[#1] Naprawa grafy(?) w A1200
Moja A1200 ma walnietą grafikę poprzez własne zaniedbanie : wkładałem wtyk wideo i powstało lekkie zwarcie, Amy się zresetowała i po starcie było już tylko widać obraz z zerwaną synchronizacją tzn. można się było domyśleć, że się WB załadował ale pracować się nie da :( .
Pytanko
Ile może kosztować naprawa, i czy nie lepiej kupić płytę główną (już np. z ks 3.1)

[#2] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #1

Jakiś pomór padł na Amigi czy jak...
Próbowałeś podłączać innym kablem lub przez inne złącze (composite, antena)?
[#3] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #1

Mam jedna plyte a1200 z podobnym objawem (zeby nie bylo, ze pomor na Amigi to ona taka od zawsze odkad pamietam:). Mam pewien pomysl jak to naprawic, na razie na tyle sobie poradzilem, ze przez composite chodzi juz ok:) Dam Ci znac jak bede mial wiecej czasu:)

[#4] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #1

Właśnie, kolega ma racje. Sprawdź czy jest sygnał przez composite. Od niedawna studiuję układ wideo A1200 bo pracuje nad scan-doublerem. Jak masz dobry obraz na coposicie to Lisa zyje i naprawa nie powinna być skomplikowana.

[#5] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #4

No to panowie stał się CUD. Prawie.
Stan opisywany na początku był z czasu padu przyjaciółki czyli 5 lat temu, po waszych sugestiach poszedłem do mojego składowiska kompów i podłączyłem ją , ale zacząłem od kabla RGB/Euro i stabilny obraz z Amy pojawił się w TV. Przyniosłem jakieś dyskietki i startuję: Organizator poszedł, Sonix też.
Jednak aby nie było za słodko, to jest problem z myszką - a dokładniej -wskaźnikiem na ekranie - widać go rozciągniętego w pionie a pod nim takie brudne kreski do połowy ekranu. "Wskaźnik" przewija się w poziomie ale pionu nie lubi i nie reaguje :( to samo się dzieje gdy próbuję sterować nim z klawiatury. Czy to wina grafy?, nie wiem sam co robić dalej. Do kacetu na dalsze 5 lat???
edit//
Najlepiej wygląda to na Texcraftcie bo tam przy treningu :) da sie ruszyć mysz w pionie. Pisanie bez problemów.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.07 00:02
[#6] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #5

Przede wszystkim to jak sterujesz mysza z klawiatury to odlacz myszke fizycznie. Jak bedzie to samo sprawdz czy kabel do myszy nie robi jakiegos zwarcia (zalezy od wersji plyty glownej, niektore port myszy mialy dopinany na sledzium lub tasmie). jak dalej bedzie to samo to moze uklady CIA? Jak myszka dzial i zostawia smieci to tez aga moze sie grzac.

[#7] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@MrT, post #6

Przykro mi ale stawiam na grafikć miałem cos takiego.
[#8] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #1

czy nie lepiej kupić płytę główną

Na pewno taniej, ale moim zdaniem prawdziwy amigowiec nie powinien tak robić. Amigowego sprzętu w szybkim tempie ubywa i odsyłanie na złom kolejnej A1200 z powodu pierwszej lepszej awarii to w tych warunkach zwyczajna gospodarka rabunkowa.
[#9] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@Daclaw, post #8

Rozwiązanie (IMHO) dla mięczaków. Tylko, że hardware amigowski był..i chyba nadal jest owiany taka tajemnica, jakby ktoś na ujamwnieniu specyfikacji miał stracić miliardy dolarów. Np. nie widziałem nigdzie specyfikacji żadnego chipa Amigowskiego. Druga sprawa to dostępność. Jak już zdiagnozuje się uszkodzenie to wymiana najparwdopodobniej będzie wymagała przeszczepu chipa z innej Ami. Mam 1200-tkę w której najprawdopodobniej poszła Paulina (zero reakcji na włożenie dyskietki do napędu (na innych napędach to samo na zewnętrznej stacji też cicho&głucho). I chyba nie ma innego sposobu jak wyprucie układu z jakiejść padniętej A600/A1200..... :( wiem, że świętokractwo, ale co robic.

[#10] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #4

A jak, jeśli można wiedzieć, posuwają się prace nad tym scandoublerem? :P Jaki może być przypuszczalny koszt części do niego i czy projekt będzie upubliczniony? Myślę, że taki niedrogi scandoubler bardzo zainteresuje społeczność classicowców!

Pozdrawiam i życzę powodzenia OK
[#11] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@Kiv_Master, post #10

Toż własnie dlatego nad nim pracuje. Chciwy nie jestem. chcę zminimalizowac koszt, tak by z moim zyskiem kosztował ponizej 100pln.Jeśli upublicznieie zapewni mi chociaż malutkie miejsce na kartach Amigowej Histori i podniesienie jakości życia Klasykom (sam nim jestem, robienie z plyty Amigi konstrukcji nośno-zasilającej dla karty turbo mnie mierzi)...to czemu nie :) Jestem na dobrej drodze :) Elektronika tanieje. To co projektantom Agaty jawiło sie jako SF u mnie wala się po warsztacie..a jak się Misia 600 ukazała to Magazyn Amiga pisał, że sie nie da jej reperować w domu bo jest w SMD :)

Teraz siedzę nad opcją 100Hz coby podczas tych upojnych nocy z Pauliną, Agn(e)us, Aatą, Denis, Lisą nie bolały nas oczki :)

[#12] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #11

..hm,, tylko, że jak upublicznie, to Atarowcy odgapią :(

[#13] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #11

Sam jestem ciekaw co wyjdzie z tego projektu bo za czymś takim będę się musiał niedługo rozglądać, mam przy okazji kilka pytań:
1. Scandoubler będzie wewnętrzny (kanapka) czy zewnętrzny
2. Pracujesz nad wersją, która podbija obie częstotliwości? Niby OK ale tylko dla monitorów CTR, bo płaszczki wymiękają już przy 75Hz. :(
3. Wyczytałem, że jakość tych urządzeń jest różna. Sam miałem kiedyś scandoubler Micronica i było OK. Postaraj się :) piwo
4. Czy twoj będzie miał flicker-fixera? Nie wiem czy to się tak dokładnie pisze - ale pamiętam, że to definitywnie rozwiązywało problemy wyświetlania obrazu z AGA-ty

[#14] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@necavi, post #13

Wiem, że LCDkom nie w smak 100Hz. (biedny SynchMaster mojego taty okazał się nie taki master jak go wziąłem na generator ... tylko ciiii :] )

W CRTku podczas testów usmazyło mi tranzystor linii jak odchylanie było 120Hz.. ale cóż "Jest wojna, straty być muszą" (marsz. Gijorgij Żukow)

Raczej wewnętrzy. Podepnę się przed DACkiem jak Ci to coś mówi. Konwersja cyfra-analog-cyfra-analog mija się z celem, będzie tylko jedna cyfra-analog. Mniejsze straty jakości. Co do drugiego pytania to testuję technologię, ktora rozwiąże problemy flickeringu raz na zawsze :)

[#15] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #14

dobra, nie zgrywaj tu takiego rosjanisty

[#16] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@kutafon, post #15

Rassija, eta ociej krasivaja strana! Tam mnoga Amig!
Tam żiwjot ociej umij ludiej, katorii skazali mienia kak zdiełać skandabljer.

[#17] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #14

ojej od razu z flickeflixerem miodzio :D kiedy planujesz zakonczyc projekt ?

[#18] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #9

Np. nie widziałem nigdzie specyfikacji żadnego chipa Amigowskiego.

Specyfikacji, czyli czego dokładnie?

[#19] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@Grzegorz Kraszewski, post #18

Pin-outu, zasady działania, timingów, schematu wewnętrznego blokowo, układu testowego...tak jak każdej jednej kostki. Chociażby taki dokument jaki krąży po sieci na temat układu za przeproszeniem POKEY.

[#20] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #19

mosfet napisał

..hm,, tylko, że jak upublicznie, to Atarowcy odgapią
:(

Pewnie że odgapią mendy głupie nic samemu nie potrafią zrobić
PS.Już jedno atari wysadziłem w powietrze ok, racja
[#21] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #16

Rosja, Rosja i Rosja, mam nadzieję, że lamp w tym "skandabljerze" nie użyjesz. :P
[#22] Re: Naprawa grafy(?) w A1200

@mosfet, post #12

Wątpię, jeśli podłączysz bezpośrednio do custom chips Amigi to chyba nic im po tym. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem