@mikecios,
post #4
Moim zdaniem 22kHz w stereo na 030 50MHz bez szarpania to być może da się w MP2 przy niewielkim (poniżej 100) kbps, ale nie w MP3.
Ja miałem tylko 42MHz i zwykle MP3 słuchałem w 11kHz i mono, zużywając ok 70-80% mocy procka. (nie miałem koproca).
A MP2 dawało radę albo w 22 mono, albo w 11 stereo, ale nie obie te rzeczy na raz. Mało miałem takich plików i rzadko ich słuchałem, więc nie pamiętam po ile miały kbps ani ile mocy żarło. Być może brakowało tej mocy na tyle mało że twoje 50MHz dałoby radę 22 stereo w MP2.
Kilka lat temu pojawiła się karta 030 56MHz z bardzo szybkimi pamięciami, która mimo że jest taktowana zaledwie o 33% szybciej od mojej to daje aż o 80% więcej mocy niż ta moja. Na takiej powinno śmigać te 22 stereo z MP2, i można by próbować 22mono lub 11stereo w MP3.
A na 22kHz w stereo z MP3 to potrzeba 040 25MHz, a nie jakiś fikuśnych parametrów do komendy. IMHO.
Miałem taką właśnie kartę pożyczoną i korzystając z okazji pozgrywałem sobie trochę MP3 na kasety, bo na mojej karcie musiałem je wpierw do WAV konwertować aby uzyskać taką jakość. A to nie tylko 5 razy więcej miejsca potrzebowało, ale także 3 razy więcej czasu. Bo 2x czas trwania utworu na konwersję, plus jeszcze 1x na odtworzenie.