kategoria: A1200
[#1] Taśma klawiatury do A1200
Ma ktoś może jakiś sprawdzony sposób na połączenie dwóch taśm od klawiatury A1200. Tłumaczę czemu chcę je połączyć. A więc mam dwie sztuki jedna jak nowa ale niestety ktoś obciąć końcówkę która się podłącza do złącza w płycie głównej. I druga która ma zdarte styki w które uderzają młoteczki od klawisze. Ale za to końcówkę która wpinamy do płyty głównej ma jak nową. szeroki uśmiech i właśnie w tym miejscu bym chciał połączyć. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2019 11:58:23 przez Kali80
[wyróżniony] [#2] Re: Taśma klawiatury do A1200

@Kali80, post #1

Jeśli styk dla młoteczka przewodzi od strony ścieżki to możesz pomalować styk lakierem z dodatkiem grafitu lub srebra i uzupełnić braki na powierzchni styku. Da się to naprawić. Sam naprawiłem 3 klawiatury od A500, które miały przerwy w ścieżkach lub wytarte styki grafitowe. Izolację usuwałem zdrapując zielony izolator nad i pod ścieżką nie dotykając miejsca gdzie idą ścieżki. Następnie przyklejałem w to miejscr taśmę izolacyjną. Przy odklejaniu zielona warstwa odchodziła razem z taśmą. Obklejałrm następnie taśmą malarską do okoła uszkodzonej ścieżki/styku tak żeby pomalować tylko miejsce które chce. U mnie lakier schnął ponad 24h. Później odklejałem taśmę i jak to była naprawa ścieżki zaklejałem przeźroczystą taśmą,żeby się wilgoć nie dostawała. Przy większych uszkodzeniach ścieżek wycinałem nowe z folii aluminiowej i malowałem lakierem miejsca połączeń. Jak nie chce ci się bawić, to możesz kupić nową folie klawiatury
[#3] Re: Taśma klawiatury do A1200

@snifferman, post #2

Dzięki. Wydaję sie mi prościej połączyć w miejscu gdzie idzie już ta wąska taśma do portu klawiatury w płycie głównej i moje pytanie czy Twój sposób tam się nada. Ale jeszcze jedno pytanie bo nie działa kilka klawiszy głównie funkcyjne z klawiatury numerycznej. Jak sprawdzić ? Miernik się nada?
[#4] Re: Taśma klawiatury do A1200

@Kali80, post #3

A ta obcięta taśma jest już za krótka, żeby sięgła do portu?

kawałkiem folii aluminiowej możesz zewrzeć pola klawisza i sprawdzić czy działa. w programie Systest masz test klawiatury. Uszkodzone mogą być pola,ścieżka, lub sam klawisz.

Daj wyraźne fotki
[#5] Re: Taśma klawiatury do A1200

@snifferman, post #4

Jasne ale muszę być W domu wtedy wyśle. Taśma jest odcięta około 3cm jak się zaczyna zwężenie w kierunku portu. Brakuje jej sporo. Ale cala reszta jest w stanie idealnym. Natomiast druga nie działa dobrze ale Za to część kierunku portu jest w super stanie i dlatego chcę je połączyć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem