[#1] CF -> IDE i Amiga 1200
Witam!

Ostatnio zakupiłem interfejs CF -> IDE, aby używać karty pamięci zamiast dysku twardego. Niestety nie działa to tak jak powinno. Podłączyłem to do złącza. Włączam komputer, ładuje HDToolBoxa z dyskietki wszystko ładnie wykryło mi karte (rozmiar się zgadza itp.) Tworze 2 partycje, zapisuje zmiany, Ctrl+A+A, ładuje dyskietke z workbenchem, chce sformatować partycje. Niestety na blacie nie pojawiły się ikony tych partycji, uruchamiam formata - też nie wykrył tych partycji. Resetuje amige, te same postepowanie, dalej nic. Za którymś razem wykryło mi je w Bootmenu i chciała się bootować, ale że nie była sformatowana to wiadomo co się pojawiło. Przy którejś próbie format wykrył te partycje (na blacie nigdy się nie pojawiły) daje format, chce formatowąć, a tu requester, że nie ma takiego dysku:( do takiej sytuacji udało mi się doprowadzić 2 razy. W między czasie próbowałem, różne konfiguracje partycji, filesystemy i nic! HdToolBox zawsze wykrywał karty.

Sprawdzałem 2 karty: Pretec Cheetah 80x oraz Kingston o zwykłej szybkości, obie mają po 1GB. Całość była sprawdzana na "gołej" A1200 z romem 3.0 (39.106).

Nie wiem co jest grane. Przeczytałem wszystkie artykuły nt. CF z Waszego portalu, przeszukałem forum, oglądałem strone mała amiga i cf. Niestety nie znalazłem rozwiązania problemu. Aha dodam jeszcze, że pracował w niej stary seagate 40MB, który padł.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź:)

Ostatnia modyfikacja: 14.05.07 16:17
[#2] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #1

A zaznaczyłeś "Automount this partition" i "Bootable"?
[#3] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Sylwester, post #2

Albo jakiś problem z przejściówką / kablem, sprawdź cały zestaw na innym kompie. Ja mam takie "cóś" w 600'tce i poszło bez najmniejszego problemu, więc trochę to dziwne.

[#4] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Sylwester, post #2

Te opcje były zaznaczone zaraz przy tworzeniu partycji, więc ich nawet nie zmieniałem. Miałem utworzoną jedną partycję bootable, a drugą normalną obie miały włączone automount.
[#5] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@lordbsf, post #3

Ja mam przejściówkę firmy gotronik ze złączem ide 44 pinowym, czyli zaraz na taśmę. Kabel (taśma) połączeniowy raczej wykluczam, bo na nim chodził stary dysk i na dodatek HDToolBox wszystko ładnie wykrywa. Nie wiem czy jakby np. jakiś 1 pin nie miał styku czy by to tak chodziło. Jeszcze jak dorwie przejściówkę 2,5" na 3,5" to spróbuje to pod grzyba podłączyć. A narazie to nie mam pomysłu co do tego. Jeszcze myślałem, czy nie jest winny czasem kickstart, bo wiem że właśnie romy 3.0 miały tam jakieś problemy ze starymi dyskami po resecie czy coś i dopiero naprawiał to 3.1, ale tego też nie sprawdze w najbliższym czasie, bo nie mam dostępu do innych romów:(
[#6] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #5

To z dyskami i kickiem3.0 dotyczylo wylacznie twardych dyskow - konkretnie ich rozpedzania sie/albo i nie. Wiec nie tedy droga.

[#7] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #1

A sprobuj tak: wlacz ami ustaw partycje tak jak poprzednio tylko zamiast resetu wylacz ami. Po chwili włacz i wgraj wb tak jak do formatowania partycji.

[#8] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@11MASTEr, post #7

Niestety dalej to samo:( Co jakiś czas (2 resety, niekiedy za każdym razem) widać, że chce się bootować z tej partycji, ale wyskakuje requester "No disk present in device DH0".
Chce sformatować normalnie tak jak to zawsze robiłem, czyli klikałem na ikone na blacie przykładowo"DH0: NDOS", ale teraz nawet nie pokazują się ikony z tymi partycjami niedosowymi. Próbowałem załadować program do formatowania i tam z tej listy wybrać te moje partycje, które co któryś tam reset pojawiały się, więc wybierałem partycje, format i dalej req że dysku nie ma.
Zauważyłem że przy ładowaniu workbencha po resecie, dioda hdd mignie raz i potem przy ładowaniu jeszcze 2 razy szybko, wtedy przeważnie uda się zobaczyć tę partycje w programie formatującym i znów punkt: dysku nie ma :( Jednak niekiedy mignie dioda tylko raz przy resecie i wtedy nawet nie widać tych partycji w tym formacie. No i nie wiem wygląda to tak, jakby workbench nie zdażył "zobaczyć" tych partycji, a karta się wyłączy za wcześnie i nie daje tych ikon na blat.
Aha jeszcze w HdToolBoxie dałem opcje Verify, wtedy też ładnie czytała, dioda migała i niby wszystko ok. Nie mam już pomysłów:(
[#9] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #8

No to jeszcze do glowy mi przychodzi pomysl zupelnie szalony :). Na powaznie to tak: spreparowac dyskietke z rozkazami odpowiedzialnymi za resetowanie pcmcia i ladowanie patcha - po szczegoly musisz udac sie do innych tematow zwiazanych z kartami sieciowymi na pcmcia. I z niej startowac kompa podczas formatowania, partycjonowania itp.
Jesli to nie pomoze /istnieje taka szansa/ to bedziesz chyba musial wykonac sprzetowa przerobke przy porcie pcmcia; - szczegoly aminet lub na tym forum.
Sam nie pomoge dokladniej poniewaz nie wykonywalem jeszcze czegos takiego oraz nie uzywalem jeszcze zadnej karty pcmcia.
powodzenia

[#10] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@11MASTEr, post #9

Paulus uzywa CF wpiete w IDE, a nie w PCMCIA, wiec nie trafiles z odpowiedzia :)

Czy mozesz paulus opisac jak dokladnie wszystko robisz.
Moze w ktoryms momencie popelniach błąd i dlatego Amiga nie moze zadzialac z CF.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 16:51
[#11] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Norbert, post #10

Zgadza sie :) ogladalem karty pciamcia na allegro i cos mi sie mocno pozajaczkowalo.
Ale sprobuje sie jakos zrewanzowac:
w http://www.ppa.pl/artykul_Compact_Flash_jako_twardy_dysk_1_4_988.html czytamy:
'Nie było problemów. Zapisałem, zresetowałem i... zonk. Przy próbie formatowania wyrzuca komunikat "Disk not present in drive DH0:". Trzeba było kombinować. Znowu dyskietka Install, HDToolBox, znowu wykrywanie urządzenia i partycjonowanie. Tym razem zaznaczyłem "Advanced Options" i odhaczyłem FFS i International Mode w opcjach partycji. Trzeba było to odznaczyć dla każdej zakładanej partycji. Teraz po kliknięciu na partycję (jeszcze w HDToolBox) widać, że każda ma system plikow OFS - no cóż... byle działało. Save, Reset, Format i... można formatować jako FFS z International Mode i Directory Cache - zero problemów.'

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 18:25
[#12] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@11MASTEr, post #11

Niestety nawet to nie pomagało. Próbowałem tak postępować, robiłem nawet różne kombinacje z filesystemami. Praktycznie wszystko co dowiedziałem się z internetu próbowałem i nic, dopiero jak nic nie poskutkowało napisałem tutaj.
Teraz mam jednak o wiele gorszy problem mianowicie amiga padła .
Władowałem do amigi rozszerzenie fastu pod klapke. Uruchomiłem komputer karta została wykryta w bootmenu. Wgrywam workbencha dodatkowa pamięć została wykryta. Cały jestem happy, wyłączam komputer, zamykam klapkę (bo próbowałem przy otwartej klapce). Włączam, a tu łyk wyskakuje, że karta "Defected", myślałem że jak zamykałem klapke to sie cos przesuneła w slocie, więc wyłączam dociskam karte. Włączam komputer i nic - power się nie świeci:( Sprawdzam, czy napięcie daje zasilacz. Pomierzyłem, napiecia brak. Otwieram zasilacz, bezpiecznik padł z pierwotnego 315mA. Wymieniłem go. Napięcia są. Podłaczam do amigi i sytuacja się powtórzyła. Power się nie świeci, znowu wybił bezpiecznik w zasilaczu. Nie wiem co mogło się zepsuć, że ciągle coś robi zwarcie. Dodam jeszcze tylko, że próbowałem to z tą kartą, jak i bez niej i zawsze to samo, a na pewno ta karta była sprawna, bo mi ją wykryło.
Podejrzewam, że już się musiało coś wcześniej psuć w amidze i przez to miałem takie problemy z tym compact flashem, a teraz sie całkiem zepsuła:(
Normalnie załamka, nie wiem co zrobić:(
[#13] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #12

nie wiem co zrobić

Wyprobuj inny zasilacz.

A co do klapek, to po wlozeniu karty turbo do Ami, KONIECZNIE zaszafuj lub zaszufladkuj, klapke oczywiscie. Na najasniejsza jasnosc - nie odbieraj karcie dodatkowego chlodzenia. Pozatym, wieksze karty, jak np. Apollo, w ogole nie mieszcza sie z klapka w desktopie (przynajmniej moja).

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 19:51
[#14] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Andrzej Drozd, post #13

Co do zasilacza to nie mam możliwości skorzystania z innego. Natomiast sądze, że to wina komputera nie zasilacza. Jak napisałem we wcześniejszym poście, po wymianie bezpiecznika w zasilaczu, dawał wszystkie napięcia, więc jest ok. Dopiero po podłączeniu go do amigi bezpiecznik wybija, czyli jest winna amiga, to tam się robi gdzieś zwarcie - tylko nie wiem gdzie i tu jest problem Ze wzrokowego sprawdzenia płyty głównej nic nie wynikło, oglądałem czy kondensatory, gdzieś nie wyszczeliły, ale nic podejrzanego nie znalazłem wszystko wygląda normalnie.

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 21:31
[#15] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #14

Wiec w takiej sytuacji podolaczaj wszystko z ami co mozesz - zostaw sama plyte i sprawdz co i jak; jesli bedzie dzialac dokladaj kolejno urzadzenia.

[#16] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@11MASTEr, post #15

Próbowałem, tak robić tzn. jedyne co mogłem odłączyć z płyty głownej to był flop i klawiatura. Jestem raczej w 100% pewny, że to coś na płycie głownej, nic zewnętrznego nie jest winne. Chyba jedyne co mi pozostanie to kupić inną amige :(
[#17] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #16

Flop, klawiatura, cf, karta turbo/pamiec - /klawiature to raczej bym zostawil/.

[#18] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #16

Wyczyść złącze procesorowe w amidze . Być może ta twoja karta miała jakiś syf który został na tej karcie i teraz robi zwarcie .

Benedykt

[#19] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #16

sprawdz czy wszytsko jest poprawnie wetkniete, piny nie powyginane, styki czyste, nic nie lezy na plycie i nie zwiera jakis nóżek czy kontaktów
[#20] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Benedykt Dziubałtowski, post #18

Amiga ożyła! Wyczyściłem wszystko i zauważyłem jeszcze, że poprzedniemu właścicielowi musiało się coś wylać w pobliżu złącza procesorowego na szczęście nie ma tam żadnych układów tylko ten napis z wersją płyty, wymieniłem po drodze bezpiecznik w zasilaczu włączam i działa! Nie wiem czy to coś tam wylane miało jakiś wpływ, ale podejrzewam że tak. Narazie amiga działa, fast też jest wykrywany, ale ciągle mam problem z tym compact flashem. Jedno co się poprawiło po tym wszystkim, to że partycje są zawsze wykrywane w bootmenu i na liście z formata tyle, że tak jak poprzednio nie ma tych partycji na blacie i przy próbie sformatowania ich z tej listy zawsze pisze, że dysk nie jest wsadzony. Przy włączaniu amigi, chce sie bootować z tej partycji, ale też wyskakuje requester "No disk present in device DH0". Zaznaczam jeszcze, że też próbowałem tworzyć partycje w old filesystem, ale to nic nie pomogło.
[#21] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #20

Zamiast 2 partycji sproboj zrobic ich wiecej. Byle byly mniesze.

[#22] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@11MASTEr, post #21

Zrobiłem 10 partycji o różnych rozmiarach, filesystemach itp., ale nic to nie pomogło dalej jest to samo:(
[#23] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #22

wgrales filesystem do rdb?
[#24] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Valwit, post #23

Tzn.? Wydaje mi się, że HDToolBox sam zapisuje informacje o partycjach w RDB. Jeżeli jestem w błędzie, to prosiłbym o instrukcje jak mam to ustawić ręcznie w jakimś innym programie czy coś.
[#25] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #24

Informacje o partycjach to jedno a filesystem w RDB to co innego.

Na pierwszym obrazku "Add/Update" a na drugim "Add New File System".

Ostatnia modyfikacja: 18.05.07 21:39
[#26] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@Sylwester, post #25

To widać miałem to już wgrane, bo jak zrobiłem jak napisałeś to mi na końcu wyskoczyło already exist.
[#27] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #24

Ja bym proponował zrobić następujące rzeczy:

1) Z Aminetu pobrać program HDInstTool http://aminet.net/disk/misc/hdinst.lha
2) Z menu programu wybrać opcję Erase RDB
3) Pobrać ostatnią stabilną wersję SmartFileSystem (poszukaj w newsach)
4) Dodaj ten filesystem przy pomocy HDInstTool -> http://eab.abime.net/showpost.php?p=311493&postcount=11 to jest link z opisem jak stworzyć hybrydową kartę CF(FAT+SFS) do użycia z adapterem PCMCIA ale także pokazuje jak dodawać nowe filesystemy.
5) Później możesz już partycjonować dysk według własnego uznania.
[#28] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@ppill, post #27

Udało się uruchomić Compact Flasha! jupi! yippee Tańczący banan
Dzisiaj wziąłem się za przeszukiwanie zagranicznych stron i natrafiłem na:
http://eab.abime.net/showthread.php?t=25274&page=6&highlight=compact+flash Właśnie tam jeden user miał taki sam problem jak ja i użył Quarterback Tools. Zaraz wziąłem wpakowałem qarterbacka na dyskietke. Odpalam, klikam, że chce odzyskać dane, naprawić i takie tam w każdym razie chodziło tylko o to, żeby ikona tej mojej partycji pojawiła się na blacie. Przy tych operacjach ikona pojawia się, daje szybko format i odziwo zaczęło się formatować :) Z następną partycją postąpiłem tak samo. Prowizorycznie skopiowałem workbencha na partycję, reset i hula, aż miło :).

BTW. Dzięki jeszcze wszystkim, za pomoc i dobre chęci:D

Ostatnia modyfikacja: 19.05.07 00:15
[#29] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@paulus, post #28

A już miałem pisać żebyś spróbował na innej karcie... Z tego wynika że coś na niej było pokaszanione logicznie.

[#30] Re: CF -> IDE i Amiga 1200

@lordbsf, post #29

Próbowałem na 2 nowych kartach(patrz 1 post) i zawsze było tak samo i wątpie, żeby były "pokaszanione" bo jako tako w tym programie nic nie naprawiłem, tylko włączenie obojętnie jakiej funkcji, która odwołuje się do dysku twardego spowodowało, że coś tam próbował z niej odczytać i w ten sposób pojawiła się ikona na blacie i mogłem ją normalnie sformatować. Nie wiem, ale wyglądało to tak, że system nie umiał jej w pełni "zobaczyć"(tzn. tak, żeby pojawiły się te partycje na blacie) bez zewnętrznej pomocy (w tym przypadku quarterback tools).
Narazie wszystko śmiga, tylko jeszcze chciałbym się dowiedzieć jaka jest przyczyna tego, że normalnie nie dało się jej sformatować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem