[#1] Pytanie o napięcie +5v
Witam wszystkich.

Posiadam cztery płyty Amigi 500+ ( w tym dwie przerabiane z A500 rev8 ) i jedną A500 rev6, oraz lekkie zasilacze do nich.
Wszystkie płyty i zasilacze mają wymienione kondensatorki przez znajomego.
Zasilacze mają na wyjściu podczas obciążenia 5,01v, 5,15v, 5.10v, 5,06v.
Jaki jest problem?
Płyty były testowane same tzn. bez dodatków podpiętych do nich jak i z dodatkami: dodatkowym ramem, zewnętrznym i wewnętrznym flopem, różnymi klawiaturami.
Płyty mają kickstart 3.1 ( kickstart wypalany ) Nie zawsze, ale po włączeniu albo pojawia się z marszu GURU i jest nie stabilnie albo pojawiają się błędy odczytu dyskietek, loop resety, na każdej jednej płycie.
Wgrywam workbench z dyskietki ( kopia 1:1 z oryginału ) czasami nie zdąży się pojawić blat Workbencha i GURU, a czasami wszystko się wczyta i po chwili samoistnie wyrzuca GURU, a w jeszcze innych przypadkach jest błąd odczytu dyskietki w szczególności na stacji zewnętrznej.
Co ciekawe pod kickstartem 1.3 nie zaobserwowałem problemów bynajmniej na płycie A500 rev6, reszta płyt była testowana juz z KS 3.1 z braku czasu.

Wczoraj znalazłem podłączyłem stary ciężki zasilacz "z żeberkami" u góry, on ma na wyjściu 4.94v Pod nim np. płyta A500 rev6 pracuje stabilnie AIBB przecjodzi, demka itd wszystko śmiga.
Za to przerabiana płyta z A500 rev8 na 500+ już nie chce chociaż po włączeniu nie wita mnie już guru tak jak to było wcześniej, ale na podczas testu programem AIBB zawiesza iię i oczywiści GURU dalej już jej nie testowałem z braku czasu.

Amiga DIAG ROM niczego nie wykazuje, wszystko jest według niego dobrze na każdej płycie.
68000 i Agnusy gorące ale to chyba normalne.

Czyżby 5v dla Amig 500/ 500+ to za dużo ?

Miał ktoś z Was podobne przygody?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 10:32:39 przez neuron55

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 10:34:10 przez neuron55
[#2] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #1

Napięcie to nie wszystko. Sprawdź amperaż.
[#3] Re: Pytanie o napięcie +5v

@Stoopi, post #2

W jaki sposób mogę to sprawdzić?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 10:38:30 przez neuron55
[#4] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #3

masz multimetr, sprawdziłeś napięcie (V)olt, zatem i opcje sprawdzania amperażu masz (A)mper
[#5] Re: Pytanie o napięcie +5v

@Stoopi, post #4

Tylko, że jak nie wie jak zmierzyć natężenie prądu to zaraz zrobi zwarcie. Amperomierz włącza się w szereg, a nie równolegle jak woltomierz. Poza tym nie sprawdzi wydajności zasilacza tylko jaki w danej chwili jest z niego pobierany prąd.
[#6] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #1

Jeśli DIAGrom nic nie wyrzuca, a cyrki dzieją się tylko na kicku 3.1 to może z nim jest jakiś problem.

A tym, że nie masz dokładnie +5V na zasilaczach to się nie przejmuj, napięcia są w granicy tolerancji.
[#7] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #1

Za to przerabiana płyta z A500 rev8 na 500+ już nie chce

Moze układ 74F139 jest za wolny...
[#8] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #1

U mnie też na KICKu 3.1 były problemy w A500+ wróciłem do wersji 2.05 i jest OK.
[#9] Re: Pytanie o napięcie +5v

@Marcin74, post #8

Ja zaobserwowałem że płyty A500 generalnie maja problem z Kickstartami na epromach.
Są bardzo wybredne jeśli chodzi o kości. Wypaliłem sobie kilka 3.1 i zależności od zasilacza na A500 działały niestabilnie lub wcale nie startowały. Co ciekawsze na CDTV każda z tych kości działała mi OK.
Bardzo często był tak że płyta na Epromie startowała z problemami, ale jak włożyłem rozszerzenie pod klapkę to już nie startowała.
[#10] Re: Pytanie o napięcie +5v

@stachu100, post #7

Za wolny ? LS ma ~20ns, HCT ma ~13, a F ma ~6 i jest to wersja ze schematów :) Szybsze są chyba tylko AHCT.
[#11] Re: Pytanie o napięcie +5v

@krystian77, post #9

Mam taki jeden Eprom KS3.1 kupiłem go w AmigaKit.
Na A600 śmiga, a na jednej z tych płyt A500+ nie pracuje tzn.Amiga nawet się nie włączy.
Na pozostałych włączy się ale za chwilę są cyrki.

A co może powodować przesadne grzanie się Agnusa ?
Jedna z tych płyt "przerabianych" zachowuje się tak, że po włączeniu Agnus jest mocno gorący. Zamieniłem Agnus na inny i to samo - gorący. Na pozostałych płytach Agnusy letnie.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2019 17:17:12 przez neuron55
[#12] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #11

hej, po co w a500 pakujecie kick 3.1? co on daje w takim sprzecie?
[#13] Re: Pytanie o napięcie +5v

@ami2019, post #12

Mi kick 3.1 daje obsługę hdd dla wichra.
[#14] Re: Pytanie o napięcie +5v

@abcdef, post #10

A skąd wiesz co ktoś zamontował?
[#15] Re: Pytanie o napięcie +5v

@stachu100, post #14

Pisałeś "może układ 74F139 jest za wolny" - piszesz o wersji, która jest wystarczająco szybka bo to oficjalny układ z A500+
Po tym komentarzu wnioskuję, że chodziło koledze bardziej "może układ 74139 jest za wolny" zakładając, że ktoś przerabiając dał wersję wolniejszą od F139, ewentualnie z niezgodnymi poziomami logicznymi. Nie moja wina, że użyłeś takiego a nie innego skrótu myślowego, który zasadniczo wykluczał prawidłowy przekaz.
[#16] Re: Pytanie o napięcie +5v

@abcdef, post #10

Szybsze są chyba tylko AHCT

Szybsze są FCT, ale nie każdy układ można dostać w tej wersji.
Jeśli chodzi o Amigę i ten demultiplexer to HCT daje radę bez problemu, sprawdzone wielokrotnie.
[#17] Re: Pytanie o napięcie +5v

@abcdef, post #15

Zamontowany układ to 74F139N a logo na układzie to duże S.
[#18] Re: Pytanie o napięcie +5v

@neuron55, post #17

Podmieniłem kickstarty na 2.04 i zaraz po włączeniu Amigi pojawia się guru...
Wyłączę i włączę Amigę - jest ok. Wyłączę, odczekam parę sekund i włączę to raz na ok 5 włączeń wyskoczy guru.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem