[#1]
Problem ze stacja w A2000
Cześć,
Nabyłem Amigę 2000 po wylaniu baterii. Pierwszym objawem był zielony ekran. Wyciągnąłem więc procesor z podstawki i włożyłem spowrotem. Amiga odżyła, obraz, dźwięk stacje dyskietek działają poprawnie. Następnie chciałem do porządku wyczyścić płytę główną z korozji po elektrolicie i usunąć wylaną baterię. W tym celu wyciągnąłem płytę główną, wyciągnąłem wszystkie układy z podstawek i wyczyściłem wszystko izopropylem. Na próbę podłączyłem tylko zasilacz i stacje dyskietek. Komputer się uruchomił, ale nie chce nic ładować ze stacji. Po włożeniu dyskietki silnik się kręci przez chwilę, ekran z łapą znika. Ale po chwili napęd się zatrzymuje a ekran z łapą pojawia się spowrotem. Sprawdzałem również ze stacja dyskietek od mojej A1200 - objaw ten sam. Zastanawia mnie czy to normalne, że jednego pinu w gnieździe stacji na płycie brakuje? Widzę że ten brakujący pin jest w środku, w taśmie fdd. Czy to możliwe, że podczas demontażu, pin się urwał i został w taśmie? Widziałem zdjęcia w internecie, że rzeczywiście nie ma jednego pinu na płycie. Czy tak jest w rzeczywistości?