[#1] A1200 + ZIP
Mysle o zamontowaniu wewnetrznego zipa (ide)w miejsce fdd. Ma ktos jakies doswiadczenia/uwagi co do instalacji/uzytkowania tego zestawu ?
Czy zip bedzie widziany jako zwykly hdd, czy bedzie mozna wymieniac nosnik w trakcie pracy systemu ?

Pozdr.

[#2] Re: A1200 + ZIP

@kutafon, post #1

Nie wiem dokładnie jak to jest z ZIPem na IDE w Amidze, bo sam mam ZIPa SCSI do swojej Amigi. I jesli chodzi o obsługę takiego ZIPa przez Amigę, to moze widzieć dyskietki jako: dyskietki w różnych formatach (PC, MAC, Amiga) i jako wymienne twarde dyski. Oczywiście spokojnie mozna botować Amige z takiego wymiennego dysku. Jest on widoczny w bootmenu. To tyle jeśli chodzi o ZIP SCSI.
[#3] Re: A1200 + ZIP

@kutafon, post #1

Jesli ZIPa potraktujesz jako twardy dysk i uzyjesz pogramu HDToolbox , to bedziesz mogł z takiego dysku zabootowac.
W czasie pracy mozesz wymieniac nosnik, ale nie bedzie ta wymiana wykrywana. Bedziesz musial wpisac:
diskchange xxx:
xxx - nazwa jaka dasz w HDToolbox (np. DH0:)
[#4] Re: A1200 + ZIP

@Norbert, post #3

Generalnie chodzi mi o przenoszenie plikow, choc opcja z bootowaniem to zawsze plus na okolicznosc padniecia hdd

Czyli mi w zasadzie pasuje.

A nie ma zadnych problemow z samym wykrywaniem zipa ide przez standardowy kontroler a1200 ?

[#5] Re: A1200 + ZIP

@kutafon, post #4

A jesli chcesz przenosic dane to dyskietka musi byc w formacie FAT, bo pecet nie przeczyta FFS.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.07 20:52
[#6] Re: A1200 + ZIP

@Norbert, post #5

nie no takie rzeczy to ja wiem ;)

choc wydaje mi sie ze mozna by bylo pokombinowac z uae (jak narazie to wlasnie tak przenosze dane na amigowym hdd)
OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem