kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna
Witam
Mam dość nietypowy problem z moją Amigą 1200. Przeszukałem wiele tematów, ale rozwiązania nie znalazłem, dlatego zakładam nowy temat.
Amiga ma problem z odczytem niektórych gier. Stacja dyskietek jest sprawna, dyskietki też.
Wymieniłem kondensatory, ale nie pomogło.
Dla sprawdzenia podmieniłem stacje dyskietek od innej (sprawnej) amigi i jest tak samo. Stację z uszkodzonej, też sprawdziłem na tej sprawnej i czyta wszystko.
Amiga wybiórczo odczytuje dyskietki, które na drugiej amidze działają bez problemu.
Dla przykładu taka gra The Settlers 3 (oryginał) raz się wczytuje cała, innym razem w połowie przestaje odczytywać. A np gra ZOOL (też oryginał) nie wczytuje się wcale, chociaż wszystkie te gry działają na innej amidze, też z tą stacją.

Płyta z rev 2B prawdopodobnie commodore.
[#2] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #1

Moim zdaniem to chodzi o rewizję płyty głównej (Commodore/Escom). U mnie np. jedna Amiga nie czyta specyficznych gier/dem NDOS z dyskietek.
[#3] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@Hexmage960, post #2

U mnie np. jedna Amiga nie czyta specyficznych gier/dem NDOS z dyskietek.

Właśnie miałem to dopisać. Zauważyłem że amiga nie odczytuje gier, które w workbenchu są oznaczone jako NDOS. Jest jakieś rozwiązanie?
[#4] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #3

Gier NDOS nie uruchomisz z Workbencha. To normalne zachowanie w przypadku każdej Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2019 15:09:01 przez Hexmage960
[#5] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #3

Podaj rewizję płyty i model stacji dyskietek.
Najlepiej wklej zdjęcia z oznaczeniami płyty i stacji.
[#6] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #3

To podaj przykłady gier i dem, które nie działają. Możliwe, że A1200 z dyskietek ich nie pociągnie. Możliwe, że chodzi o WB czy AGA albo nawet cache procesora. M.in. do tego służy whload. Możesz także sprawdzić czy adf pójdzie pod winuae na tej konfiguracji.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2019 15:11:55 przez misiek2
[#7] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@Hexmage960, post #4

Ja to rozumiem, ale te gry nie odpalają się wcale, nawet uruchamiane z dyskietek.
[#8] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@misiek2, post #6

Możliwe, że chodzi o WB czy AGA albo nawet cache procesora

Czy przeczytałeś w całości to co napisałem?. Te same gry, które działają na innej amidze 1200, nie chcą się uruchomić tylko na tej konkretnej. Takie gry jak Cannon fodder, Zool, nie ruszają. Ale przecież te same gry działają na innych amigach 1200 bez problemu.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2019 15:26:45 przez ddmyha

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2019 15:28:17 przez ddmyha
[#9] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #1

Tak jak pisal hexmage, to jest A1200 z Escomu.
http://eab.abime.net/showthread.php?t=22082
Mozna fix na plycie zrobic.
[#10] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@Marcin74, post #5

Podaj rewizję płyty i model stacji dyskietek.
Najlepiej wklej zdjęcia z oznaczeniami płyty i stacji.

Stacja Panasonic JU-257A605P
Płyta rev 2B

Wygląda na to że kolega wyżej ma rację. Płyta może być escomu
[#11] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #8

A np gra ZOOL (też oryginał) nie wczytuje się wcale, chociaż wszystkie te gry działają na innej amidze, też z tą stacją.

Wydaje mi się, że napisałeś na innej Amidze, a nie na innej Amidze 1200, więc nie rzucaj się. Zrozumiałem, że nie działają na Twojej A1200, a na innych działają - w domyśle modelach. Bądź bardziej precyzyjny.
[#12] Re: Amiga 1200 problem z odczytem dyskietek stacja sprawna

@ddmyha, post #10

Stacja to wersja już od PC czyli na pewno escom płyta zapewne też jeżeli to był komplet a tu masz info co zmienić żeby działało jak commodorowska http://www.softpres.org/article:hard:fixing_the_amiga_technologies_a1200_fdd_connector
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem