Witam wszystkich.
Posiadam cztery płyty Amigi 500+ ( w tym dwie przerabiane z A500 rev8 ) i jedną A500 rev6, oraz lekkie zasilacze do nich.
Wszystkie płyty i zasilacze mają wymienione kondensatorki przez znajomego.
Zasilacze mają na wyjściu podczas obciążenia 5,01v, 5,15v, 5.10v, 5,06v.
Jaki jest problem?
Płyty były testowane same tzn. bez dodatków podpiętych do nich jak i z dodatkami: dodatkowym ramem, zewnętrznym i wewnętrznym flopem, różnymi klawiaturami.
Płyty mają kickstart 3.1 ( kickstart wypalany ) Nie zawsze, ale po włączeniu albo pojawia się z marszu GURU i jest nie stabilnie albo pojawiają się błędy odczytu dyskietek, loop resety, na każdej jednej płycie.
Wgrywam workbench z dyskietki ( kopia 1:1 z oryginału ) czasami nie zdąży się pojawić blat Workbencha i GURU, a czasami wszystko się wczyta i po chwili samoistnie wyrzuca GURU, a w jeszcze innych przypadkach jest błąd odczytu dyskietki w szczególności na stacji zewnętrznej.
Co ciekawe pod kickstartem 1.3 nie zaobserwowałem problemów bynajmniej na płycie A500 rev6, reszta płyt była testowana juz z KS 3.1 z braku czasu.
Wczoraj znalazłem podłączyłem stary ciężki zasilacz "z żeberkami" u góry, on ma na wyjściu 4.94v Pod nim np. płyta A500 rev6 pracuje stabilnie AIBB przecjodzi, demka itd wszystko śmiga.
Za to przerabiana płyta z A500 rev8 na 500+ już nie chce chociaż po włączeniu nie wita mnie już guru tak jak to było wcześniej, ale na podczas testu programem AIBB zawiesza iię i oczywiści GURU dalej już jej nie testowałem z braku czasu.
Amiga DIAG ROM niczego nie wykazuje, wszystko jest według niego dobrze na każdej płycie.
68000 i Agnusy gorące ale to chyba normalne.
Czyżby 5v dla Amig 500/ 500+ to za dużo ?
Miał ktoś z Was podobne przygody?
Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 10:32:39 przez neuron55
Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 10:34:10 przez neuron55