kategoria: A1200
[#1] Czytnik kart CF
Cześć

Amiga 1200 , workbench 40.42, kickstart 40,68 (kości podmienione), 8 MB rozszerzenie pamieci, hdd

Posiadam czytnik kart CF (Compact Flash) na PCMCIA, wszystko zainstalowałem zgodnie z artykułem z PPA
czytnik działał wyśmienicie

dopóki nie wymieniłem kości z 39... na 40,68 oryginał Commodore
po wsadzeniu nie wykrywa czytnika, ani gdy startuje z dyskietki ani z hdd
procedura zainstalowania sterowników na nowo nic nie dała

dziś podmieniłem kości na 39 stare oryginały , czytnik po wsadzeniu odrazu wykryty
czytnik działa normalnie pod PC
po podmianie znowu na kości 40... nic się nie dzieje
dodam że na kościach 40 wszystko pozostałem w Amidze śmiga

proszę o pomoc

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2019 20:00:28 przez Kobras333
[#2] Re: Czytnik kart CF

@Kobras333, post #1

Odłącz rozszerzenie pamięci albo jeżeli ma możliwość przełącz na 4MB na czas korzystania z karty CF. Przy 8MB jest konflikt z portem PCMCIA.
[#3] Re: Czytnik kart CF

@Alex, post #2

hmmm coś kojarzę , był taki komunikat jeszcze przed załadowaniem systemu
ale później już nie pojawiał się
pod działającym systemem kliknąłem no fast - pamięć zniknęła , ale nic z tego czytnika nie wykrywa dalej
ale może pokombinuję jeszcze w tym kierunku
[wyróżniony] [#4] Re: Czytnik kart CF

@Kobras333, post #3

Wyjmij rozszerzenie z amigi, jeżeli masz wszystko dobrze skonfigurowane czytnik będzie działał bez problemu.
[#5] Re: Czytnik kart CF

@Alex, post #4

Jesteś wielki !
Dzięki !!!

Działa !!!!
Ale ciekawe czemu przy poprzednich kościach działało bez wyjmowania pamięci ?
No i na początku pojawiało się okno przed startem systemu, taka ramka
A teraz nie

Z Ciekawości wsadziłem znowu Kick 39,..... i działa bez wyjmowania karty
Ale ok , raz na jakiś czas wyjmę sobie kartę , w końcu się nie kopiuje codziennie.
[#6] Re: Czytnik kart CF

@Alex, post #2

Hmmm

mam dokładnie takie jak to , (zdjęcie poglądowe ale moje rozszerzenie tak wygląda)

https://archiwum.allegro.pl/oferta/fast-ram-8mb-fpu-amiga-1200-rozszerzenie-turbo-i7686314973.html

Jak ustawić 4 MB ??
Wiesz może ?
[#7] Re: Czytnik kart CF

@Kobras333, post #6

Po zdjęciach nie za bardzo widać jakie to rozszerzenie (model/producent) koło baterii są jakieś zworki może pod simem jest jakaś ich rozpiska. W ostateczności można spróbować włożyć sima 4MB i zobaczyć czy Amiga będzie widzieć 4MB nie musiał byś go wypinać z amigi, fakt kosztem mniejszej pamięci.
[wyróżniony] [#8] Re: Czytnik kart CF

@Kobras333, post #5

Czytnik działał bo w KS 3.0 zlot PCMCIA nie był blokowany w przypadku wykrycia pamięci w obszarze wykorzystywanym przez PCMCIA, a w 3.1 już tak. To nie znaczy, że wszystko było OK - jakbyś załadował do RAM-dysku trochę plików w obszar wykorzystywany przez PCMCIA to przy operacjach na PCMCIA by ci się te pliki skopały (konflikt adresów).
[#9] Re: Czytnik kart CF

@Alex, post #7

Na karcie nie ma żadnych napisów.
Nie posiadam kości 4 Mb tylko to co jest wsadzone
[#10] Re: Czytnik kart CF

@perinoid, post #8

Jest tak jak mówisz. Aczkolwiek nie kopiowałem milionów mb więc błędów nie było.
[#11] Re: Czytnik kart CF

@Kobras333, post #9

A pod simem też nie ma żadnych oznaczeń ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem