[#1] Amiga 1200 i krzaki na ekranie
Witam wszystkich mam pytanie odnośnie gier uruchamianych z twardego dysku.Chodzi mi konkretnie o Slam Tilt.Kiedy uruchamiam tę gre z dyskietek wszystko jest ok ale kiedy grę zainstalowałem na hd i próbowałem ją odpalić na ekranie pojawiły sie krzaczki-niemożliwe do odczytania opcje menu,kiedy na wyczucie trafiłem na wybór stołu i uruchomiłem go wszystko wróciło do normy gra wygladała normalnie ale przy próbie wyjścia z gry znów dzieje sie coś dziwnego pokazuje się ekran Workbencha ale w b.małej rozdzielczości i do tego bardzo ciemny,jedynym wyjściem z tej sytuacji jest reset.Podobnie sytuacja ma się z grą Kajko i Kokosz.Dodam tylko że kiedy uruchamiałem Amigę ostatnio ok 2 miesięcy temu problem nie wystepował.
Czy ktoś z Was wie czego to może być objaw?
Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #1

Podejrzewam, że chodzi o to, że te gry nie chodzą poprawnie na AGA (układ graficzny Amigi 1200). Jeśli chcesz taką grę uruchomić z twardego dysku podczas resetu naciśnij oba guziki myszy na raz i przytrzymaj przez chwilę, ąż pojawi się Early Startup Menu. Wybierz opcje wyświetlania i zmień chipset na stary, następnie zbootuj komputer, ale się nie zdziw, że Amiga może się uruchomić w innej rozdzielczości, ale gra powinna działać bez krzaków.

[#3] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@Minniat, post #2

Slam Tilt jest tylko na aga.

[#4] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #1

Z tego co pamiętam Slam Tilt wymagał prawie całych 2 MB pamięci Chip. Po zainstalowaniu na HD powinieneś mieć 2 ikonki do uruchomienia tej gry. Jedna uruchamia grę przy wykorzystaniu RAD czy czegoś podobnego powodującego pozostanie danych po resecie. Jednak po skończeniu gry i tak musisz zresetować Ami aby zobaczyć "normalny" Workbench. Z drugiej ikonki możesz uruchomić grę jak zobaczysz, że masz dużo wolnego Chipu. W przeciwnym razie objawy są takie jak opisałeś.

[#5] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@Sasquatch, post #4

ja mam okolo 1,6 chip i dziala bez problemu, nie musze restartowac czy uruchamiac poprzez restart

[#6] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #1

whdload

[#7] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@Sasquatch, post #4

Wszystko co piszecie jak zwykle niewiele pomaga,gdyby ktoś dokładnie przeczytał co napisałem nie opowiadał by że slam tilt nie chodzi na a-1200 lub że jest za mało pamięci,problem opisałem dość dokładnie, jakim cudem ta gra może nie chodzić na a-1200 jak kilka miesiecy temu śmigała jak burza, jak może być za mało pamięci jeżeli i to jakiś czas temu nie stanowiło problemu.
Jeżeli naprawdę ktoś z Was chce pomóc to niech przynajmniej przeczyta dokładnie w czym jest problem a nie pisze byle co udając mędrca wiedzy amigowej
[#8] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #7

Jezeli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o wirusa. Po zatym to, ze np. kilka miesiecy temu miales sprawny zasilacz, a teraz moglo mu sie cos stac (niby nie zauwazalnego), nie jest taka abstrakcja.
Zainstaluj system od nowa, na innym HD, kombinuj...poniewaz zostaje ci tylko metoda prob i bledow.
[#9] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #7

Prawdopodobnie jakis ostatnio zainstalowany program robi zamieszanie.
Odpal grę z HDD ale bez s-s i wtedy napisz jak to dziala.
[#10] Re: Amiga 1200 i krzaki na ekranie

@PRIMER, post #7

A co my wróżki jakieś czy co Ja opisałem problem, który sam miałem ze SlamTiltem. Lepiej podaj konfig swojej Ami, czy masz tam jakieś turbo czy tylko Ami + twardy. Ewentualnie zapodaj tutaj treść swojego s-s.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem