kategoria: A1200
[#1] układy specjalizowane a rewizje płyty A1200
Mam niedziałającą płytę rev.2b. Przełożyłem z niej układy CIA, PAULA, LISA, ALICE i BUDGIE na płytę rev.1D1 i do tej pory wszystko działało. Po przełożeniu układu GAYLE płyta już nie wstaje. Czy to oznacza, że GAYLE jest uszkodzony, czy może nie można tak sobie o po prostu przełożyć tego układu z płyty rev.2B do 1D1 bez robienia jakiś dodatkowych fixów? Patrząc na schematy płyt można wywnioskować, że były różne układy GAYLE i potrzebowały różnych fixów. Jak zdiagnozować tego GAYLEa nie mając drugiej płyty rev.2B do dyspozycji i posiadając tylko miernik uniwersalny? Czy to jest w ogóle wykonalne?
[#2] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@dolek, post #1

Ja budując Re-Amiga 1200 opartej na 1d użyłem dawcy 2b i wszystko działa.
oznaczenia GAYLE:
391442-02
AA-GALYE-R5

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 08:56:42 przez marpla
[#3] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@dolek, post #1

A oba chipy Gayle masz w tej samej wersji (o ile rzeczywiście są różne wersje, nie umiem się do tego na szybko dogooglować) i na drugim Gayle 1D1 działa? Jeśli tak, to na bank uszkodzony chip...
[#4] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@marpla, post #2

No to wygląda na to, że mój GAYLE jest uszkodzony. U mnie oba mają takie oznaczenie:
391424-02
AA-GALYE-R5
i różnią się tylko cyfrą na samym dole, tj.:

4293 50023A - ten niediazałający z płyty rev.2B
4793 50023A - ten działający z płyty re.1D1

A chciałem właśnie tę niedziałającą płytę rev.2B przeznaczyć na dawcę dla Re-Amiga1200 ale w tym momencie brakuje mi co najmniej jednego GAYLEa
[#5] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@dolek, post #4

4293 50023A - ten niediazałający z płyty rev.2B
4793 50023A - ten działający z płyty re.1D1

Te 4 pierwsze cyfry to są chyba numery partii czy coś, bo ja mam jeszcze inne.
[#6] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@lopezpb, post #5

Te pierwsze 4 cyfry do z dużym prawdopodobieństwem kod daty produkcji, 42 tydzień 1993 roku i 47 tydzień 1993 roku....
[#7] Re: układy specjalizowane a rewizje płyty A1200

@lopezpb, post #5

Swoją drogą to dziwne, że na płycie rev.2B (teoretycznie nowszej) znajduje się układ o niższym tym numerze (starszy???). W sumie obie płyty kupiłem jako niedziałające, tę 1D1 udało mi się uruchomić ale tej drugiej już nie i wygląda na to, że to właśnie GAYLE jest winowajcą. Nie mogę też wykluczyć, że w tych płytach już wcześniej nie było coś grzebane.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem