[#1] Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?
Możecie mi polecić jakiś program abym mógł sobie zrobić gif'y z ulubionych amigowych gier ?
[#2] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@simian raticus, post #1

to w romie są jakies super gry ?
[#3] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@Kubal, post #2

Zapewne jemu chodzi o srobienie screenów. No cóż... możesz podejśc do monitora i cyknąć zdjęcie, podłączyć amigę do pc (wymagana karta telwizyjna, lub graficzna z in/out video) lub do magnetowidu i nagrać obraz (a potem do peceta czy tak jaki masz komputer). Jeśli masz FG24 i drugą amigę to w tym wypadku problem jest najmniejszy.

Jeśli gra jest w systemowym okienku to wystarczy PPaint :). Możesz też się posłużyc Sgrabem (oba są na aminecie)

Jeśli masz możliwośc to uruchom tą grę pod emulatorem amigi a wtedy problem jest najmniejszy .

[#4] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@simian raticus, post #1

Na tej stronie znajdziesz już gotowe pliki a jest tego trochę:
http://ipdb.ath.cx/_pubtest/tagl/
[#5] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@Kubal, post #2

Widać jakieś są, skoro kolega w nie grał ;)

Jak zobaczyłem temat postu, to myślałem, że chodzi o obrazek rączki z dyskietką i animkę wsuwanej dyskietki.

Jestem ciekaw który to agregat pierwszy wymyślił by obrazy amigowych dyskietek nazwać ROMami.
Na dyskietki można także nagrywać więc nazwa Read Only Memory do nich nie pasuje...

Chyba, że te dyskietki miały usunięty przełącznik zapisu, jak WB1.3 z mojej A500 ;)
[#6] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@Jaszczur, post #5

Oni tak przez analogię do starych konsol, gdzie gry zapisane na kardridżach nazywało się na ROMach (bo nie można było nic dodatkowo tam zapisać).
W emulacji konsol mówi się na gry "ROMy" to przekładają to mianownictwo na Amigę.

[#7] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@Jaszczur, post #5

To wyobraz sobie zdziwienie oraz oburzenie uzytkownikow windows, ktorzy wchodzac na kanal amigowy i pytajac do amigowe romy, dostawali pytanie zwrotne o romach z quake. ;)

[#8] Re: Jak wyjąć grafikć z amigowych ROMów ?

@simian raticus, post #1

Odpalasz grę w WinUAE i robisz screenshota. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem