[#1] A500 i HDD
Witam
Postanowilem napisac nowy temat bo szukam i szukam i nic.
Posiadam A500 i kontroler dysku twardego z smiesznie malym dyskiem.
Postanowilem wymienic dysk na wiekszy i tu mam problem nie potrafie go zainstalowac w systemie. Czyli pozakladac partycje , poformatowac je i ustawis starkowania systemu z dysku.
Prosze o pomoc.
Dziekuje.

[#2] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #1

Jaki kontroler, jaki HDD ?
[#3] Re: A500 i HDD

@Norbert, post #2

Witam
Kontroler montowany przez boczne lacze (z lewej strony) tak jak np A570.
Niestety na nim nic nie pisze. Ma w sobie rozszerzenie ramu i kontroler IDE.
Dysk to Seagate 1G.
Pozdrawiam

[#4] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #3

Znajdz na http://www.amiga-hardware.com/ , bo moze sie okazac ze to IDE jest 8bitowe i dysk nie bedzie pasowac.
Jaki dysk był w tym kontolerze (podaj model)?
[#5] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #3

No i jakiego AOSa i ROMu uzywasz, to dosc istotne:)

[#6] Re: A500 i HDD

@Norbert, post #4

Witam ponownie
Byl tam zainstalowany dysk Seagate 240MB.
A kontroler wygląda jak ALFA DATA model Alfapower 500 tyko ze ten mój interfejs nie posiada złącza na hdd 2,5" oraz wyłączniki nie są na przedniej ściance tylko z tylu obudowy. Jest to wersja na tych dziwnych kościach pamięci ( nie na SIMM'ach).
Mam kikstart 1.3.
I wlasnie nie wiem co dalej.

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 07:25
[#7] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #6

To tez simmy, tylko 30 pinowe:) Portrzebujesz dyskietki ze sterownikami i oprogramowaniem do tego kontrolera, jak znajde dam Ci znac. Inaczej nic nie zdzialasz.

[#8] Re: A500 i HDD

@MrT, post #7

Witam
To fajnie. Czekam cierpliwie.
Dzięki za pomoc.

[#9] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #6

Na plytce drukowanej nic nie jest napisane (obudowie)?
Ile jest miejsc na pamieci?
Podaj symbol starego dysku.
[#10] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #1

Postaraj się o oprogramowanie do tego kontrolera. Albo przynajmniej ustal, poprzez jaki device on obsluguje dysk twardy (np. wyświetlając dane istniejącej na małym dysku partycji pod SysInfo). W sprzyjających warunkach może zdarzyć się tak, że po zapodaniu tego device'a + odpowiedniego unitu w tooltypach ikonki HDToolBoxa HDToolBox zobaczy dysk.

Pod systemem 1.3 warto sięgnąć po FastPrep / ExpertPrep, dołączane kiedyś do kontrolerów GVP - bardzo porządne narzędzie.
[#11] Re: A500 i HDD

@Norbert, post #9

Witam
Bede w domku to postaram sie odczytac cos z plytki.
Co do dysku to raczej bedzie trudne bo juz go nie mam.

[#12] Re: A500 i HDD

@MrT, post #7

To mam cały pakiet akich pamięci pod ręko, niewiem czy sprawne, jak coś moge ci sprzedać ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.05.07 13:51
[#13] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #8

http://amiga.resource.cx/exp/alfapower

Sciagnij prosze te sterowniki i sproboj. Druga dosc sensowna opcja, ktora Ci polecam to kupno ROMu 2.0. Jest teraz na allegro za male pieniadze, bardzo CI to usprawni obsluge HDD i partycjonowanie dysku no i WB 3.x nawet zainstalujesz:) (Co prawda trzeba "recznie", ale sie da:)

[#14] Re: A500 i HDD

@MrT, post #13

Witam
Nie moge wejsc na te stronke. Nawet na strone glowna.

[#15] Re: A500 i HDD

@Jarooo!!!, post #14

Jakbyś podał adres e-mail w profilu użytkownika, to może byłoby coś można zrobić!

[#16] Re: A500 i HDD

@Kitech, post #15

Witam
Juz swoj blad naprawilem.

[#17] Re: A500 i HDD

@Kitech, post #15

Witam
Mam juz wszystko. Zabieram sie do dzialania.
Dzieki
PS Moge juz wejsc na ta stronke

Ostatnia modyfikacja: 01.06.07 13:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem