[#1]
Furia EC020 Revised, czyli podkręcona wersja na 2019.
Wpadła mi w łapki nowa Furia EC020. W porównaniu do poprzedniej rewizji, różni się trochę PCB (nie tylko kolorem, ale i pamięciami), ale najważniejsze są nowy firmware oraz podniesiony do 40MHz zegar procesora. Efekt jest niesamowity, bo o ile różnica w zegarach to raptem 21%, to różnica w osiągach jest już zdecydowanie inna. Ale po kolei:
Wygląda to mniej więcej tak:
Dla porównania, osiągi A600 ze starą Furią, już "stuningowaną" przez użycie furiatune (scsi.device 43.cośtam, więc osiągi nie są najlepsze, ale i tak lepsze od starej karty):

Tutaj nowa Furia, jeszcze przed furiatune. Od ręki dostajemy kopa o około 38% - jest nieźle.

A teraz po aplikacji furiatune:

Jeszcze dodatkowe 2%, w sumie prawie 41% poprawy w stosunku do poprzedniej rewizji karty pracującej @33MHz. Można założyć, że 20% poprawy to szybszy zegar, kolejne 20% to poprawki w firmware. Dodam jeszcze, że na sdsi.device 46.0 z widocznej na fotkach karty MD (microdrive) wyciągnąłem 5MB/s, a z czytnika CF na PCMCIA - 2.2MB/s.
A tak wygląda ADoom na tej karcie.. Na upartego - całkiem grywalny nawet na pełnym ekranie. Wiadomo, że do Vampira nie ma startu, ale jak dla mnie - bardzo fajny produkt.
Ostatnia aktualizacja: 09.07.2019 12:09:34 przez perinoid