[#1] jêzyki programowania używane w Amidze?
Witajcie Amigowcy,

Od pewnego czasu poszukuję pewnych informacji związanych z historią informatyki a konkretnie jakie języki programowania były wykorzystywane przez programistów podczas tworzenia komercyjnego oprogramowania na różnych platformach sprzętowych.

Być może ktoś z tego forum będzie potrafił odpowiedzieć na następujące pytania:

1) W jakim języku programowania napisany był Workbench/AmigaOS, w poszczególnych wersjach (interesują mnie od 1.2 do 3.1)
2) W jakich językach tworzono biblioteki (.library) i sterowniki do urządzeń?
3) Jakie języki najczęściej były używane do pisania gier? Czy statystycznie częściej się posługiwano asemblerem czy też programiści ułatwiali sobie życie i używali czegoś innego? Czy ktoś wie, jaka była ostatnia napisana w czystym asemblerze gra na Amigę?
4) Analogiczne pytanie jak #3 ale dotyczące programów użytkowych.

Jeśli ktoś może odpowiedzieć na te pytania, z góry dziękuje.

[#2] Re: jêzyki programowania używane w Amidze?

@trvtrv, post #1

trvtrv napisał(a):

> Witajcie Amigowcy,
>
> Od pewnego czasu poszukuję pewnych informacji związanych z
> historią informatyki a konkretnie jakie języki programowania
> były wykorzystywane przez programistów podczas tworzenia
> komercyjnego oprogramowania na różnych platformach sprzętowych.
>
> Być może ktoś z tego forum będzie potrafił odpowiedzieć na
> następujące pytania:
>
> 1) W jakim języku programowania napisany był Workbench/AmigaOS,
> w poszczególnych wersjach (interesują mnie od 1.2 do 3.1)

Z tego co mi wiadomo glownie w BCPLu + asembler.

> 2) W jakich językach tworzono biblioteki (.library) i
> sterowniki do urządzeń?

od asemblera do jezykow wyzszego poziomu.

> 3) Jakie języki najczęściej były używane do pisania gier? Czy
> statystycznie częściej się posługiwano asemblerem czy też
> programiści ułatwiali sobie życie i używali czegoś innego? Czy
> ktoś wie, jaka była ostatnia napisana w czystym asemblerze gra
> na Amigę?

(kolejność przypadkowa)
Asembler, C, C++, AmigaE, Amos, BlitzBasic, cos w Pascalu tez widzialem kiedys, sadze, ze jeszcze pare jezykow by sie znalazlo, co do czystego asemblera - to nie mam pojecia.

> 4) Analogiczne pytanie jak #3 ale dotyczące programów
> użytkowych.

to samo co wyzej + widzialem cos pisane w Oberonie, w Arexxie i pewnie cos jeszcze by sie znalazlo.

[#3] Re: jêzyki programowania używane w Amidze?

@trvtrv, post #1

W jakim języku programowania napisany był Workbench/AmigaOS, w poszczególnych wersjach (interesują mnie od 1.2 do 3.1)

Niektóre elementy systemu były napisane w języku BCPL, znaczna część również w asemblerze. Później większość rzeczy pisano w C.

W jakich językach tworzono biblioteki (.library) i sterowniki do urządzeń?

Wiele z nich tworzono w asemblerze, po części z tego, że asembler procesorów 68k jest bardzo czytelny i "sympatyczny". Oczywiście w sterownikach asembler bywał też wykorzystywany z potrzeby wyciśnięcia maksymalnej szybkości z procesora. Niemniej w miarę wzrostu możliwości Amig, język C stał się powszechnie używanym narzędziem do tworzenia bibliotek i sterowników.

Jakie języki najczęściej były używane do pisania gier? Czy statystycznie częściej się posługiwano asemblerem czy też programiści ułatwiali sobie życie i używali czegoś innego? Czy ktoś wie, jaka była ostatnia napisana w czystym asemblerze gra na Amigę?

Moim zdaniem profesjonalne gry były pisane przede wszystkim w asemblerze, zwłaszcza w czasach Amigi 500. Później sięgnięto po C. Bardzo popularnym językiem, zwłaszcza wśród programistów amatorskich był AMOS, nie był może najwydajniejszy, ale proste gry pisało się łatwo i szybko. A co do ostatniej gry w asmie - biorąc pod uwagę, że na Amigę wyszło ponad 10000 gier, ustalenie tego będzie chyba trudne.

[#4] Re: jêzyki programowania używane w Amidze?

@Grzegorz Kraszewski, post #3

ok, dziękuje za informację.

Co do mojego pytania odnośnie ostatniej gry w czystym asemblerze to zdaje sobie sprawę, że w ilości tytułów jakie ukazały się na amidze będzie ciężko to ustalić, ale wiem, że ustalono taką informację w przypadku pc (był to frontier elite2)
[#5] Re: jêzyki programowania używane w Amidze?

@trvtrv, post #4

Jeszcze jak używałem AmigaOS w wersji 3.1 to często grywałem sobie w symatyczną grę "Mini Arcanoid". Z tego co pamiętam z guide, to była ona napisana 100% w asemblerze. Autorem był ktoś z polskiej sceny amigowej.
[#6] Re: jêzyki programowania używane w Amidze?

@trvtrv, post #4

Ciekaw jestem w jaki konkretnie sposób to ustalono...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem