kategoria: A1200
[#1] Oględziny i ewentualny zakup A1200
WItam,

Jutro będę oglądać A1200 i wstępnie jestem zdecydowany na zakup. Podobno sprzęt jest oryginalny bez przeróbek itp. Kick3.0. Doposażony został w Elsat E1208 8mb pod klapką, kartę 4GB CF. Uwagę moją zwróciła klawiatura bo ma znaczki te z niemieckiej czyli "umlałty", natomiast Z i Y są na swoich miejscach jak w qwerty. Czy to nie aby jest układ klawiatury QWERTZ w której ktoś zmienił tylko klawisze między sobą ? Logo na obudowie wskazuje na escom.
Jakie nieprzyjemności są w używaniu niemieckiej klawiatury według waszego doświadczenia ?
Prosze o porady na co zwrócić uwagę bo na pewno poproszę o otwarcie sprzętu.
MIrek

Ostatnia aktualizacja: 05.04.2019 20:53:48 przez Taziman
[#2] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

A do czego chcesz używać Amigi?
Do grania czy do pisania?
Jeżeli do grania,to raczej nie ma problemu😀
[#3] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

Jeżeli ktoś zmienił miejscami „Y” i „Z” będzie to brzydko wyglądać, bo klawisze z różnych rzędów mają różne profile. Nieprzyjemność używania klawiatury niemieckiej jest taka, że te dwie litery się wciąż mylą... Bo możesz albo używać mapy amerykańskiej/polskiej i mieć te litery w „normalnych” miejscach, ale na klawiszach mieć odwrotnie, albo używać mapy niemieckiej – wtedy masz zgodność między tym co widzisz na klawiszach, a tym co widzisz na ekranie, ale na wszystkich innych komputerach masz odwrotnie i jeżeli używasz Amigi np. na zmianę z PC to będzie Ci się i tak mylić.
[#4] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

Przede wszystkim sprawdź czy wszystkie klawisze działają,czy działa reset z klawiatury.
Po otwarciu obudowy oceń stan metalowego ekranu.Jezeli są ślady rdzy to znak,że sprzęt był przechowywany w wilgotnym pomieszczeniu.Czarne plamy,smugi i odciski palców to oznaka że ktoś coś przy Amidze robił.Na płycie głównej oceń stan kondensatorów i miejsc obok nich.Zerknij czy nie ma śladów korozji. Spójrz na piny od HDD,czy są wszystkie.Ocen czy na płycie nie ma śladów napraw.Sprawdz czy stacja cokolwiek wczytuję. Sprawdź porty myszy i dżoja .To tak na szybko.
[#5] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

Hej. Wszystko tak, jak ci koledzy pisali. Sprawdź czy nie ma wyłamanych zaczepów. jakiś szlifów na taśmę na zewnętrzny dysk. Jak dobra cena, to przymykaj oko, jak drogo to wybrzydzaj i zbijaj. Z klawiszami nie łam się - właśnie zmieniłem kilka klawiatur, i jak się odkujesz z kasą, to ci opylę zestaw :)
[#6] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

Logo Escom i kick 3.0... to chyba jednak przeróbka.
[#7] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@ede, post #6

Zawsze może sprawdzić numer na obudowie z numerem na płycie....
Może akurat będzie ten sam.
[#8] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #1

jaka cena?
[#9] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@selur, post #8

Witam

Tak więc jestem już po zakupie. Sprzęt działa i mam nadzieję ze będę zadowolony. Kolega Tomek jak się okazało forumowicz ppa od którego kupowałem sprzęt dbał o niego. Faktycznie górna pokrywa z wersji Escomowej oraz klawisze zamienione miejscami. Jak dla mnie to nie ma znaczenia. Widziałem sporo ogłoszeń w sieci i kilka fałszywych tak więc biorąc pod uwagę ilość dodatków - gratisów oraz stan sprzętu to cena jak dla mnie do przyjęcia.
Pozdrawiam Tomka oraz wszystkich na forum.

Mirek
[#10] Re: Oględziny i ewentualny zakup A1200

@Taziman, post #9

Dzięki za zakup, fajnie, że sprzęt trafił do kogoś kto chce zeń korzystać niż rozłożyć na części.
Miło było poznać dobrej zabawy, w razie problemów kontakt mamy.

Pozdrawiam
Tomasz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem