kategoria: A1200
[#1] Clockport tam i tu
Mam pytanko jest sobie clockport w A1200 1D4 ale raz

tu a raz tu:

Z jakiego powodu są te różnice w tej samej rewizji PCB?

To powoduje problem z kolizją z RTC od iComp przy #1.
[#2] Re: Clockport tam i tu

@pong777, post #1

Piny do clockport'u masz wstawione prawidłowo TYLKO na zdjęciu drugim.
[#3] Re: Clockport tam i tu

@pong777, post #1

Nie podłączaj niczego do gniazda na pierwszym zdjęciu!
To NIE JEST clockport.

Clockport jest na drugim zdjęciu.
[#4] Re: Clockport tam i tu

@pong777, post #1

Koledzy już w zasadzie wyczerpali temat, na pierwszym zdjęciu jest pomyłka montażowa. Trzeba to wylutować i zamontować tak jak jest na drugim.
[#5] Re: Clockport tam i tu

@stachu100, post #3

to co to za port w takim razie?
[#6] Re: Clockport tam i tu

@Shredder, post #5

Całe P9A i P9B (P9A jest bliżej tyłu, za układami pamięci chip) to było złącze przewidziane na moduł 1 MB chip, bo planowano, że fabrycznie A1200 będzie miała 1 MB pamięci. Ostatecznie jednak wszystkie A1200 miały 2 MB na płycie, więc użyteczna z tego złącza jest wyłącznie połowa P9B, czyli właśnie port zegara. Reszta to sygnały szyny pamięci chip. Ponieważ cała przestrzeń adresowa chip RAM jest zajęta, nie da się tam nic podpiąć.
[#7] Re: Clockport tam i tu

@Krashan, post #6

Krashan tak obserwuje od lat że każda Twoja wypowiedź na jakiś wątek na ppa to same konkrety i cenne uwagi dla mnie czy innych grupowiczów, jak byś to poskładał zapytanie i swoją wypowiedź to by się jaką zbiorczą publikację lub książkę uzbierało ktrórą ja chętnie kupię i w razie co miał bym jak znalazł OK
[#8] Re: Clockport tam i tu

@Krashan, post #4

A ja na drugim zdjęciu widzę jeszcze rezystorek. To przy wylucie i przełożeniu pinów "na prawo" też go trzeba dołożyć?
[#9] Re: Clockport tam i tu

@pong777, post #1

Clockport zaczyna się od pinu 19.
[#10] Re: Clockport tam i tu

@recedent, post #8

To byłoby co najmniej dziwne, obecność pinów nie ma żadnego wpływu na sygnały przecież. Ja na swojej płycie nie mam tego rezystora, wygląda mi to na jakiś lokalny "fix"(?).
[#11] Re: Clockport tam i tu

@recedent, post #8

Rezystorek nie jest raczej konieczny. Ze zdjęcia wynika, że podciąga linię adresową pamięci chip (DRA0) do napięcia zasilania. 470 Ω, więc dość silny pull-up. Jedyne co różni DRA0 od pozostałych linii to to, że podłączona jest również do układu Budgie. Z drugiej strony na obu zdjęciach Budgie ma tę samą wersję, więc co za różnica. Linie DRA wychodzą z Alice, może tam jest jakaś różnica w wersjach, niestety zdjęcia nie obejmują tego układu. W każdym razie w mojej rev. 1D4 z Alice 391010-01 tego rezystora nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem