kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 i nie pasujące karty
Cześć,
mam problem ze swoją Amigą 1200.
Otóż do slotu rozszerzeń (tego w okienku od spodu Amigi) nie pasują żadne karty rozszerzeń.
Próbowałem ACA, Elbox, Blizzard.
Nie jestem w stanie wcisnąć żadnej karty tak aby weszła w slot. Używam naprawdę dużej siły ale slot złącza nie wchodzą w kartę.
Czy to jest normalne, że trzeba użyć jeszcze większej siły, czy coś może być nie tak?

Przy pierwszej karcie, myślałem, że to wina karty, ale próbuję już trzecią
[#2] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #1

Miałem to samo z Aca 1233n, lekko pilnikiem zaokrągliłem krawędzie płyty i weszło jak w masło :)

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2019 08:53:09 przez Vegeto
[#3] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@Vegeto, post #2

Ale, że spiłowałeś krawędzie styków na płycie głównej?
[#4] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #3

Na samych rogoachLINK, tak jakby płyta była za szeroka.
[#5] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@Vegeto, post #4

A nie uszkodzę sobie w ten sposób płyty? :)
Trochę się boję, nie powiem :)
[#6] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #5

Proponuję wcześniej rozkręcić obudowę, wyjąć klawiaturę i spróbować włożyć kartę od góry. Widać wtedy wszystko jak na dłoni czy coś idzie krzywo lub blokuje. Jeśli się nie uda można myśleć dalej.
[#7] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #1

Mi to wygląda na nieprawidłowe zamocowanie płyty głównej w obudowie. Popieram sugestię kolegi brain030.
[#8] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #1

Jak pisze Krashan - to prawie na pewno wina złego zamocowania płyty głównej w obudowie. Może być np. usunięty ekran dolny, wtedy złącze krawędziowe jest bliżej obudowy i ciężko jest spasować kartę, Najlepiej rozkręcić i zobaczyć od góry, kartę od góry łatwiej wcisnąć w złącze. Przy rozkładaniu Ami uważaj na taśmę klawiatury, bo to najsłabsza cześć A1200.
[#9] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wali7, post #8

Albo jeszcze jedna możliwość, górny ekran jest powyginany np od wciskania twardziela 3.5" na hama, i teraz haczy.

Po zdjęciu góry obudowy i klawiszy, da się to poprawić kombinerkami.

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2019 19:58:51 przez ZbyniuR
[#10] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@ZbyniuR, post #9

U mnie też tak jest, kilka kart -większych nie da się włożyć z pod klapki. Jedynie A1208 od Lukzera jako tako się wkłada. Amiga to prawie NOS, nikt poza mną jej nie rozkręcał. Może potrzebne są jakieś dystanse...
[#11] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@AD99, post #10

Miałem jedną płytę A1200, która miała podobne symptomy. Opór sprawiało za wąskie wcięcie na złączu karty (to na płycie głównej). Ciutkę je podpiłowalem i było git.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2019 20:33:12 przez tbone
[#12] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@tbone, post #11

Dobra,
rozkręciłem całą amigę, wyjąłem płytę główną, zamontowałem Blizzarda, wszedł bez problemu.
Skręcam z powrotem. Niestety RAM z blizzarda po złożeniu i tak na tyle wystaje, że nie jestem w stanie założyć tej klapki od slotu rozszerzeń. Czy to normalne?
[#13] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #12

Normalnie. Zależy jaki ram. Pewno masz grubasa jakiegoś.
[#14] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@mwb113, post #13

Ok, to jeszcze przeżyję, problem mam natomiast teraz z tym, że jak skręciłem to FDD przykręcona jest blaszką mocującą ze swojej prawej strony. Natomiast jej lewa strona (ta po której jest przycisk) nie jest dociśnięta do płyty. Powoduje to to, że jak nałożę górę obudowy to stacja jest w niej jakby pod lekkim skosem. Na tyle, że nie jestem w stanie wyjąć dyskietki (ta zahacza o obudowę Amigi).
Wiecie co źle zrobiłem albo jak mogę docisnąć lewą część FDD?
[#15] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@wayne, post #14

Stacja powinna też być dwiema śrubkami M3 przykręcona za górną krawędź do dolnej połówki obudowy (śrubki wchodzą od zewnątrz). Montując stację od nich należy zacząć.
[#16] Re: Amiga 1200 i nie pasujące karty

@Krashan, post #15

Udało się :) dzięki!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem