[#1] Naprawa A4000
Czesc,

Juz od dluzszego czasu planowalem 'odkurzyc' swoja Amige 4000T i kiedy w koncu to zrobilem, okazalo sie, ze ząb czasu lekko ja nadryzł.

Wszystkie najważniejsze rzeczy w miare dzialaja, ale problem jest z obrazem wyswietlanym przez uklad AGA. Tylko nie piszcie, "po co Ci Aga", bo dla mnie - jako ex.scenowca, to wlasnie dema i scena jest praktycznie jedynym powodem dla ktorego chcialbym ta Amige reanimowac, a bez AGAty ani rusz.

Objawy sa takie, ze przy probie wyswietlenia czegos przez AGAte ekran pozostaje czarny. Tak na dobra sprawe, to nie wiem nawet czy to na pewno AGA, bo jeszcze moze byc to sprawa scan-doublera, przez ktory ten obraz leci, ale ciezko mi to sprawdzic bez monitora PALowskiego.

Nie mniej, przechodzac do meritum, moje pytanie brzmi: Czy możliwe jest jeszcze w naszym kraju zlecenie komuś "naprawienia", lub lekkiego tuningu Amigi? A jesli nie (bo w takie cuda nie wierze), to prosze o jakies rady, co moglbym z tym fantem poczac.

Przy okazji, jesli ktos ma na zbyciu scan-doubler do slotu video dla A4000 to tez prosze o kontakt.

[#2] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Mialem podobny problem, po odkurzeniu mojej A1200 po podlaczeniu startowala niby normalnie to znaczy migala dioda hd i wczytywal sie system ale wlasnie nie bylo zadnych znakow zycia od wizji z agaty.Po kilkunastu probach czyt. wlaczaniu wylaczaniu restertowaniu udalos sie doprowadzic do migania obrazu na zielono ;) wtedy czulem juz, ze cos z stego bedzie i probowalem dalej, az za entym razem pokazalo sie logo przy wczytywaniu systemu i od tamtej pory mi smiga ;) moze masz cos podobnego :P

[#3] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Jesli chodzi o naprawe to polecam:

http://www.infoserwis-sklep.pl/index.php

zadzwon i pogadaj z tym panem

inne firmy to

Elbox, efunzine i animart

Sprawdz w teleporcie adresy ich.

Mam scandoubler do A4000T, ale niestety nie na zbyciu.
Napisz gdzie mieszkasz to moglibysmy cos sprawdzic. Jestem z Chełma.

[#4] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że padło ci coś w A4000T przez nieużywanie, a szczególnie AGA. Stawiam na monitor albo na scandoubler. Jeśli masz na tej Amidze zainstalowany AmigaOS3.9 lub masz wsadzoną kartę CSPPC, to możesz z poziomu bootmenu zmienić częstotliwość wyświetlania obrazu z bootmenu na zjadliwy dla monitorów VGA.
Ja mam A4000 i kiedyś jeszcze podłączałem zwykły telewizor do Amigi przez Genlock. Tak więc możliwości sprawdzenia Amigi jest dużo.
Dla pewności jeszcze sprawdź czy zasilacz daje prawidłowo wszystkie napięcia. Kiedyś mi zanikło na płycie -12V (źle wciśnięta wtyczka do płyty głównej) i dopiero po jakimś czasie zauważyłem, że przestał mi działać modem na serialu i zamilkł dźwięk z Pauli.
[#5] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Wszystkie najważniejsze rzeczy w miare dzialaja, ale problem jest z obrazem wyswietlanym przez uklad AGA.

Czyli co konkretnie działa? Amiga ładuje system? Stacja FDD czyta?

dema i scena jest praktycznie jedynym powodem dla ktorego chcialbym ta Amige reanimowac

No to, moim zdaniem, bez sensu jest pakować się w A4000 i to jeszcze ze scandoublerem. A1200 w desktopie z HDD i cedekiem typu slim, podpięta do dużego telewizora, to najlepsze co można polecić do Twoich celów. Dostaniesz taką za cenę samego scandoublera, a A4000T sprzedasz za kupę kasy, nawet uszkodzoną.
[#6] Re: Naprawa A4000

@kmilota, post #4

kiedyś jeszcze podłączałem zwykły telewizor do Amigi przez Genlock. Tak więc możliwości sprawdzenia Amigi jest dużo.

Najlepiej za parę groszy kupić modulator A520. Wiele razy pomagał mi przejść sytuacje awaryjne z A4000, kiedy nie miałem monitora PAL-owskiego. W przypadku A4000D trzeba go jednak wypruć z obudowy, żeby się zmieścił obok wtyczki klawiatury. Kupa problemów przez to, że Commodore usuneli gniazdo CVBS z A3000/4000. "Uprofesjonalnianie" komputera przez redukcję jakiś możliwości to bzdura totalna.
[#7] Re: Naprawa A4000

@Daclaw, post #5

Daclaw: "Czyli co konkretnie działa? Amiga ładuje system? Stacja FDD czyta?"

Akurat stacja FDD tez padla ;), ale ta drobnostke narazie pomijam. Nie mniej system bez problemu wczytuje sie z dysku i startuje na karcie graficznej. Chodzi wszystko co systemowe i nie leci przez AGE.

Daclaw:
"No to, moim zdaniem, bez sensu jest pakować się w A4000 i to jeszcze ze scandoublerem. A1200 w desktopie z HDD i cedekiem typu slim, podpięta do dużego telewizora, to najlepsze co można polecić do Twoich celów. Dostaniesz taką za cenę samego scandoublera, a A4000T sprzedasz za kupę kasy, nawet uszkodzoną."

Epoke 1200, "kanapki łupanej" i tego calego syfu juz kiedys przerabialem, to wlasnie frustracja tym wszystkim popchnela mnie kiedys do kupna a4000, i z tego rozwiazania bylem bardzo zadowolony. Nie chce robic az takiego kroku wstecz. Tym bardziej, ze z ta scena troche przesadzilem, bo oprocz tego chce miec w miare normalna funkcjonalnosc starej amigi. Poza tym mam wielki sentyment do tej a4000, mimo ze nie jest juz w tak mocnej konfiguracji jak kiedys, to nie chcialbym pozbywac sie cybervision, toccaty czy dysku scsi. Wiec jesli sie nie uda reanimacja, to na tym klasykowanie pewnie juz zakoncze.

Hellena: taki to juz urok tych starych amigowych gratów ;) niestety takie "silowe" metody jak przdstawiles przerobilem na samym poczatku

Sir_Lucas: dzieki za namiary i propozycje przetestowania scandoublera - niestety odgleglosc miedzy nami naszymi lokacjami jest zbyt wielka (ja orbituje w okolicach wolsztyna/zielonej gory)

kmilota:
faktycznie cos w tym jest, im dluzszej nad tym sie zastanawiam, stawiam na uszkodzenie scan-doublera (monitor jest w porzadku)

Podsumowujac, dzieki za wszystkie odpowiedzi. Nie dam tak latwo za wygrana i postaram sie zrobic wiecej testow. Problemem jest fakt, ze ta amige widze jedynie co pare tygodni.

[#8] Re: Naprawa A4000

@slay, post #7

To ja czekam już cierpliwie, na kolejny S-Show od mistrza ;]

[#9] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

A gdyby tak podpiąć Ami na chwilę do TV, przy starcie wcisnąć obydwa klawisze myszki i zobaczyć co się stanie? Miałbyś przynajmniej odpowiedź, czy to AGA czy scandoubler.
[#10] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

To obrodzilo nam Tu ostatnio (ex)scenowcow... czyzby wielki kombek?? ;) :D

[#11] Re: Naprawa A4000

@APC74, post #9

Ciekawe jakim złączem? :P
Bo chyba A4000 nie ma cinch, TV. Może się mylę :)

[#12] Re: Naprawa A4000

@pwe, post #11

Może się mylę
Tak mylisz się :D

http://www.galeria.medialnie.pl/kch/amiga/a4000.htm

Video composite lub RF modulator (antena TV) powinny wystarczyć do tego testu. Przecież nie chodzi o to, by na TV pracować a sprawdzić, czy AGA generuje sygnał (czy jest żywa).
[#13] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Z czego sprawdzasz obraz AGA?
Jeżeli przez wyjście RGB to są cztery możliwości:
1) Jeżeli rozkręcałeś Amigę to być może źle włożyłeś kartę ze złączem RGB - tak, że trafiła tylko w jeden rządek pinów (wbrew pozorom dosyć łatwo tak zrobić). Wtedy nie będzie działać złącze RGB, złącze FDD i prawdopododobnie złącze SCSI, które jest na tej płytce
2) Przepalone złącze RGB np. przez przepinanie kabelka przy włączonym TV - wtedy jedyna rada to wymiana tej płytki
3) Niedziałający kabelek RGB=>EURO lub niedziałający scandoubler (nie wiem czego używasz)
4) Zepsute euro w TV

Wszystkie te problemy ominiesz sprawdzając AGA przez slot Video jakimś wewnętrznym scandoublerem na monitorze.

Jeżeli w tym drugim przypadku nie ma obrazu (sprawdź oba sloty Video) to jest to rzeczywiście wina czegoś przepalonego na płycie głównej.

Jedyny polski serwis zajmujący się naprawą takiej Amigi to efunzine ale trzeba tam długo czekać aby zajeli się Twoją Amigą (długo czyli co najmniej kilka miesięcy).

Ostatnia modyfikacja: 21.05.07 21:56
[#14] Re: Naprawa A4000

@slay, post #1

Cześć Slay! Miło spotkać Cię tutaj!! :)
Ale do rzeczy: Pomysł mam taki, aby ktoś Ci zrobił dyskietkę startową WB która uruchamiałaby się w trybie Multiscan, można by wówczas obejść ScanDoubler i miałbyś ważną informację...

Kiedyś (za młodu;)) reanimowałem trochę Amig, szkoda, że mieszkamy tak daleko od siebie...

Pozdrawiam - Piotr G.

[#15] Re: Naprawa A4000

@quantor, post #14

nie czytałem watku ale jesli masz scandubler elboxu to jest mozliwe ze padło zasilanie na płycie amigi przerwy dostał dławik w gałćzi + 12V.Jesłi inny to masz problem na złaczu video.
[#16] Re: Naprawa A4000

@APC74, post #12

APC74 napisał(a):

> Może się mylę
> Tak mylisz się :D
>
> http://www.galeria.medialnie.pl/kch/amiga/a4000.htm
>
> Video composite lub RF modulator (antena TV) powinny wystarczyć
> do tego testu. Przecież nie chodzi o to, by na TV pracować a
> sprawdzić, czy AGA generuje sygnał (czy jest żywa).

Człowieku. Nie cytuj tej stronki, bo tam są napisane niestworzone rzeczy o A4000T. Gdzie niby A4000T ma 1 x złącze zewnętrznej stacji dysków, 1 x video composite (TV) i 1 x RF modulator (antena TV) ??
Lepiej już zajrzeć na stronkę http://www.amiga-hardware.com/ albo zapytać się posiadaczy A4000T jakie ma wyjścia.
Inną sprawą jest, że najtańszym sposobem podłączenia video Amigi4000T do telewizora jest kabel Euro. Nawet można go sobie samemu zrobić. Jak ktoś nie wie jak, to schematy na Aminecie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem