[#1] Os 3.9 i fast ata problem
Witam.mam system os 3.9 i wlasnie nabylem fast ate.po instalce sterów nie widac drugiego portu.Sprzet jet sprawny ale podobno os ten tak ma ze sa jakies komendy dopisywane w startup sequence.prosze o pomoc.
[#2] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

Być może sprawa ma się podobnie do IDEFix:
http://ato.exec.pl/os39faq/diskfileoperation.html
[#3] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

Zainstaluj BBb1 i BB2 problem powinien rozwiazac sie sam.

[#4] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@11MASTEr, post #3

heh bb1,bb2 nic nie dal
[#5] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #4

Sprawdź jaką masz wersję scsi.device w systemie.
Jeśli jest inna niż 50.0 (Taka jest generowana u mnie
przez driver ata3.driver. Mam 1szą wersję fast-aty, najnowszy driver),
to znaczy że musisz dodać do s-s

C:SetPatch QUIET SKIPROMUPDATES "scsi.device"

Tzn. tak myślę ;)

[#6] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@zyga64, post #5

Jeśli używasz remapollo wystarczy nie wgrywać modułu odpowiedzialnego za scsi. Oprócz tego mam trochę zmienione s-s i wywaliłem AMIGAROMUPDATE z Devs:. (Teraz m.in. ze względu na to, że używam 030 przesiadłem się na AmigaOS3.1). Śmiga ;)

Ostatnia modyfikacja: 16.05.07 15:38
[#7] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

Moze zacznijmy inaczej: co wg Ciebie oznacza nie widac drugiego portu?
W facie w sumie sa 3 porty 1x 2,3'' i 2x3,5'' z tym ze dwa pierwsze sa to te same porty z innymi wyprowadzeniami. Wiec masz albo 2,5'' jako primary i jednej 3,5 jako secondary lub dwa 3,5'' jeden primary i drugi secondary.
Wszystkiego o podpietych urzadzeniach dowiesz sie po wlaczeniu programu preferencji faty ata3.prefs /czy jakos tak - nie pamietam/, lub po ponownym uruchomieniu drivera ata3.driver.
Sprawdz programem do edycji tekstu czy instalator rzeczywiscie dodal linijke c:ata3.driver quiet do s-s.

[#8] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@11MASTEr, post #7

drugi port 3,5 cala jest bez sterow nie widoczny o to mi biega
[#9] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@Korni, post #6

mam bizzarda ppc nie uzywam remapollo
[#10] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #9

i co tam jeszcze masz dopisz w sygnaturce.

a jak wyglada twoja startup-sequence?

ata3.driver daj przed setpatch i wcale nie trzeba dopisywac skipromupdate scsi.device zeby dzialalo wystarczy poczytac dokumentacje fastaty i blizkicka. zawsze mozna odpalic bez startup-sequence i sprawdzc recznie z "consoli".

[#11] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #8

To znaczy, że otwierasz ata3prefs z szuflady Prefs i na procie secondary masz przy master i slave napisane NONE?

Jednoczesnie masz podlaczony jakis naped na porcie secondary?
[#12] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #9

Sprobuj uzyc ATA3.driver jako rezydentnego programu tzn. w startup-sequence dorzuc (lub uzupelnij) linijke:

C:ATA3.driver RESIDENT QUIET

Rezultat bedzie taki, ze Amiga bedzie robila dodatkowy reset przy bootowaniu systemu, ale prawdopodobnie skuteczny. Jezeli uzywasz BlizKicka i Amiga Rom Update (ktore odpalaja sie przez SetPatch i "uzupelnija" programowo ROM Amigi) sprobuj rozbic ten update na kawalki (w pakiecie BlizKicka jest wszystko dolaczone i opisane w dokumentacji) i dopisz do BlizKicka w s-s jako zewnetrzne moduly.

[#13] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #8

jarecki130 napisał(a):

> drugi port 3,5 cala jest bez sterow nie widoczny o to mi biega

Chyba zrozumiałem :) Bez sterownika fast-ata, to normalne, że jest widoczny tylko pierwszy port i działa jak ten wbudowany w płytę A1200. Tak działa fast-ata (o ile dobrze pamiętam z jego dokumentacji).
[#14] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@rjack, post #13

Czyzby chodzilo mu o to, ze w boot menu nie widzi dyskow podlaczonych do primary?

2 jarecki130
Tak juz to wyglada; mozesz dodac do sterownika fast ata parametr 'resident' ktory bedzie alokowal ow driver w pamieci - wtedy poza pierwszym resetem bedziesz widzial dyski podpiete do secondary.
btw cdromow lub innych podobnych nie zobaczysz w boot-menu.

[#15] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

w startup-sequence na początku dopisz
C:SetPatch QUIET
C:CheckLMB
IF WARN
SYS: Prefs/ATA3Prefs
ENDIF
C:ATA3.driver QUITE

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 15:50
[#16] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@piwosz, post #15

sprawdze i dam znac
[#17] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

heh sa startu-sequence i drugi s-s bb-1 pod ktory podstawiac stery
[#18] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #17

ten pierwszy
[#19] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@piwosz, post #18

co ciekawe stery wrzucil instalator do drugiego s-s bb-1
[#20] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

a macie cos na test abym sprawdzil roznice predkosci transferow-jakis programik?
[#21] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #20

Na dyskietce z driverami powinienes miec w katalogu C polecenie drivespeed. Mozna jeszcze sprawdzic predkosc dyskow za pomoca aplikacji SysSpeed. Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.07 21:25
[#22] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@rjack, post #2

probowalem wpisac w s-s wyskakuje mi wrong argument,jak zas nizej dalem mam setpatch filed
[#23] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@Lokaty, post #21

sprawdzilem ta sekwencje w s-s wyskakuje mi wrong argument albo jak dam nizej setch patch filed
[#24] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #19

gdzie instalator dopisuje ,to w dużej mierze zależy kiedy instalujesz fas ate tzn. przy os.3.1,os3.5,3.9-przy którym bb,prędkość możesz sprawdzić sysinfo-pamiętaj,że być może nie wyświetlisz obrazu przy karcie graficznej-trzeba przełączyć ma monitor pal
[#25] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@piwosz, post #24

Wystarczy wypromowac.

[#26] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

Panowie wiec tak napiszcie jak klikne na ata3.driver co powinno w oknie byc.Dalem setpatch noupadate rom i wczytuje system ale mam 1,9mb transfer(mam hd 40gb)
[#27] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #26

Powinny sie pokazac funkcje wyboru modu dysku odpowiedzialnego za transfer (czyli PIO0, PIO3, PIO4 badz PIO5) oraz funkcje podzialu struktury dysku (SPLIT I NOSPLIT). Jaki dysk to tak naprawde nie powie wszystkiego o transferze. Jaki masz konfig swojej amigi? Chociaz, jezeli nawet podstawaowa konfiguracaj plus pamiec fast to raczej ten transfer oscylowalby wokol 2-2.5MB. Po za tym wszystkim - czy kontroler dobrze jest docisniety do podstawek romow i ukladu obok nich? Warto sprawdzic, czy jest dobry kontakt z plyta ami.

[#28] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #1

jak klikne ata3.driver to pisze restrictions of copyright law exclude sales and use this software and/or hardware in united kingdom,germany
[#29] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@jarecki130, post #28

Aaaaa, wybacz, pomylilem sie z ATA3Prefs. To z drivera jest ok, wlasnie taki komunikat powinien "wypluc" sterownik... i chyba urzadzenia, ktore sa podlaczone pod kontroler - sprawdz to.

[#30] Re: Os 3.9 i fast ata problem

@Lokaty, post #29

Odwrotnie najpierw urzadzzenia potem o prawach itp.
Nowy proces Shell nr 13
13.MY_WB:> ata3.driver
Primary   Master  ATA  PIO4   WDC WD600JB-00ETA0                      60022MB
Primary   Slave  ATAPI PIO4   CD-W58E                                
Secondary Master ATAPI PIO4NF CD-540E                                

Restrictions of Copyright Law exclude sales and use of this software
and/or hardware in United Kingdom, Germany.
13.MY_WB:>

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem