[#1] Hombre RADical

Uproszczona wersja Hombre bootująca z RAD disku z wszystkim co potrzebne do transferów ADF przez serial (czyli transwarp) dla Amig z kickiem 1.3.

Link

Bootujesz, czekasz, wyciągasz dyskietkę, reboot i gotowe.

Przytrzymując lewy przycisk przy starcie z dyskietki pojawi sie menu do zmiany mapy klawiatury i położenia ekranu.

Klawisze funkcyjne "podpięte" pod odpowiednie komendy.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 12:11:40 przez ppill
[#2] Re: Hombre RADical

@ppill, post #1

Fajnie, że u udostępniłeś uproszczoną wersję Hombre OK
Bazowałeś na pełnej wersji Hombre? - mam gdzieś dyskietki jeszcze dla DF0 i DF1, jedyne co mi nie ruszyło to transfer plików po porcie równoległym, z szeregowym nie miałem problemów. Mam dwa takie same kable równoległe (błędu raczej nie popełniłem). Być może problem wynikał z tego, że karta na PCI LPT ma inny zakres pracy niż zintegrowana na płycie czyli 0x378. Będzie chwila to wrócę do tematu. Przy A600 jakoś przyzwyczaiłem się do używania głównie gniazda PCMCIA

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 12:52:54 przez Adinfo
[#3] Re: Hombre RADical

@Adinfo, post #2

Może nowa wersja paradise zadziała. W archiwum jest też nowsza wersja dla Amigi (chyba nie ma jej w Hombre 1.01).

Wiem, że gość sprzedawał zestawy właśnie z kartami PCI i podobno działa ale tylko z WinXP w VM na nowszych windowsach.

Do równoległego był jeszcze apccomm pod linuxa ale chyba nie udało mi się go zmusić do współpracy ale jest na dyskietce.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 13:10:59 przez ppill
[#4] Re: Hombre RADical

@ppill, post #3

Zaopatrzyłem się już w używanego PC z Win 7 Pro czyli legalnie mogę uruchomić wirtualkę z XP. Do tego zintegrowany port równoległy - programatory mi na tym ruszyły od ręki, więc transfer między PC i Amigą też powinien dać radę.
[#5] Re: Hombre RADical

@Adinfo, post #4

Tu jest link do aukcji na Ebay. W opisie jest niby, że działa na nowszych systemach ale nigdzie nie ma linku do archiwum.

EDIT: tu jednak jest.

Szkoda, że nikt się nie pokusił na przepisanie tego na nowsze systemy i z obsługą portów pod USB, bo to najszybszy sposób na przesyłanie danych.

Jak bym się teraz miał za to zabierać to bym raczej ponownie spróbował z apccomm.

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2019 13:41:31 przez ppill
[#6] Re: Hombre RADical

@ppill, post #5

W wolnej chwili sprawdzę.
Kabel robiłem wg. tego schematu:
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem