kategoria: Sprzęt
[#1] stacja zewn "Design by microBOX"
hej,
czy ktos jest posiadaczem takiej stacji zewn, w ktorej wewn elektronika jest na plytce drukowanej "Design by microBOX"?

Mam takowa i chyba ktos tam rzezbil chalupniczo albo tak robili bo w produkcji sie pomylili (???)

- fizycznie przerwane (z premedytacja) 2 sciezki
- jakis kabelek po drugiej stronie plytki i kondensator
- podlaczona floppa PCtowa, bez modyfikacji - podpialem pod PC tego floppa i dziala az milo

problem w tym ze w ami ani nie odezwie sie, ani dioda sie nie zapali - totalna smierc

sprawdzilem przejscie miedzy pinami we wtyku a wejsciem na plytke drukowana - kazdy przewod ma przejscie

dalej nie wiem z czym walczyc, czy lepic te przerwane sciezki, czy moze ktos po prostu je przerywal bo wymienil wczesniej na stacje PCtowa i musial tak rzezbic

chcialbym nawiazac kontakt z kims kto ma dokladnie te sama elektronike, jaka ma floppe / czy pctowa? u mnie jest SONY MPF920-E

ponizej fotki, czerwonym pisakiem zaznaczylem przerwane sciezki

https://photos.app.goo.gl/LLgCK9wQWYv7WGfb8

z gory dziekuje za pomoc
[#2] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #1

A może podłącz na początek Amigowego flopa i sprawdź.
[#3] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Marcin74, post #2

moge i tak zrobic, ale te zamierzone przerwania sciezek i mod na drugiej stronie plytki raczej nie jest obiecujacy... cos mi sie wydaje ze to rzezba by wlasnie wpakowac stacje pc, ale komus nie wyszlo... dlatego prosze bardzo o pomoc forumowiczow, to standardowa stacja zewn ktora byla dostepna na rynku masowo w tamtych czasach... wiec na pewno sa tacy forumowicze ktorzy maja to u siebie...

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 07:47:36 przez ami2019
[#4] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #3

Jak już ktoś napisał wcześniej sprawdź czy amogowa zadziała.
Najprawdopodobniej budowa interfejsu jest oparta o ten schemat:

Sprawdzenie zgodności ze schematem to drugi krok jakby amigowa stacja nie zadziałała. Wartości rezystorów mogą się różnić.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 13:52:17 przez snifferman
[#5] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@snifferman, post #4

to by oznaczalo ze wpierw musze wywalic ten kabelek i rezystor z tylu i naprawic 2 przerwane sciezki
[#6] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #5

To oznacza, że najpierw sprawdź czy działa amigowa stacja.
Jak nie działa to sprawdź czemu nie działa posługując się miernikiem i schematem.
Nieraz interfejsy miały poprawki producenta, gdy PCB było już gotowe. Temu cieli ścieżki i lutowali przewody.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2019 16:25:42 przez snifferman
[#7] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@snifferman, post #6

czy amigowa floppa potrzebuje 12v? bo na wtyczce pod flope mam podane oba napiecia - 5 i 12
[#8] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #7

tam nie ma -5V jesli masz -5v to możesz sobie stacje do śmieci wyrzucić
to co jest w stacji to +5v , +12v i GND
[#9] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Kulamario, post #8

Gdyby miał -5V to Amiga by nie działała, a tym bardziej stacja.
[#10] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Norbert, post #9

to byl myslnik (spacja miedzy - a 5)
[#11] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #7

To zależy od wersji stacji większość potrzebuje dwóch napięć ale są takie, które działają tylko na 5V. W każdym razie jeśli na wtyczce są oba napięcia to na pewno wszystkie stację będą działać.
[#12] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Marcin74, post #11

czy stacja ktora jest external, musi miec zworke przestawiona na ds1 czy moze zostac ds0? zasugerowaliscie ze mam podpiac amigowa stacje, zrobilem to, wzialem z innej amigi i podpialem... i efekt byl taki ze stacja wewnatrz amigi nie ruszyla

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2019 20:44:24 przez ami2019
[#13] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Marcin74, post #11

Jakoś nie trafiła mi się stacja która by chciała +12V
[#14] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Risc, post #13

hej, cos mi sie wydaje ze umknelo w grupie pytan, to ponizsze...

- mam stacje external (czyli te w obudowie, podpinana pod EXT DRIVE) w amidze z tylu

- czy stacja dyskietek ktora tam siedzi powinna miec zworke na ds0 czy ds1?

- zakladam ze ds0 (czyli jak kazda stacja amigowa - czy to oryginalna czy przerabiana z pc) ale teraz zwatpilem i wole sie zapytac...
[#15] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #14

To zależy jak zrobiona jest płytka w stacji zewnętrznej.
Może być ds0 lub ds1. Innej możliwości nie ma. Wystarczy sprawdzić.
Stacje pecetów mają domyślnie ds1.
[#16] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Norbert, post #15

czyli znaczenia to nie ma? mialoby tylko i wylacznie gdyby stacja miala byc internal - wtedy musi byc ds0 - ale dla ext moze byc tak i tak?
[#17] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #16

ale dla ext moze byc tak i tak?

To zależy jak zrobiona jest płytka w stacji zewnętrznej.
[#18] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@snifferman, post #17

no tak jak w tym temacie - Design by microBOX
[#19] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #18

tutaj masz opis jak to działa.
Zależy jak linie SEL (21,9,20 złącza 23 pin) są poprowadzone do złącza stacji- 34 pin
Przeważnie(ale nie zawsze) pin21 złącza zewnętrznej stacji idzie do 10 pinu napędu i wtedy zworka w powinna być na ds0.
[#20] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@snifferman, post #19

sniffer, jak zawsze ty tresciwie i na temat... szacun

sluchaj, ja musze miec jak krowa na lawe - mowiac pin21 "złącza zewnętrznej stacji" mowisz o 21 pinie gniazda DB23? jesli tak, to powiedz jeszcze bo ja zawsze mialem z tym problem i nadal mam - jak takie gniazda sie ogarnia / liczy piny od ktorej strony do ktorej, wzgedem czego sie to liczy...
[#21] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #20

Na wtyczce/gniazdku piny są ponumerowane .
[#22] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@snifferman, post #4

hejka, S i R na tym schemacie (w przerzutniku) ktory wkleil snifferman to co to jest na tym diagramie z nozkami?

https://www.datasheetq.com/HD74LS74AP-doc-Hitachi

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 14:02:03 przez ami2019
[#23] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #22

Jeśli chodzi Ci o wejścia C i S na schemacie to są to odpowiednio CLR i PR w układzie 74LS74.
[#24] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@Marcin74, post #23

hej, dziekuje, doprecyzujmy - R i S a nie C i S.
[#25] Re: stacja zewn "Design by microBOX"

@ami2019, post #24

hej, dziekuje, doprecyzujmy - R i S a nie C i S.

ta plytka u mnie wogole nie ma przewodu na PIN 10 w gniezdzie DB23, - na schemacie jest to DRES 10 u gory ktory idzie do S.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem