[#1] AdPro i kolory
Czesc,
jest mozliwosc by wymusic na adPro by przy zmniejszaniu kolorow jednoczesnie je optymalizowal?
Jak do tej pory za kazdym razem (niezaleznie od obrazka) tworzy te sama palete (paleta w ustawieniach jest jako UNLOCKED oraz CUSTOM nie jest zaznaczone).
Wiem ze moge zaladowwac tam swoja i on to "uszanuje" ale moglby przynajmniej sie postarac stworzyc optymalna palete dla danego obrazka.

No chyba, ze przeoczylem cos oczywistego...
[#2] Re: AdPro i kolory

@peceha, post #1

Sorry, że odpowiem inaczej (być może Ci się przyda): próbowałeś HAM_convert? - tam są fajne możliwości konwersji JPG, PNG, GIF do amigowych formatów z określeniem docelowej liczby kolorów i trybu.
[#3] Re: AdPro i kolory

@Adinfo, post #2

Dzieki, wlasciwie to sprawdze.
Uuzywalem juz tego programu wczesniej i na smierc o nim zapomnialem.
[#4] Re: AdPro i kolory

@peceha, post #3

Sporo poprawek nanieśli, testowałem kilka plików z zadowalającym efektem końcowym. Podobno przez konwersją "kolorów" warto zmniejszyć rozmiar do takiego jaki potrzebujemy.
[#5] Re: AdPro i kolory

@peceha, post #1

Jaki AdPro i w jaki sposób przerabiasz obraz? Kolory AdPro redukuje samodzielnie i robi to naprawdę dobrze.
[#6] Re: AdPro i kolory

@*y, post #5

2.5.1

Otwieram go na wlasnym ekranie (na wszelki wypadek by WB nie mieszal ze swoja paleta, chociaz pewnie to tu nie ma znaczenia)

Wgrywam obrazek, wchodze w ustawienia palety i robie tak jak na obrazku:

tak na marginesie gdy klikne w EDIT (chodzi o palete) to mam komunikat:

Ustawiam finalna rozdzielczosc na 800x600 i 16 kolorow i klikam EXECUTE

Dwa kolejne obrazki daly mi te sama palete pomimo iz pierwszy z nich ma bardzo kolorowe barwy a drugi to szarosc i czern
Paleta jaka otrzymalem byla taka sama dla obu:
[#7] Re: AdPro i kolory

@peceha, post #6

A jeśli zaptaszkujesz "Custom Palette" to co się stanie?
[#8] Re: AdPro i kolory

@peceha, post #6

Podaj parametry ekranu do którego renderujesz obraz.
[#9] Re: AdPro i kolory

@recedent, post #7

Wg mnie CUSTOM wymusi na adPro palete jaka mu przygotuje - nie moge jednak tego sprawdzic bezposrednio bo nie otwiera mi sie edytor palety.

Ekran adPro (SETTINGS -> SET ADPRO'S SCREEN) to 800x600 w 16 kolorach (super72: super high res laced)
Ekran (okno) do renderowania (DISPLAY -> SET RENDER SCREEN) to Window on AdPro: 800x600

edycja:
sprawa jasna
w SET RENDER SCREEN powinienem ustawic renderowanie do ekranu a nie do okna

Wszystko dziala
Dzieki

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 13:57:50 przez peceha
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem