kategoria: Sprzęt
[#1] a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie
hej,
kolejne przygody, dlugo nie odpalalana byla a600, dzis odpalilem i nie lapal enter, klikalem klikalem i nic, rozkrecilem zajrzec do srodka - rozkrecilem klawiature i moim oczom okazala sie folia klawiatury, obejrzalem, niby wszystko ok, w okolicach entera / na tych pinach paluchem przetarlem skrecilem, i ... enter zaczal lapac, a potem znow przestal...

mozecie mi doradzic co porobic mam? jakos mozna te folie wyczyscic, ?, tam jest ten wegiel aktywny czy cos / grafit wiec nie moge pod wode tego tak? i czy objawy o krorych pisze wskazuja na co? folia w okolicy klawisza czy moze tasma ktora wchodzi do gniazda? jak to namierzyc?

prosba o wskazowki...
[#2] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #1

Wymień folię na nową.
Są do nabycia na znanym portalu aukcyjnym.
[#3] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #1

możesz zakupić lakier na bazie srebra szybkoschnący i pomalować pod klawiszem punkty styku. Wcześniej powycieraj styki na klawiszu i na folii izopropanolem. a jeszce wcześniej przytnik żyletką folie gdzie wchodzi do płyty głównej w ten biały plastik.
[#4] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #1

Ja w A500 najpierw sprawdzałem czy wina foli czy samego klawisza. Zwierałem pady kawałkiem foli aluminiowej.
Samą folię dokładnie obejrzeć pod światło. Uszkodzone ścieżki u mnie były bledsze.
Naprawiałem tym.
[#5] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@snifferman, post #4

Ja u siebie, kiedy miałem podobny problem, poprawiłem styki na folii zwykłym ołówkiem i działa do dziś normalnie.
[#6] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #1

Ostrożnie z tanimi specyfikami w cienkiutkich strzykawkach.Trafiłem na taki produkt.Słabo przewodził i do tego rozpuszczał ścieżki.A taki byłem szczęśliwy,że za kilka PLN kupiłem złoty środek.
Folie naprawiłem lakierem(nie pastą) do naprawy ścieżek.Koszt ok 30 PLN,ale efekt rewelacyjny.
Zanim zaczniesz naprawiać swoją folię to wyczyść dobrze styki alkoholem i tą "gumkę" w młoteczku klawisza.Nie używaj rozpuszczalnika,zmywacza do paznokci itp.
[#7] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #1

Izopropanol rozpuszcza ścieżki na folii, więc uważaj, bo możesz je łatwo zetrzeć-wiem z doświadczenia niestety. Do naprawy użyłem pasty na bazie srebra w strzykawce z alliex..

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2019 20:32:43 przez AD99
[#8] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@AD99, post #7

dzieki panowie, sprawdze i wyczyszcze tak jak sugerujecie i dam update....
[#9] Re: a600 klawiatura - enter raz lapie raz nie

@ami2019, post #8

Polecam „pomalować” styki na folii jak i w młoteczku tą gumkę przewodzącą miękkim ołówkiem, ja akurat użyłem 4B ale może być bardziej miękki OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem