[#1] Kątówka PCMCIA -inaczej
Witam, chciałbym się podzielic swoimi spostrzeżeniami.Zmieniłem obudowe do Amigi 1200 ( wcześniej była od PC, a płyta od Amigi zamontowana odwrotnie jak w typowych obudowach do Amigi. Wyciołem otwór do slotu pcmcia i kartę sieciową wmontowałem z góry obudowy. Od czasu kiedy zakupiłem Mediatora oraz obudowę Giftu-Top,zaczołem kombinować zeby miec neta dalej przez pcmcia. Na allegro kątówka była w cenie 80 zł i niewiadomo na jakiej kwocie się zatrzyma!!.Więc kupiłem na Allegro czytnik kart pcmcia wewnętrzny 3,5 cala za 1 zł ,oraz karty pcmcia szt 2 za 1 zł. Opłaty za przesyłkę były oczywiscie większe .Rozłorzyłem kartę pcmcia i uciołem laminat zaraz za koncówkami lutowniczymi gniazda. Przylutowałem taśmę do dysków 34 zył x2 .Teraz następny etap. Rozebrałem czytnik kart( w obudowie 3,5 cala), wyciołem całą elektronikę,odgiołem nóżki , przylutowałem taśmę wcześniej juz przygotowaną i zamontowałem wszystko do obudowy. Oczywiście wszystko działa jak należy, myslę już o zainstalowaniu karty WIFI PCMCIA (bez kabelka) ,sciągnołem juz sterownik Prism2 ( obsługuje tę kartę).Teraz zostaje odpowiednio poustawiac Genesis i korzystac z netu radiowego.
Do zrobienia tej przelotki trzeba troche cierpliwości oraz wprawy przy lutowaniu ( ja uzywam lutownicy transformatorowej- do lutowania założylem drut o średnicy 1 mm ). Oczywiście trzeba sprawdzic ciągłość połączeń.
Pozdrawiam Leszeksas

[#2] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Leszeksas, post #1

No to teraz mozesz zrobic ladne zdjecia calosci, dopisac troszke wiecej tekstu i wyslac na artykuly@ppa.pl. OK

[#3] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Leszeksas, post #1

Lepiej uważaj, bo Mnie Orinoco Gold z Prism i Genesis nie chciała działać. Każda próba połączenia z netem kończyła się zawieszeniem komputera. Zwykła sieciówka PCI + AP działa do dzisiaj bez problemów.

[#4] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Leszeksas, post #1

Brawo! Popieram. Sam myślałem o wykonaniu kątówki PCMCIA jak najniższym kosztem i poszukiwałem najtańszego rozwiązania. Ot takie postawienie sobie pewnego wyzwania. Miałem już różne pomysły. Jednak twoje rozwiązanie ze względu na ceny w/w użytych elementów chyba po prostu wygrywa wszystko. :) Gratuluję! I życzę 100% poprawnego działania kątówki.

[#5] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Olek, post #3

Witam. Nie wiem jak teraz. Kiedys trzeba bylo odciac zerowy kabelek (reset) jak dobrze pamietam amigowe katowki mialy odrazu odciete. Nie jestem pewien to bylo 3 lata temu. Pozdrawiam
[#6] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Leszeksas, post #1

brawo!

Porób zdjęcia i napisz artka.

[#7] Re: Kątówka PCMCIA -inaczej

@Prince, post #6

patent jest genialny, powinni za to nagrode przyznac OK

nie mam za wiele doswiadczenia z lutowaniem, czy moglby ktos podeslac fotke jak dokladnie powinno przyciac fleksem karte celem pozyskania "wtyczki" PCMCIA - jakies zblizone foto mile widziane, cokolwiek...

(uzywanie fleksa przy kompie to z deka hard-core, jak wiertarka przy uzebieniu czy cos :) )

druga sprawa - zastanawiam czy takiej wtyczki nie mozna po prostu kupic gdzies ... ? latwiej byloby to wszystko polutowac ...

jestem na etapie szukania czytnika i odpowiednich kart PCMCIA i jak tylko wroce na urlop - zamierzam sie tym zajac ...

Pozdrowienia

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2008 16:05:39

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2008 16:06:30

Ostatnia modyfikacja: 31.08.2008 16:09:17
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem