[#12]
Re: Amiga 1200 tasiemka do dysku.
@Banderas,
post #11
Wystawiający tego nie wie.... :)
Tydzień temu kupowałem u niego w sklepie (w Krakowie) kilka tych przejściówek i powiedziałem mu, że to pasuje do A1200...
On się ucieszył i powiedział, że może wreszcie je sprzeda i że wrzuci je na Allegro w dziale Amiga, na kartce sobie tylko spisał do jakiego to modelu Amigi i po co :)
Generalnie sprawa jest prosta:
Potrzebujesz odpowiednio długą taśmę 2.5 i stosowną ilość złączek do niej (dla jednego urządzenia... gdy masz HDD np. na SCSI, dwie złączki, dla dwóch urządzeń trzy złączki), taśmę wpinasz z jednej strony w płytę A1200, i potem bezpośrednio HDD 2.5 cala i CD ROM od laptopa poprzez tą przejściówkę.
Musisz oczywiście mieć jedno urządzenie master a drugie slave (CD zazwyczaj są fabrycznie slave - w każdym razie u mnie grało bez żadnych przeróbek). Popularny napęd Teac 224E po spięciu razem z HDD generował błedy odczytu z HDD, drugi egzemplarz tego Teaca też. One mają jednak spory pobór prądu (1.5 A), a tu przecież zasilanie idzie ze złącza HDD dedykowanemu jednemu urządzeniu. Kupiłem na Allegro CD z możliwie najmniejszym poborem (0.5 A) i działa. Działało też po zamontowaniu napędu DVD RW z mojego laptopa (pobór tez mniejszy od 1 A).
To wszystko :)
Podejrzewam, że będzie też działało w A600, jednak nie mam tej Ami i nie mam jak sprawdzić.
Ostatnia modyfikacja: 21.11.07 13:08