[#13]
Re: Zbiórka drogich/trudnodostępnych elementów do projektu Re-Amiga 1200 v1,2
@JakubH,
post #12
Oooo i to to samo miejsce co mają złącze PCIMCIA, więc kosztów wysyłki by nie było !
tak więc 3MHz może spaść z "drogich elementów" do "drobnicy" :)
A tak przy okazji, nie Myśleliście o lepszych kondensatorach, ta płyta i tak nie będzie 1:1 jak oryginał ( są drobne mody ) , to może by skorzystać z nowoczesnych kondensatorów, wiem że temat był już wałkowany tysiąc razy, a te biedne aluminiaki SMD i tak przeżyją nie jednego z nas, ale część może być gorzej wykonana, czy ktoś będzie przechowywał Ami na nie izolowanym poddaszu i jakieś "popuszczą"
Ja w swoich wszystkich retro sprzętach wymieniam gdzie się da na kondensatory ceramiczne, nie starzeją się tak jak elektrolity, nie wyleją się żrącym i robiącym zwarcia elektrolitem ( nawet leżąc nieużywane w szafie), są mniejsze i nie trzeba pamiętać o polaryzacji.
do 100uF wymieniam na
ceramiki, a większe pojemności na
polimerowe , podobnie jak ceramiki są dużo trwalsze, a elektrolit jest ciałem stałym, więc też nic się z nich nie wyleje.
W torze audio można dać
kondensatory audio bipolarne, nie kosztują majątku, są trwalsze od aluminiowych SMD, no i są "AUDIO" ( chociaż ja mam 3 Amigi 1200, w jednej są nowe alumniaki SMD, w drugiej ceramiki, a do trzeciej dałem audio bipolarne i jakoś różnicy nie zauważyłem, chociaż nie odpalałem ich jednocześnie żeby porównać )