[#1] Monitor Samsung 710 mp
Witam
Zakupilem wyżej wymieniony monitor celem podłączenia do moich Amig 500 600 i 1200. Posiadam przejściówkę rgb vga. Po podłączeniu na każdym z komputerów brak obrazu. Kabel sprawdziłem i obraz z laptopa igla.
Czy ma może ktoś pomysł co może być przyczyna takiego stanu rzeczy
Z góry dzięki za odpowiedz
[#2] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Marcinsnd, post #1

Ten monitor na Amidze działa tylko przez SCART (eurozłącze).
[#3] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Schizo_, post #2

Czyli potrzebuje przejściówki rgb scart? I jeszcze pytanko czy jakość obrazu będzie podobna jak przy połączeniu do vga? Dzięki
[wyróżniony] [#4] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Marcinsnd, post #1

Trzeba było poczytać przed zakupem.
Musisz podłączyć via SCART, ten monitor nie zabangla z trybami 15kHz via adapter VGA.
[#5] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Kilos, post #4

No faktycznie przeoczyłem, może dlatego bo każdy mi polecał ten monitor.
W każdym razie czy przy przejściówce rgb scart nie będzie strat jakości obrazu?
[#6] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Marcinsnd, post #5

Będzie jak z każdym innym urządzeniem podłączonym via SCART. Przyzwoita jakość z lekkim migotaniem jeśli chodzi o Amigę i ten monitor. Po kilku minutach migotania już nie widzisz.
[#7] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Kilos, post #6

Nie będzie migotania na 710MP (oczywiście pomijając tryby interlace).

Migotanie występuje na Samsungach 741MP i 941 MP, a nie na 710MP czy 711MP.
Ale z tego co pamiętam na 710MP obraz z tunera przez SCART jest mniej wyraźny niż 711MP.
[#8] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Jacques, post #7

Dzięki za opinię o 741MP i 941 MP.
Myślałem nad zakupem bo chciałem potestować jak działają z Ami/C=/JIL/ZX.
Już wiem, że nie kupię skoro wypadają gorzej od 711MP, które mam dwa.
711MP nie działa poprawnie z ZX Spectrum +2, oraz ma BEZNADZIEJNEJ jakości głośniki.
To monitor warty max 100zł a wiem, że cwaniaki za TAKIE wołają więcej... ale jak wiadomo pozycjonowanie w dziale retro to z automatu ceny x2

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 14:20:00 przez movin
[#9] Re: Monitor Samsung 710 mp

@movin, post #8

To ciekawe co piszesz o 711MP z ZX +2, bo on oczywiście działa z Amigą, ST, ale np. nie działa z kartą VBXE do Atari 8-bit (RGB), a 710MP działa

Ja się zastanawiam nad zakupem:
https://allegro.pl/oferta/telewizor-19-smart-tech-le1919-hd-dvb-t-monitor-7496565177

Fajnie, bo LED i dość mały obraz (a tym samym piksel) po przeskalowaniu tych 19" z 16:9 do 4:3, tylko nie ma pewności, że dobrze zadziała z większością kompów przez SCART.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 15:32:05 przez Jacques
[#10] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Jacques, post #9

To 16:9 buuu!
Najlepszy byłby jakiś płaski kineskopowy trinitron, tylko moje mikro biurko takiego nie pomieści :(
Muszę wrzucić fotkę do graffiti. Nawet w MP711 obcinałem podstawkę aby zaoszczędzić miejsce
[#11] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Jacques, post #7

Miałem 710MP i dla mnie migotanie jest takie samo jak na 941MP, którego mam teraz. Musiał bym postawić je obok siebie, bo tak naprawdę tylko w ten sposób można miarodajnie to ocenić. Osobiście widzę to migotanie tylko przez chwilę kiedy odrywam wzrok od Pecetowego monitora. Żadna rewelacja, ale podpinam też 8 bitowce do niego, a właściwie przede wszystkim.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 17:28:41 przez Kilos
[#12] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Kilos, post #11

Wiesz, to jest bardzo dziwne, bo egzemplarz 710MP, który ja testowałem na 100% nie migał i wydaje mi się, że więcej wspólnego ma z podobnie niemigającym 711MP, niż z późniejszymi 741MP/941MP.

Może był jakiś problem ze sprzętem w Twoim przypadku, albo ładowali różną elektronikę do 710MP, ale to nie wydaje mi się zbyt prawdopodobne (co innego LG M1721A).
[#13] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Jacques, post #12

hej, ja posiadam 941 i zadnego migotania nie doswiadczam, uzywam ten monitor do amigi, pc, ogladania telewizji i puszczania filmu z dvd - przelaczam source i jest bajka, generalnie dzieki wam swego czasu takie cos kupilem bo nie wiedzialem ze takie cuda sa ;)
[#14] Re: Monitor Samsung 710 mp

@ami2019, post #13

U mnie na 941 MP migotanie ze oczy bolą. Pozatym w grach obraz przesunięty w prawą stronę
[#15] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Marcinsnd, post #1

Zamiast poczytać dziesiątki podobnych wątków na forum ludzie i tak się łapią i kupują przereklamowany monitor, i jeszcze wciskają im kit że pracuje po VGA 15kHz.
W necie jest 2 listy monitorów które działają w tym trybie i na żadnej z nich nie ma tego Samsunga. Dodatkowo ten samsung ma dosć kiepski tuner TV. Wersja 711MP ma lepszą jakość obrazu. Jest tyle innych monitorów/TV 4:3 z tunerem TV, że warto poszukać czegoś innego...Można nieraz za kilak dyszek dostać naprawdę fajny TV, który nie tylko do Amigi się nada ale i do wszystkich innych starych komputerów i konsol.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2019 13:42:53 przez FeRu
[#16] Re: Monitor Samsung 710 mp

@Jurek1972, post #14

masz cos chyba uszkodzone, gdybym mial tez tak ty, to juz dawno by byl w smietniku...
[#17] Re: Monitor Samsung 710 mp

@FeRu, post #15

moze mylisz modele, tuner tv jest analog wiec i tak w pl juz nie do uzycia, trzeba zewn dvb.
[#18] Re: Monitor Samsung 710 mp

@ami2019, post #17

Kolego chodzi o to że tuner tv daje kiepska jakość obrazu po Scart,a nie o wyszukiwanie kanałów, w dobie telewizji cyfrowej

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2019 18:41:00 przez FeRu
[#19] Re: Monitor Samsung 710 mp

@FeRu, post #18

A co ma tunerTV do obrazu po scart?
Przecież to inne sygnały.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem