kategoria: A4000
[#1] A4000 A2000 USB?
Witam Panowie
Szukam od dawna jakiejś wygodnej formy do przenoszenia danych na moje A4000 i A2000.
W A1200 oczywiście mam PCMCIA i kartę CF ale nie umiem wymyślić nic sensownego do większych amig.
Idealnie by było gdybym mógł soft z PC przenosić np na "gwizdku" USB. Tutaj jedyne co znalazłem to karta XSurf + RapidRoad, choć sama karta sieciowa to mi tak średnio potrzebna...

Pewnie jeśli nie znajdę nic lepszego to kupię XSurfa, ale wolałem zapytać tutaj na PPA.
Jak najwygodniej przenosić dane (większe niż dyskietka) na A4000 i A2000.

Sorry jeśli było coś podobnego dyskutowane na forum.
[#2] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #1

Ja mam u siebie na A2000 Buddhe ide 2018 i CF na sledziu.
Dość wygodne to jest no i transfer w okolicach 2,5MB/s.
W planach tez mam montaż x-surfa i rapidroad. W sumie rapidroad jest pod buddhe tez na clockporta.
[#3] Re: A4000 A2000 USB?

@_Skiba, post #2

Dzięki za szybkie info.

... ale czekaj, czekaj...
Czyli dobrze rozumiem że da się RapidRoad podłączyć jakoś do Buddha IDE? Bo o buddzie też myślałem.
[#4] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #3

Tak, jest wersja pod X-surfa i wersja na clockport, który jest w buddha ide. Tylko to na clockport bedzie sobie chyba dyndać w środku ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 18:32:02 przez _Skiba
[#5] Re: A4000 A2000 USB?

@_Skiba, post #4

Jest jeszcze karta-adapter od Matze(wpinana w port procesora) która ma port zegara, możliwe, że działa z USB i to najszybsze rozwiązanie. Z USB najtańsze są chyba karty oparte o Thylacine(ale to maks. bodajże 1.1 USB), samodzielne na Zorro(projekt jest otwarty, a czasem są do kupienia).
[#6] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #1

Ja dawniej w A4000 miałem taki prosty adapterek/rozgałęźnik na 2xIDE ( tam całej elektroniki to dwie diody są ) i na drugiej taśmie czytnik CF w miejscu 3,5" FDD, wcześniej wybebeszony z elektroniki zwykły USB z pieca i wsadzona zwykła przelotka IDE-CF, a teraz mam obudowę wydrukowaną na drukarce 3D, jest lepiej dopasowana do przelotki.
Ale już od dawna nie używam tego, odkąd wrzuciłem sobie medka PCI i kartę sieciową 10/100Mb to wrzucam pliki na FTP i ciągnę na Amidze po sieci, lub bezpośrednio z internetu np. z Aminetu, jeszcze miesiąc temu chodziły mi też strony szyfrowane, ale zachciało mi się aktualizować AmiSSL z 3.x na 4.2 i coś się po..... , teraz w ogóle nie chodzi SSL :(
[#7] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #1

Polecam Ci gorąco połączyć komputery w sieci, zorganizować jakiś dostępny dla wszystkich dysk i sprawa rozwiązana. Od kilku lat jadę w ten sposób, a wszystkie moje CF-ki, PCIMCIe leżą nieużywane w szufladzie od tego czasu. Odpalam Amigę, mam ikonkę z batchem, która łączy mnie w kilka sekund (Miami) i odpala Sambę z napędem widzianym w amidze jako dysk "SMB0". Żadnych FTP, chyba, że ftp.scene.org

Potem już tylko Directory Opus albo cokolwiek innego, np. sample czy moduły czytam i zapisuję po sieci bezpośrednio z Protrackera. Bajka.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 20:22:40 przez mccnex
[#8] Re: A4000 A2000 USB?

@mccnex, post #7

hm... może to i faktycznie jest i sposób z tą siecią.
tyle tylko że musiał bym mieć 2 xsurfy - do A4k i do A2k. Zakładam że działa OK na zorro-II.
do tego sieciówka na PCiMci do A1200...
Pomyślę, ale dzięki za podpowiedzi.
[#9] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #8

Działa na zorroII
[#10] Re: A4000 A2000 USB?

@_Skiba, post #9

A ja Ci polecam buddhę jak inni lub scsi drive microtech’u. Masz w nim cf, pcmcia. Możesz z niego bootować i jest szybki transfer. Mam tak w a4000t i zrobię w 2000, i po prostu super wygodnie, i lepsze niż xsurf.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 20:50:23 przez Ralpheeck
[#11] Re: A4000 A2000 USB?

@_Skiba, post #9

Buddha IDE to spoko kontroler za nieduże pieniądze.
A jakbyś chciał kartę od Matze napisz na priv.
[#12] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #8

No wiem, sieciówki do dużych Amig trochę kosztują.

Na początek możesz przetestować ten patent z Amigą 1200, do której kartę kupisz już za kilkadziesiąt PLN np. 3Com Etherlink.
[#13] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #1

Kilka rozwiązań których używam w A2/3k:
1. Stary XSurf, który ma IDE w którego można wpiąć adapter z CF i działa, ale działa tylko na adapterze wpiętym bezpośrednio, na kablu (śledź z długim kablem już nie), wada taka że jest wewnątrz obudowy. Ma też clockport (też możesz do niego wpiąć USB na clockport).

2. BuddaIde - działa super, mam wpiętą CFkę na śledziu, specjalnie do wymiany danych.

3. Połączenie Serial i AExplorer - mam PC i A2k na tym samym biurku, i do wymiany drobnych plików itd. najczęściej używam właśnie tego połączenia i w Amidze mam do serial -> 8in1.device. Z 060 pozwala wyciągnąć niezłą prędkość. Ciekawostka taka że na dość współczesnej płycie w PC (Z370 Gaming plus) mam port szeregowy (konektor do podłączenia śledzia).

4. CD-RW - jak więcej danych to wypalam płytę, chwila na PC i na Amidze (dysk scsi w A2k mam podpięty do TekMagica i to zasuwa najszybciej).
[#14] Re: A4000 A2000 USB?

@Raybeez, post #13

Po raz kolejny Dzięki!
W większości odpowiedzi pojawia się Buddha. Mam Buddhę w A3000 i jestem zadowolony i chyba dokupię jeszcze jednego do A2000.

Czy kartę na której wymieniacie dane macie w Amigowym FFSie czy FATcie?
[#15] Re: A4000 A2000 USB?

@retronav, post #14

Ja mam amigowe FFS i PFS3 (2-3 partycje na karcie) i podpinam kartę w winuae jako harddrive.
Można bootować, testować przed zmianami partycję systemową, wygodne przy kilku amigach.

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 14:39:42 przez Raybeez
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem