[#1] 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?
No właśnie? Jakieś argumenty za i przeciw dotyczące obu wersji? Mam 3.9, ale teraz się zastanawiam nad kupnem 3.1.4.
[#2] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

3.1.4 będziesz szybszy. 3.9 - bardziej przewidywalny
[#3] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

Na płycie od Escomu 3.1.4 sprawia problemy ze stacja dysków z dyskiem twardym SD.
[#4] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

Mnie zastanawia dlaczego Os 3.1.4 podczas odczytu konfiguracji dysku w HDToolBox podaje dziwne wartosci w Cylinders, Heads, Block per tracks, Blocks per Cylinder itd.
Miałem ten sam dylemat co do wyboru systemu i wybrałem OS3.9.
Wydaje się że Os 3.9 podaje bardziej prawdopodobne wartosci.
Może w niedalekiej przyszłości kiedy doczekamy się zaktualizoiwania Os 3.1.4 pomyślę o przesiadce na ten właśnie system.
[#5] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

Pozostań przy 3.9
Jak zgrabnie napisał _arti, ten system jest bardziej przewidywalny i bardziej kompatybilny ze sprzętem i oprogramowaniem niż 3.1.4

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2019 17:42:32 przez Norbert
[#6] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

3.14 to takie cofanie się w rozwoju względem 3.5 i 3.9 żeby potem wrócić na ten sam poziom rozwoju Ale przy okazji coś spierdzielic. Jak chcesz lżejszy system od 3.9 ale nie chcesz 3.1 to zainstaluj 3.5
[#7] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@Pico121, post #6

3.5 trzeba ostro łatać
lepiej 3.9 i go skroić

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2019 18:20:49 przez Dorian3d
[#8] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@Pico121, post #6

Używam 3.1.4 na A1200 z 060 i mediatorem, nie mam żadnych problemów a system jest o niebo szybszy od 3.9.
[#9] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@marpla, post #8

Marpla, my to się kiedy musimy spiknąć, bo ja też z Krakowa. :)
[#10] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@Pico121, post #6

Ja tam jadę na 3.1.4 na mojej RE-1200 + ACA1233n i śmiga aż miło.
co prawda nie odważyłem się formatować 16GB karty w jedną partycję (co przy 3.1.4 w teorii możliwe).
Technicznie rzecz biorąc z pudełka działa wszystko co trzeba. nie trzeba manipulować nic przy MAX TRANSFER...
ani bawić się Fblit.
[#11] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #1

Oba systemy są dobre. Wszystko się rozchodzi o to jaką masz Amigę i co w niej masz. Jeśli obecnie śmigasz na 3.9 i wszystko jest OK to zostaw jak jest. V3.9 ma więcej bajerów, dodatkowego oprogramowania (AmiDock, DefIcons, itp), większe wymagania. V3.1.4 to głównie bug-fixy, jednocześnie ma te same usprawnienia co 3.9 (np. ikonki, Workbench z portem ARexxa, lepsza obsługa dysków 4GB+), szybsze GUI. Ja używam 3.1.4, do 3.9 nie wrócę nawet na WinUAE.
[#12] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@OSH, post #9

3.1.4 już do mnie jedzie :)

P.S.
Ja też z KRK :)
[#13] Re: 3.9 vs 3.1.4 - co lepsze?

@forge, post #11

Mam podobne zdanie. Zależy na czym używasz.
3.9 z BB1-4 używam na co dzień, a z racji że korzystam tylko na emu, to nie ograniczam się jakoś specjalnie i ta wersja nadaje się także do mocniejszych fizyków. Gotowe oprogramowanie, dodatki etc.

Ale... zrobiłem sztukę dla sztuki i postawiłem sobie w kwestii porównania, 3.1.4, w takim retro-fundametalistycznym wydaniu. To też dobry system, ale trzeba się troszkę napracować, aby doprowadzić go do używalności. Przy niektórych aplikacjach wymagane było ciągle używanie SnoopDosa, żeby rozkminić czego jeszcze brakuje, żeby program się uruchomił. Suma summarum, końcowy efekt mi się spodobał. Początkowo konfi na jakiej go postawiłem to 020+8Fastu. System ładnie pracował. Ale z racji możliwości, dołożyłem P96, trochę pamięci i troszkę go dopieściłem. Efekt zamieściłem w dziele Grafiti.

Reasumując: tak jak było już powiedziane, zależy na czym. Jak mocniejszych komp, lepszy 3.9, przy słabszym zdecydowanie 3.1.4.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2019 15:25:23 przez don_rafito
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem