kategoria: A1200
[#1] Komenda mpega
Chłopaki przypomnijcie mi proszę konfigurację tej komendy, tylko proszę nie odsyłajcie do helpa bo już mnie powoli nerwy biorą :D

Mianowicie chodzi mi o taką rzecz:

Dawno dawno temu na tym samym konfigu co mam teraz czyli 030/50 fpu
skonfigurowałem sobie przycisk pod filemasterem do odtwarzania mp3.
Żeby mieć w miarę poczucie dobrej jakości odtwarzanej mp3-ki ustawiłem parametry w taki sposób że mpega przez około minutę dekodował sobie mp3 do pamięci i później zaczynał odtwarzać powiedzmy w 22khz stereo.
Przypomnijcie proszę składnię ;)

Ostatnia aktualizacja: 19.02.2019 23:29:24 przez mikecios
[#2] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #1

A czy tam nie wystarczy wpisać tą komendę ze słowem help albo znakiem zapytania aby przypomniała opis parametrów?

I czy nie lepiej podać parametry tak aby konwertował plik do WAV zamiast słuchać takiego jąkania?

Pamiętam że WAV w stereo 22kHz zajmował ok 5 razy więcej miejsca niż MP3 w 128kbps. Ale brzmiało pięknie.
[#3] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #1

Nie chodzi ci o bufor. Z pamięci ci teraz nie napiszę ale może chodzi delay buffer.
Jeszcze jedno. Wersja fpu tej biblioteki działa wolniej ale daje lepszej jakości dźwięk. Wiec lepiej używać wersji nie fpu na słabym konfigu.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2019 07:04:25 przez jimiche
[#4] Re: Komenda mpega

@ZbyniuR, post #2

Taaaaak wiem jak wyswietlic help.
Dla starej przyjemnosci nie chcę przerabiać do aiff a jak już to dzieki jednemu z postów neogorg'a przerabiam do adp4 bo zajmuje mniej niż aiff.

I pamietam ze mpega wwrsja bez fpu dla slabszych konfigow jest szybsza niż ta z obsługą fpu i w skladni było coś z buforem i delay'em ale coś robię ciągle źle i stąd moje pytanie a po dekodowaniu mp3 do pamięci i z opóźnieniem odtwarzania ok minuty nie było żadnego szarpania.
[#5] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #4

Moim zdaniem 22kHz w stereo na 030 50MHz bez szarpania to być może da się w MP2 przy niewielkim (poniżej 100) kbps, ale nie w MP3.

Ja miałem tylko 42MHz i zwykle MP3 słuchałem w 11kHz i mono, zużywając ok 70-80% mocy procka. (nie miałem koproca).
A MP2 dawało radę albo w 22 mono, albo w 11 stereo, ale nie obie te rzeczy na raz. Mało miałem takich plików i rzadko ich słuchałem, więc nie pamiętam po ile miały kbps ani ile mocy żarło. Być może brakowało tej mocy na tyle mało że twoje 50MHz dałoby radę 22 stereo w MP2.

Kilka lat temu pojawiła się karta 030 56MHz z bardzo szybkimi pamięciami, która mimo że jest taktowana zaledwie o 33% szybciej od mojej to daje aż o 80% więcej mocy niż ta moja. Na takiej powinno śmigać te 22 stereo z MP2, i można by próbować 22mono lub 11stereo w MP3.

A na 22kHz w stereo z MP3 to potrzeba 040 25MHz, a nie jakiś fikuśnych parametrów do komendy. IMHO.
Miałem taką właśnie kartę pożyczoną i korzystając z okazji pozgrywałem sobie trochę MP3 na kasety, bo na mojej karcie musiałem je wpierw do WAV konwertować aby uzyskać taką jakość. A to nie tylko 5 razy więcej miejsca potrzebowało, ale także 3 razy więcej czasu. Bo 2x czas trwania utworu na konwersję, plus jeszcze 1x na odtworzenie.
[#6] Re: Komenda mpega

@ZbyniuR, post #5

No ale chyba autor wątku napisał, że on nie chce tego słuchać w czasie rzeczywistym, tylko chce rozkodować do bufora około minuty i potem będzie na bieżąco rozkodowywało, zapisywało znowu do bufora i stamtąd odtwarzało.
[#7] Re: Komenda mpega

@AmmigaCDTV, post #6

Tak właśnie.
Wiadomo że Ami radzi sobie lepiej z formatami o mniejszej kompresji, a ja chcę tylko odwzorować to co dawało mi radochęre w tamtych latach ;)
[#8] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #1

ja mam podpiętego starego SongPlayera dla mp3 wav aiff adp4, uprzednio ustaw sobie bufor, częstotliwość itp. do zdekodowania i zapisz.
[#9] Re: Komenda mpega

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Ok....... prawie ogarnąłem skladnię. Narazie dekoduje mi 30sek 44khz stereo ;) Wieczorem pobawię się dalej ;)
[#10] Re: Komenda mpega

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

Mała errata, to byl Twój post na temat adp4 ;)
[#11] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #9

Nadal nie łapię co cie w tym jara, taki tam stosunek przerywany.
[#12] Re: Komenda mpega

@ZbyniuR, post #11

Chyba chodzi o to, że player dekoduje minutę, gdy już ją zdekoduję to zaczyna puszczać to co zdekodował i w międzyczasie dekoduje pozostałą część. Jeśli utwór ma 3 minuty, to po minucie od wciśnięcia Play utwór zaczyna lecieć bez żadnej przerwy. Tak ja to zrozumiałem.
[#13] Re: Komenda mpega

@AmmigaCDTV, post #12

Myślę że przy takiej mocy procka to jest nierealne. Bo dekodowanie trwa 2 razy dłużej niż czas utworu.
Nawet gdyby zdekodował połowę utworu, (co trwa tyle co cały utwór), a potem dekoduje resztę, jednocześnie odtwarzając początek, to zanim zdekoduje 3/4 utworu kończy się odtwarzanie pierwszej połówki i czeka, albo rusza odtwarzanie 3ej ćwiartki która się skończy zanim zdekoduje 4ą ćwiartkę więc znowu pauza w odtwarzaniu. Czyli stosunek przerywany, tak czy inaczej to 2/3 całego czasu czekasz.

Mnie się zdarzało po wybraniu paru kawałków i ustawieniu skryptu który je przekonwertuje, w tle słuchać modułków. Dopiero jak skończył słuchałem zdekodowane WAVy. Albo zgrywałem je na kasetę z której mogłem je słuchać kiedy chciałem, bez względu na to czy procek jest zajęty czy nie, zwalniając przy tym miejsce które zajmowały na twardym. :)
[#14] Re: Komenda mpega

@ZbyniuR, post #13

Nie chodzi mi o dekodowanie kawałka mp3, odtworzenie, znów dekodowanie itd.
Wszystko zależy od długości mp3ki, ustawionego czasu dekodowania i bufora, eksperymentuje z tymi parametrami.
A to że czekam minutę czy dłużej na początek odtwarzania w stereo przy takim procku sprawiało mi mimo wszystko lata temu satysfakcję że w starciu z nowoczesnymi mocnymi pctami z lat 90/00 Ami dawała radę z takim prockiem jak 030/50.
Jak już sobie wszystko poukładam z parametrami, pokaże rezultat.

Ps. Teraz mam komfort posiadania 64mb fast którego przez lata nie mogłem nigdzie upolować co znacznie ułatwia sprawę z buforem. Wczesniej musiałem "kisić" się w 32mb.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2019 15:10:12 przez mikecios
[#15] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #14

A najlepsze jest to, że takie cuda na CD32 :D
[#16] Re: Komenda mpega

@AmmigaCDTV, post #15

Owszem owszem :D i to chyba jedyna taka w kraju ale mogę się mylić ;)

Dzisiaj chyba nie dam rady zrobić zrzutu video ale składnia na polecenia mpega w moim przypadku wygląda dla zainteresowanych tak:

-d2 -q2 -t1100000 -w -a -T -b9000 -D

Plik wejściowy mp3 128kbps 44khz o czasie odtwarzania ok 3:40.
Na wyjściu high quality 22khz.
Dekodowanie faktycznie trwa przy tym ustawieniu dość długo i z 64mb fastu robi się 23mb ale mnie nie chodziło o namiętne słuchanie mp3jek w taki sposób tylko potraktowanie tematu jako ciekawostkę ;)
Amiga z 030/50 daje radę odtwarzać mp3 w dobrej jakości :)
Z racji dołożonego chłodzenia nawet Motorolka się nie upociła z czym dawniej był dość spory problem :D
[#17] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #16

W praktyce wygląda i brzmi to tak

[#18] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #17

Jak dla mnie świetnie, zważywszy na sprzęt do odtwarzania.
Używasz mpega.library optymalizowanej pod 030 przez Meynaf'a i Don Adana, czy jakiejś innej?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:24:59 przez AmiClassic
[#19] Re: Komenda mpega

@AmiClassic, post #18

Mam zwykłą w versji 2.2 ale z ciekawości sprawdzę tą z wątku który właśnie odświeżył Skolman ;)
[#20] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #16

Próbowałem zrobić to samo i po wykonaniu mam requestera "Program failed wait for disk ativiti to finish" i reboot. Próbuje na karcie 030/50 i 32MB RAM. Plik MP3 ma 2,5 MB. Co robię źle?
[#21] Re: Komenda mpega

@Arturo, post #20

Hmmmm no nie wiem ale przy 32mb ramu parametr -t musisz zmniejszyć.
A czemu Ci się wywala, nie mam pojęcia. Snopdos może pokaże przyczynę ?
I jaki masz konfig ? Z fpu czy bez ? Bo jak bez fpu a próbujesz odpalic mpega w wersji dla fpu to może być przyczyna.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 17:31:21 przez mikecios
[#22] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #21

030/50 32MB RAM z fpu. Jest jakiś inny sposób na odpalenie MP3 z takim konfigiem? Próbowałem też SongPlayer ale po wybraniu pliku mp3 nic się nie dzieje.
[#23] Re: Komenda mpega

@Arturo, post #22

A biblioteke mpega.library masz w libs ?
Ja gdy nie chcę odpalac mp3 w wysokiej jakosci bez cudowania to uzywam takiej pchelki jak 3PMGui która też jest oparta o biblioteke i polecenie mpega.
[#24] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #23

Tak, mam w libs. Pokombinuję z 3PMGui bo coś się dzieje.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 18:14:16 przez Arturo
[#25] Re: Komenda mpega

@Arturo, post #22

A jak masz ustawione AHI?
[#26] Re: Komenda mpega

@mikecios, post #17

A to film nagrany w czasie rzeczywistym od początku? Jeśli tak, to nieźle to zapiernicza. Przerwa na początku jest bardzo krótka, jak na mój gust i Amigę.

Niech już zrobią to nowe turbo do CD32 :D
[#27] Re: Komenda mpega

@AmmigaCDTV, post #26

Film w rzeczywistym ale nie zgrywany od początku dekodowania do pamięci bo jednak trwało to bardzo długo..... plik mp3 trwa 3:38 z tego co pamiętam a dekodowanie z zegarkiem w ręku 4:25......... no ale tak jak napisałem wyżej, tak kiedyś w latach 90/00 od czasu do czasu odtwarzałem mp3 na 030 dla czystej przyjemności i satysfakcji że moja Ami daje radę w tak dobrej jakości odtwarzać nowoczesne mp3 pomimo że na ten efekt trzeba trochę poczekać. Ale szczęśliwi Amigowcy czasu nie liczą więc..... :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem