kategoria: A1200
[#1] Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości
Cześć,

na wstępie dodam, że przeszukałem forum i internety, ale mimo to informacje trochę mi się mieszają i potrzebuję potwierdzenia i rozwiania moich wątpliwości.

Otóż, chciałbym jak najlepiej podłączyć swoją Amigę do monitora tak aby wygodnie móc pracować na samym systemie jak i wygodnie pograć w gry.
Możliwości jakie znam i związane z nimi wątpliwości to:

a) kabel SCART:
Mam monitor Samsung SyncMaster 2333HD z tunerem TV. Po podłączeniu wszystko działa, ale obraz wyświetla się w kwadracie. Nie na całej powierzchni monitora.
Czy tak ma być? Czy mogę coś z tym zrobić przy podłączeniu przez SCART?

b) kabel VGA.
Użyłem przejściówki podobnej do tej:
link
Nic nie widać. Czy to dlatego, że nie ustawiłem czegoś w Workbenchu, czy dlatego, że powinienem mieć monitor obsługujący 15kHz?
I czy to rowiązanie zapewni mi to, że o obraz będzie na całej powierzchni monitora, oraz gry będą działać poprawnie?

c) Tak wiem, że najlepiej jakbym miał porządny Scandoubler, ale chciałbym narazie rozważyć dwa powyższe punkty.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2019 09:10:53 przez wayne
[#2] Re: Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości

@wayne, post #1

Ad. 1. Przedstaw w ustawieniach monitora, żeby rozciągnął obraz na całą powierzchnię ekranu.
AD. 2. Najwyraźniej monitor nie obsługuje 15kHz.
[#3] Re: Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości

@wayne, post #1

a) kabel SCART:
Mam monitor Samsung SyncMaster 2333HD z tunerem TV. Po podłączeniu wszystko działa, ale obraz wyświetla się w kwadracie. Nie na całej powierzchni monitora.
Czy tak ma być? Czy mogę coś z tym zrobić przy podłączeniu przez SCART?

Tak ma być.

c) Tak wiem, że najlepiej jakbym miał porządny Scandoubler, ale chciałbym narazie rozważyć dwa powyższe punkty.

W takim razie zostaje punkt a)

Mogę dodać, że większość nowych monitorów LCD standardowo wprowadza opóźnienia sygnału video i audio przy podłączeniu przez SCART. Czyli ulepszenie obrazu.
Trzeba pogrzebać w ustawieniach monitora aby to wyłączyć.
[#4] Re: Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości

@wayne, post #1

Nie znam tego monitora, ale mam na pierwszy rzut oka podobne rozwiązanie (monitor + tuner) tylko że marki LG. W opcjach mam możliwość zmiany proporcji obrazu, a także rozciągania obrazu w pionie i w poziomie. Możliwe, że też masz takie funkcjonalności. Być może skorzystanie z tych funkcji byłoby pomocne. Mówimy o punkcie 1.

Ostatnia aktualizacja: 30.05.2019 09:42:45 przez misiek2
[#5] Re: Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości

@perinoid, post #2

Dziękuję,
czy znacie może jakąś listę/spis monitorów "prostokątnych" obsługujących taką częstotliwość?
[#6] Re: Możliwości podłączenia Amigi do monitora - watpliwości

@wayne, post #5

Taka lista jest na naszym forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem