kategoria: CD32
[#1] CD32 bez kabelków
Joł!
Dostałem takie cacko

Zanim podłączę do zasilacza to coś sprawdzić? Kondensatory?
Coś, ktoś ma, wie, pomoże? szeroki uśmiech
Działają na CD32 zwyczajne CD nagrywane?
W ogóle nie miałem dotychczas styczności z tą konsolą huehehe :)

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 16:26:36 przez Vato
[#2] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #1

Działają na CD32 zwyczajne CD nagrywane?

Tak
sesja zamknięta cd
[#3] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #1

Dostałem takie cacko

Hmm gdzie się "dostaje" takie cacka?
[#4] Re: CD32 bez kabelków

@X-Type^HVR, post #3

Kolega w pracy od 2 lat mi to przynosił :) I dziś był ten dzień huehehe :)
Bardziej się jednak skupię na samej konsolce, bo ProModule pusty w środku.
Brak koproca, ramu, dysku, stacji i bateria ładnie i powolutku wylewa od lat :)
Na początek powinno wystarczyć ogarnięcie zasilacza i jakiejś składanki na CD :)

Na CD32 działają normalnie dżoje amigowe czy muszę mieć pada?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 16:47:43 przez Vato
[#5] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #1

Gratulacje :) Lekko przykurzona.
Na zdjęciach nie widzę ale wygląda na to, że brak jest złączki CD32 z promodule. Taka z tyłu do wetknięcia w urządzenia. Ale to chyba teraz nie problem bo są nowe te złącza teraz do dostania 150-170zł.
Konsola powinna się zgłosić po podłączeniu zasilacza animowanym logo z dźwiękiem.
Uprzednio można sprawdzić czy płyta jest nie zardzewiała, ale na pierwszy rzut oka jest zakurzona i po oczyszczeniu powinna spokojnie działać
Na CD32 działają normalnie dżoje amigowe czy muszę mieć pada?

Bez problemu podłączysz amigowe joye i myszki. Problem, że nie mają dodatkowych klawiszy które mają pady Cd32. Na myszy amigowej będziesz mógł przetestować przynajmniej czerwony i niebieski przycisk padów CD32 (mysz lewy, prawy). Pod czerwonym na logo z kompaktem odpali Ci się zarządzanie saveami a pod niebieskim wybór języka dla niektórych gier.
Kompakty nagrywane odczytasz. Tzn obrazy płyt specjalnie lub oryginalnie przygotowane dla CD32. Płyty z danymi odpalisz tylko po załadowaniu ze specjalnych płyt workbencha z komendą "noreset". W innym przypadku za każdym razem jak podniesiesz klapkę za każdym razem konsola wykona reset i jest to prawidłowe zachowanie. Zaślepianie sensora klapki nic nie da bo nawet po wgraniu workbencha, konsola musi wiedzieć czy zmienia płyty. Przekładka z zaślepionym sensorem nie zadziała
Powodzenia! OK
[#6] Re: CD32 bez kabelków

@Koyot1222, post #5

Ładne cacko szeroki uśmiech
Gołą możesz odpalić z zasilacza do 1541-II.
Jak nie masz nic pod ręką wrzuć jakieś audiocd
Pad by się przydał bo czasem składaki korzystają z dodatkowych guziorów.
[#7] Re: CD32 bez kabelków

@Koyot1222, post #5

I jeszcze trzeba powiedzieć, że do Promodule pasuje zwykły flop od PC, bez żadnych przeróbek. Fabrycznie koprocesora w nim nigdy nie było. Jak ktoś chciał mieć to musiał go sobie kupić. Kontroler dysków jest bardzo kapryśny z dyskami powyżej 2 GB lepiej nie podchodzić.

Płyty CD najlepiej nagrywać na płytach CD SONY. Stare lasery najlepiej sobie z nimi radzą.

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 18:22:55 przez gilban
[#8] Re: CD32 bez kabelków

@nekroskop, post #6

Z tym zasilaczem to sprawdzone info?
Mam zasilacz do 1541 pierwszej wersji. Podejdzie?
[#9] Re: CD32 bez kabelków

@Ralpheeck, post #8

Tak
[#10] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #4

podrzuć do mnie to promodule, postawimy je
[#11] Re: CD32 bez kabelków

@Dorian3d, post #9

A 1541 pierwsza wersja nie miała przypadkiem wbudowanego zasilacza?
[#12] Re: CD32 bez kabelków

@gilban, post #11

Ano tak. 1541 II ma zewnetrzy, pasuje wtyk do cd32 , piny też się zgadzają ale nie jestem pewien czy prąd jest wystarczajacy na tych pinach.

Tu obciążenie cd32.
Wydaje mi się mimo wszystko że stacja potrzebuje więcej prądu z uwagi na dwa silniczki.
[#13] Re: CD32 bez kabelków

@QUAD, post #10

Własnie to czyściłem, jeszcze batke wylutuję i ram wsadzę :)
Do ogarnięcia niestety te zasilacze.

Do ProModule zwykły amigowy zasilacz działa?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 21:02:16 przez Vato
[#14] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #13

Taki był zamysl ;)
[#15] Re: CD32 bez kabelków

@mikecios, post #14

Ale ProModule nie daje zasilania do CD32 przez ten konektor? Czy daje?

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 21:08:22 przez Vato
[#16] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #15

Z tego co pamietam to daje, byłoby bez sensu mieć naraz dwa zasilacze podpiete.
[#17] Re: CD32 bez kabelków

@mikecios, post #16

Oł! :D To by było super bo rozwiązuje problem okrągłej wtyczki w CD32 ok, racja
[#18] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #17

Upewnilem sie. Wystarczy power z a500/1200 i potrzebujesz soft do promodule.
Tututu
[#19] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #17

Powiem Ci tak (jak wiele przedmówców):
- każda stacja od PC pasuje, bez przeróbek,
- dysk 2.1GB (na tyle pozwala elsat.device) - ale nie walczyłem z większymi, bo uznałem, że nie ma sensu (dla mnie),
- ja u siebie zasilacza drugiego NIE MAM - CD32 ładnie ciągnie ze swojego (HDD + FDD + 8MB FAST),
- ten łącznik Promodule do CD32 z tyłu postaraj się zamocować na STAŁE (ja mam mało profesjonalnie na klej na gorąco - nie chciałem rzeźbić obudów) bo szybko możesz sobie uszkodzić,
- jako startową mam partycję z przerzuconą kompilacją 200 gier - w zupełności mi wystarcza, do tego partycja z OS 3.1 i z użytkami,
- klawiatura PC.

To tyle z drugiej strony Polski ;)

Ostatnia aktualizacja: 22.02.2019 21:54:27 przez Tom Rain
[#20] Re: CD32 bez kabelków

@Tom Rain, post #19

Dzięki wszystkim za konkret info!!! :D
[#21] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #20

Co do nagrywania płyt z obrazów to jak dla mnie sony na "kijku" z zieloną obwolutą.
Pad jak najbardziej jest Ci potrzebny, oryginalny kosztuje fortunę i jest do d. :D
Polecam adapter Tom II do którego podepniesz każdy pad na usb od pc a także myszki usb.
[#22] Re: CD32 bez kabelków

@Vato, post #1

Tak czy siak otwórz obudowę i sprawdź kondensatory bo jest ich sporo i rozlewają sie dość często. A szkoda bedzie jak coś zaskwierczy, zadymi i padnie.
[#23] Re: CD32 bez kabelków

@Koyot1222, post #5

Nie ma tych złącz. A te co są za 170 nie pasują do tego.
[#24] Re: CD32 bez kabelków

@mikecios, post #12

Golasa CD32 jak podepniesz do zasilacza od 1541 II to do uruchomienia i testu uciągnie.
Ja tak sprawdzałem swoją.
Wtyczki do zasilacza DIN4 są ogólnie dostępne.
Laser tez kupowałem nie tak dawno do swojej więc z tym też tfu tfu nie powinno byćc problemu.
Problem rozwiązuje się sam jeżeli ProModule potrafi zasilić CD32
[#25] Re: CD32 bez kabelków

@nekroskop, post #24

Hi.
Dodatkowy zasilacz działa tylko jak jest razem z oryginalnym.
Składanki earoka mają przeportowane gry z A500 to pojedziesz na dzoju imyszce od A1200.
w googlach wpisz unofficial amiga convertions,albo na stronie team17 i w rodzynkach ppa też coś jest na cd32.
Przemyj soczewkę izopropem.
Jak będziesz robił płytę to te dwa największe ko densatory przy włączniku są odwrotnie spolaryzowane i wszyscy raczej je wymieniają.
Promoduł jak działa to stacja ciągle "chrząka" to wsadź dyskietkeę albo wgraj noclick.
Ogólnie GRATULUJĘ odkrycia fajnego sprzętu. Będzie diamentem w Twojej kolekcji ślina
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem