[#1] Problem ze stacja w A2000
Cześć,

Nabyłem Amigę 2000 po wylaniu baterii. Pierwszym objawem był zielony ekran. Wyciągnąłem więc procesor z podstawki i włożyłem spowrotem. Amiga odżyła, obraz, dźwięk stacje dyskietek działają poprawnie. Następnie chciałem do porządku wyczyścić płytę główną z korozji po elektrolicie i usunąć wylaną baterię. W tym celu wyciągnąłem płytę główną, wyciągnąłem wszystkie układy z podstawek i wyczyściłem wszystko izopropylem. Na próbę podłączyłem tylko zasilacz i stacje dyskietek. Komputer się uruchomił, ale nie chce nic ładować ze stacji. Po włożeniu dyskietki silnik się kręci przez chwilę, ekran z łapą znika. Ale po chwili napęd się zatrzymuje a ekran z łapą pojawia się spowrotem. Sprawdzałem również ze stacja dyskietek od mojej A1200 - objaw ten sam. Zastanawia mnie czy to normalne, że jednego pinu w gnieździe stacji na płycie brakuje? Widzę że ten brakujący pin jest w środku, w taśmie fdd. Czy to możliwe, że podczas demontażu, pin się urwał i został w taśmie? Widziałem zdjęcia w internecie, że rzeczywiście nie ma jednego pinu na płycie. Czy tak jest w rzeczywistości?
[#2] Re: Problem ze stacja w A2000

@davidtychy, post #1

Zastanawia mnie czy to normalne, że jednego pinu w gnieździe stacji na płycie brakuje?

Jest to normalne.
Amiga wymaga naprawy po wylewie baterii.
Po porządnej naprawie wszystko będzie działać jak trzeba.
[#3] Re: Problem ze stacja w A2000

@stachu100, post #2

...ale ta Amiga działała przed wyjęciem układów i usunięciem baterii. Dodam jeszcze, że podczas testowania stacja może 2 razy uruchomiła dyskietkę
[#4] Re: Problem ze stacja w A2000

@davidtychy, post #3

Wylew niszczy wiele rzeczy
Czasami wystarczy wygięcie płyty aby coś co trzymało się na przysłowiowym włosku puściło.
I dokładnie tak jest w twoim przypadku.
Coś osłabionego działało, ale puściło.
[#5] Re: Problem ze stacja w A2000

@davidtychy, post #1

Płyty po wylewie baterii, to śliski temat ale zawsze do uratowania. Samo czyszczenie izopropylem nie zawsze pomaga. A podstawek po wylaniu to nawet bym nie używał tylko odrazu wymieniał.
I tak przeważnie robię. Po wycięciu baterii płyta moczy się chwilę w occie żeby zneutralizować elektrolit, a później trzeba przedrapac wrzery, nie rzadko wzmocnić ścieżki cyną i zabezpieczyć ponownie, czy to soldermaską UV czy to lakierem do paznokci (po taniości).

Bateria w 2000, często rozwala ścieżki w okolicy CPU i kicka, a bywa że idzie dalej na pamięć chip/fast.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem