[#31] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@Norbert, post #30

Ślij dyskietki.
Elektronika przełożona, ale dopiero jutro wieczorem będę się bawił.
[#32] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@sobi1, post #31

Hej,

Dysk działa - to znaczy kręci się.
Podpięty na podwójnej taśmie jako Slave z kartą SD jest widoczny w HDToolBoxie.

"Uszkodzona" elektronika wygląda jakby ktoś ją próbował ratować klejem - krzywe i poluzowane piny w gnieździe. Sprawdziłem miernikiem i nie ma przejścia masy ze złącza na płytkę.
Ktoś się podejmie "przelutowania" złącza? szeroki uśmiech
[#33] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@sobi1, post #32

Musisz wiedzieć jeszcze o jednym - nawet jak płytka elektroniki dysku wygląda tak samo to firmware dysku może być inny - wtedy możesz bezpowrotnie utracić dane - sprawdź czy obie płytki to są te same wersje - przynajmniej wzrokowo - powinny być naklejki albo informacje na PCB.

Zapodaj zdjęcie miejsca z tymi poluzowanymi pinami - aby zobaczyć gdzie i jak są przylutowane.
[#34] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@Adinfo, post #33

Tak jest jak piszesz jest ale obecnie. Kiedyś przekładało się elektroniki między tymi samymi modelami dysków i wszystko działało.
[#35] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@misiek2, post #34

Z pewnością masz rację - wtedy zmian w firmware nie było wcale. Jak to był typowy dysk Amigowy to problem z różnicą firmware może nie wystąpić. Z "tamytych" czasów (lata 90-te) miałem w ręce różne dyski ale nigdy dwa takie same. Z tego co pamiętam to dyski ATA z PC 20GB i większe - tu już miałem różnice (do teraz czeka na elektronikę Maxtor 80GB na odzyskanie rozbudowanej własnoręcznie mapy Deck 16 z Unreal Tournament, o ile silnik nie poleciał - włożenie w kieszeń zewnętrzną spowodowało "upalenie" dysku).

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2019 08:53:46 przez Adinfo
[#36] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@Adinfo, post #33

Po podmianie elektroniki dysk wystartował. Wersję są identyczne.
Dane już stracilem. Jedyne co mogę zyskać to je odzyskać. 😎
Co jeszcze ryzykuje?
Teraz potrzebuje "zestawu ratunkowego"
[#37] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@sobi1, post #36

Powodzenia w odzyskiwaniu. Norbert pisał, że przygotował dyskietkę ratunkową. Odezwij się do niego.
[#38] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@sobi1, post #32

Fotki złącza
foto1
foto2
[#39] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@sobi1, post #38

Czy ten dysk co kupiłeś wcześniej działał poprawnie - czy był sprawny?
Te poklejone piny mają przejście z płytką PCB?
[#40] Re: Odzyskiwanie partycji dysku Amiga 1200

@Adinfo, post #39

Dysk był w Ami, ale odłączony bo działałem na karcie SD. Naszło mnie żeby go odpalić...
ochodził kilka uruchomień i wyzionął ducha.
Na szybko sprawdziłem złącze i wygląda że +5V przenosi na płytkę, natomiast masy już nie. Więcej nie sprawdzałem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem