kategoria: Sprzęt
[#1] Amiga 1000 z filmu The Real McCoy [1993]
Temat trochę w formie ciekawostki. Ostatnio oglądałem stary film „The Real McCoy”. Natrafiłem tam na motyw głównej bohaterki szykując się do skoku na bank. Używa ona Amigi 1000 do opracowania programu do rozkodowania cyfrowego zamka w skarbcu okradanego banku. Zerknijcie na samo oprogramowanie oraz klawiaturę to tej Amigi. Czy to oryginalna wersja klawiatury, którą po prostu widzę pierwszy raz na oczy czy to jakaś samoróbka? Zdjęcia robione na stop klatce filmu, jakość nienajwyższa.

link

link

link

link

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2019 18:21:11 przez nowy80
[#2] Re: Amiga 1000 z filmu The Real McCoy [1993]

@nowy80, post #1

Dziwna ta klawierka. Też pierwszy raz widzę taką na oczy. A najlepsze jest to, że oryginalny kabel klawy odchodzi z tej A1000 gdzieś w siną dal po prawej stronie, a klawiatura w którą klepie pani hakerka jest najwyraźniej bezprzewodowa.
[#3] Re: Amiga 1000 z filmu The Real McCoy [1993]

@recedent, post #2

Bo to atrapa, na której pisze aktorka, a zza biurka, na prawdziwej klawiaturze pisze, hmmm... dubler?
[#4] Re: Amiga 1000 z filmu The Real McCoy [1993]

@nowy80, post #1

Number Munchers to była taka gra edukacyjna z połowy lat 80-tych na PC-ta i MACa.
Na filmie widać ścieżkę "Dh0:Tools/DeCrypt/NumberMuncher5.0" ale z tą grą nie ma to nic wspólnego poza tytułem. Dodatkowo na ekranie występują te same liczby po skosie.
84\84\48, 74\74\74, 64\64\64 itd.

Poniżej: "SER:JACOMM/HP-95Link". Film z 1993 roku a plik ma nazwę HP-95 (Hewlett Packard?).
W oknie CLI podany jest model procesora (68040/66Mhz?). Niestety za słaba jakość obrazka. Jak będę miał czas to obejrzę film na zalukaj i dam więcej informacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem