kategoria: A1200
[#31] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@misiek2, post #30

karta jest przygotowana pod A1200 kick 3.1 ale na A500 też powinna odpalić bez problemów
[#32] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@JacK_Swidnik, post #31

Cześć. W trakcie kopiowania dużych ilości danych z PC na HD CF Amigi pod WinUAE, z mojej winy komp przeszedł w hibernację i wyhuśtałem system na CF. Objawia się to tym, że w WinUAE po reboot'cie z HD mam zaraz błąd "Not a DOS disk", a na prawdziwej Ami CF jest mielona w nieskończoność przy czarnym ekranie. WB nie ładuje się . Jakiś czas temu zrobiłem obraz tej CF też w WinUAE i plik ten ma rozmiar dokładnie 15 998 654 080 B (CF wiadomo 16GB).
Chciałbym przerzucić obraz tej karty na tę samą kartę ponownie. Czy to się może udać? Widziałem, że u Was najczęściej problem rozwiązywany był na zasadzie przerzutu na większą kartę (np. 8GB-->16GB). Ja chciałbym wykorzystać jednak oryginalną CF (16GB), a zakup 32GB i niewykorzystanie połowy miejsca uważam za dramat... Poza tym chcę jak najszybciej przywrócić system.
Jakim narzędziem sformatować tę CF'kę zanim przejdę do Win32DiskImager? SDFormatter na starcie oferuje mi 14.8GB po formacie... Na co zwrócić uwagę, może ktoś się zlituje i wskoczy do mnie na priva, żeby tu nie męczyć ludu? Z góry śliczne dzięki!
[#33] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Michciu, post #32

Ty potrzebujesz CF bez żadnego formatu, bo chcesz przeniesc obraz CF na CF.
Skorzystaj z programów które działają podobnie jak linuxowy DD (windd) czyli robią obrazy nośników bez względu na to jaki jest tam filesystem.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2019 11:02:46 przez Norbert
[#34] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Marcin74, post #20

Dołączam się .......
Dajcie link to tego obrazu
[#35] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Kali80, post #34

Fajnie by było, gdyby ktoś odpierdzielił taki image dla amigi jak dla Vampira, bo na ogół są takie zbieraniny wszystkiego bez sprzątania i pmyślunku...
Ale to musiałby jakiś fachura odstawić.
[#36] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Kali80, post #34

cenzura

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2019 20:26:45 przez tbone
[#37] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Norbert, post #33

Hej, jeszcze dokończę temat jak sprawnie przerzucić obraz karty CF w formacie hdf na kartę CF, bo być może są jeszcze niewtajemniczeni, którzy prędzej czy później staną przed takim zadaniem. Faktycznie, programów jest wiele, ja wybrałem WinImage w wersji 9.0. Program nie jest darmowy, ale na początek wystarczy 30-dniowy trial.
1.) z zakładki Disk wybieramy Restore Virtual Hard Disk Image on physical drive...
2.) ukazuje się okienko z select a physical drive in the list:, a pod spodem lista wszystkich wymiennych dysków podłączonych do komputera. Dla przykładu u mnie karta CF w slocie PCMCIA przez adapter:
Disk 1 : 15 613 920 KB - CF Card Ver6.05
3.) po zaznaczeniu powyższej pozycji klikamy OK i wyskakuje nam okno wyboru obrazu. Do wyboru mamy rozszerzenia Virtual Hard Disks (*.vhd), VMWare VMDK (*.vmdk) i Image file (*.ima). Jako, że w tym przypadku chcemy przerzucić hdf, wybieramy All files (*.*) i nasz obraz. Prawdopodobnie ma on format jednego z wymienionych rozszerzeń i WinImage się nie buntuje. Ukazuje się pasek zaawansowania w %, no i czekamy. Nadmienię, że CF nie musiałem wcześniej ani formatować, ani specjalnie przygotowywać.
[#38] Re: pliki HDF na SD/CF czym?

@Michciu, post #37

To samo zrobi Win32imager albo Etcher. HDF to nic innego jak binarny obraz dysku.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem