[#1] MakeCD i stworzenie obrazu płyty PSX
Witam, tym razem mam złożony multipatformowy problem
Mianowicie potrzebuję stworzyć obraz płyty z grą na PSX w takim formacie , żeby uruchomić ją pod linuxem na emulatorze epsxe.

Coś mi szwankuje nagrywarka w piecu, wywala dziwne błędy jak próbuję stworzyć iso, także postanowiłem do całego zabiegu zaprząc ami i makecd. Stworzyłem obraz iso nie zmieniając żadnych ustawień, uruchamiając kopiowanie płyty do pliku. problem w tym, że pecet pod linuxem ,a w każdym razie emulator epsxe nie rozpoznaje takiego obrazu płyty. Wiem na pewno , że epsxe nie ma problemów z obrazami stworzonymi pod windowsami przez program clonecd ... ale przecież clonecd generuje zwykłe pliki iso właśnie ... więc czegoś tu nie rozumiem ..

p.s. dla tych którzy zastanawiają się czemu nie gram z płyty - nawet przy grze na emulatorze z oryginalnej płyty gra strasznie tnie, ma to cos wspólnego z niedokładną emulacją napędu psx afaik, a przy odpalaniu gier z plików iso problem znika

[#2] Re: MakeCD i stworzenie obrazu płyty PSX

@twardy, post #1

Chwilka szukania na sieci i pod linkiem znalazlem coś takiego.

MakeCD

Backup Instructions: 
Start MakeCD (3.2 or higher). 
Select the menu item Tools - Copy CD... 
In the MakeCD: CD-Copy window change the following settings (all other settings should be left default): 
Options 
Base dir Enter/Select a CD-Image Directory 
Temporary Images Use image file 
Audio file format CDDA (= only data, no header) 
Delete file Immediately or Never 
Write Mode Disc-at-Once 
Data Format Format of the Writer 
Scan for indices Checked 
Read ISRCs Checked 

When ready click Copy CD... to read the CD info. 
NOTE: If you are backing up a multiple track PSX CD and you are not sure whether the format of your writer is "raw block contents" or "cooked user data" make sure that the Data Format is set to Raw Block Contents.
When the CD-Writer does not support this mode by default, it will take a fair amount of CPU power as MakeCD has to emulate this mode internally.

Now the CD information is gathered. This may take some time to complete! 
In the MakeCD: write window change Write mode (DAO) to Test mode off and change Fix to CD-R. 
When ready click Start to create the imagefile & burn the CD. 
NOTE: It is also possible to set the Write mode (DAO) to Test mode on, when the Test burn is finished change it to Test mode off and press Start to brun the CD-R for real. 
zSOURCE: MakeCD Backup Guide

Obrazy ISO z PSX to MODE2

Ostatnia modyfikacja: 17.05.07 16:07
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem