[#1] amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?
Hej,
czytalem troche watkow na forum ale nie jestem dokladnie pewien jaka jest najzywotniejsza opcja wyboru dysku twardego. Aktualnie mam jakis stary dysk ATA i mial troche bad sectorow . Chyba go wymienie na cos innego bo nie wiem kiedy moze pasc kompletnie :)

Czytalem ze SSD lepszy od CF. Widzialem tez przejsciowki IDE na mSATA wiec moze lepszy taki dysk.

Co polecacie ?

z SSD PATA to aktualnie na allegro tylko takie cos w dobrej cenie widzialem :
Transcend SSD 32GB PATA ATA IDE 2,5'' GPSD330

dzieki pozdro :)

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2019 22:25:29 przez pyrko
[#2] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Czołem.
Ja Ci powiem: pewnie ilu ludzi tyle opinii. Ja np. mam taki mały 4GB dysk laptopowy 2,5" Toshiba MK4309MAT i jestem bardzo zadowolony. Do tej pory nigdy nie sprawiał problemów.
Pozdrawiam.
[#3] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Ja polecam przejściówke i kartę SD
[#4] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Interfejs IDE na kartę SD 2GB maksymalnie. Do przenoszenia danych z PC interfejs na kartę CF 512mb maksymalnie. To polecam i będziesz Pan zadowolony.
[#5] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@Stoopi, post #4

2GB? Ja mam 16 i mi mało :/
[#6] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Transcend SSD 32GB PATA ATA IDE 2,5'' GPSD330

Używam tego dysku w mojej A1200 i działa :) Wersji 64 GB przez krótki okres używałem w PowerBook G4, ale wymieniłem na 128 BG mSATA .
[#7] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@Drakon, post #5

No to takie minimum by sprawiało przy uruchomieniu najmniej problemów. Ja takim minimalista jestem.
[#8] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Ja w A1200 mam SSD mSATA 16GB na przejściówce mSATA->IDE podłączone do FastATA. Ale powiem, że wydajnościowo toto nie powala na kolana (no te 4MB/s to jest, ale na Wichrze 500i czy HC533 w A500 mam koło 3MB/s).
[#9] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #1

Jeśli nie zamierzasz korzystać na Amidze np. z Linuxa, który by swapował po dysku w ramach pamięci wirtualnej, to raczej nie ma się czym przejmować jeśli chodzi o cykle zapisów karty CF
[#10] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@Jacques, post #9

na amidze mam workbencha do odpalania manadzera plikow , innych programow i gier :) 4 partycje po 2gb i tyle :)
[#11] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@pyrko, post #10

To załadowałbym kartę CF i się żywotnością nie przejmował - i tak o wiele mniej tych zapisów będzie niż gdyby karta służyła w aparacie fotograficznym

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2019 15:57:03 przez Jacques
[#12] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@perinoid, post #8

IDE podłączone do FastATA (…) no te 4MB/s to jest

ja na Blizzardzie PPC mam transfery ponad 6MB/s a na twojej konfiguracji da się wycisnąć 8MB/s link
[#13] Re: amiga1200 : HDD/SSD/CF/mSATA ?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

HDD 2,5 cala jak za starych dobrych czasów. Ten dźwięk kręcących się talerzy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem