[#1] Amiga i niebieski monitor
Witam.

Czy poprzez zwykłe podłączenie amigowskich sygnałów R,G,B,Hsync,Vsynch mogę uzyskać na PCtowym monitorze obraz "początkowy" Kickstartu? Chcę na szybko sprawdzić Amigę a niestety nie mam na stancji telewizora, jedynie monitor PC.

Dzięki z góry za odpowiedzi.

[#2] Re: Amiga i niebieski monitor

@mosfet, post #1

Niestety nie :(

dodano:
poszukaj pc z karta TV

Ostatnia modyfikacja: 12.05.07 21:30
[#3] Re: Amiga i niebieski monitor

@mosfet, post #1

Jeśli na Amidze masz zainstalowany AmigaOS3.9, to przytrzymując dwa klawisze myszy (podczas pierwszego resetu) wejdziesz do bootmenu, a teraz naciskając spację włączysz tryb zjadliwy dla monitorów VGA.
[#4] Re: Amiga i niebieski monitor

@kmilota, post #3

No tak nie do końca ;)
Naciśnięcie klawisza dowolnego w bootmenu zmienia pal na ntsc i odwrotnie.
Po pierwszym resecie w 3.9 w bootmenu należy wcisnąć lalt+ctrl+backspace+delete i wtedy ma się obraz w 31khz wyjście z trybu 31khz przy pomocy Esc

Pzdr Radek

[#5] Re: Amiga i niebieski monitor

@RAL, post #4

No tak. Mój błąd. Spacją w tryb 31kHz to się przechodzi, jak się ma kartę CSPPC lub BPPC i wejdzie się do jej bootmenu przez trzymanie "esc" przy starcie Amigi.
Widać kiedy ostatnio wchodziłem do bootmenu Amigi :D . Jak widać jest mi to zbędne. Co innego bootmenu karty CSPPC. To przez ustawiania UWSCSI.
[#6] Re: Amiga i niebieski monitor

@kmilota, post #5

Podepnę się do wątku. Czy taki monitor nadaje się do Ami? Ma odświeżanie poziome od 15 kHz...
http://cgi.ebay.pl/MICROVITEC-17-KOLOR-METALOWA-OBUDOWA-GWARANCJA_W0QQitemZ250112414906QQihZ015QQcategoryZ18527QQrdZ1QQcmdZViewItem

[#7] Re: Amiga i niebieski monitor

@OSH, post #6

powinien działać
[#8] Re: Amiga i niebieski monitor

@OSH, post #6

Wygląda, że ten monior ma takie same parametry jak Commodore 1960, tylko większą przekątna ekranu i tym samym większą rozdzielczość. Musisz tylko zdobyć przjściówkę, albo taki kabel jak był dokładany do Commodore 1942 (w 1960 przejściówka była w komplecie - widziałem jak ktoś ją sprzedawał na Allegro, ale chyba już poszła).

[#9] Re: Amiga i niebieski monitor

@OSH, post #6

Tak. To ten sam model, który w czasach Escomu miał być / był sprzedawany jako A1764S.
[#10] Re: Amiga i niebieski monitor

@Daclaw, post #9

Dziękuję Koledzy:) Przejściówkę mam, nawet podłączałem nią Ami do monitora VGA - działało, ale dość koszmarnie na AGA...ale to nic. Ważne że wreszcie będę miał monitor który mi wyświetli wszystkie (no powiedzmy) tryby do Ami :D

[#11] Re: Amiga i niebieski monitor

@OSH, post #6

Ta samo osoba sprzedawala te monitory na allegro.
Mozliwe ze wystawi je ponownie.
http://www.allegro.pl/search.php?closed=1&string=microvitec
Chyba tez go kupie. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.05.07 17:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem