[#1] Pcmcia
Witam , chciałbym sie dowiedziec możliwie jak najwięcej o slocie PCMCIA w Amidze 1200. Ciekawosc swą tym większą mam ze slot pcmcia mam teraz z przodu obudowy ( wcześniej o tym pisałem) Kupiłem na allegro karty pamieci 10MB i sprawdzałem programem w tolsach- PrepCard . Karta jest widziana , jest producent oraz wersje . Chciałbym ja sformatowac( nie moge ) i uzywac jak stacje dyskietek, ale nie wiem jak to zrobic ( chce uzywac do przenoszenia danych) Nadmieniam ze podane stronki www. w jezyku obcym mi nic nie dadzą poza obrazkami. Pozdrawiam Leszeksas
[#2] Re: Pcmcia

@Leszeksas, post #1

Sprawa która Cię interesuje była niedawno poruszana na forum . Poszukaj .

Benedykt

[#3] Re: Pcmcia

@Leszeksas, post #1

W A600 i A1200 masz PCMCIA typ II 16-bit.
Poszukaj sobie informacji o tym na stronach pecetowych. W Amidze będzie tak samo.
Wypada dodać, że A600 była pierwszym na świecie seryjnie produkowanym komputerem wyposażonym w to złącze PCMCIA.

Poszukiwania możesz zacząć od wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/PCMCIA

[#4] Re: Pcmcia

@amigafan, post #3

amigafan napisał(a):

> Wypada dodać, że A600 była pierwszym na świecie seryjnie
> produkowanym komputerem wyposażonym w to złącze PCMCIA.

ktore nie odpowiadalo pozniejszemu standardowi bo commodore sie pospieszylo :)

pcmcia zawsze jest 16 bitowa, a jak wytniesz kawalek obudowy to typ 3 tez pasuje.
[#5] Re: Pcmcia

@Valwit, post #4

pcmcia zawsze jest 16 bitowa

W wikipedii jest też o wersjach 32bit

[#6] Re: Pcmcia

@amigafan, post #5

bo jest troche kijowo opisane.

tu masz z angielskiej:

CardBus are PCMCIA 5.0 or later (JEIDA 4.2 or later) 32-bit PCMCIA devices, introduced in 1995 and present in laptops from late 1997 onward. CardBus is effectively a 32-bit, 33 MHz PCI bus in the PC Card form factor. CardBus includes bus mastering, which allows a controller on the bus to talk to other devices or memory without going through the CPU. Many chipsets are available for both PCI and CardBus, such as those that support Wi-Fi.

The notch on the left hand front of the device is slightly shallower on a CardBus device, so a 32-bit device cannot be plugged into a slot that can only accept 16-bit devices. Most new slots are compatible with both CardBus and the original 16-bit PC Card devices.

The speed of CardBus interfaces in 32 bit burst mode depends on the transfer type; in byte mode it is 33 MB/s, in Word mode it is 66 MB/s, and in DWord mode it is 132 MB/s.
[#7] Re: Pcmcia

@Valwit, post #6

czy Amiga 1200 ma złącze PCMCIA w tej samej wersji co Amiga 600?
[#8] Re: Pcmcia

@cyberneticus, post #7

Tak.
Z tym, że jest błąd sprzętowy w A1200 i nie działa reset kart PCMCIA, co w A600 działa poprawnie.

[#9] Re: Pcmcia

@Valwit, post #6

A te karty wi-fi PCMCIA co działają dzięki prism.device to są 16-bit czy czy CardBUS czyli 32-bit (czyli czy robi się jeszcze nowe rzeczy - jak wifi w starej wersji 16bitowej) ?

Ostatnia modyfikacja: 04.06.07 12:23
[#10] Re: Pcmcia

@amigafan, post #9

16 bit, 5V, pcmcia, te karty nie sa nowe.

Ostatnia modyfikacja: 05.06.07 10:53
[#11] Re: Pcmcia

@Valwit, post #10

Wracając do pytania , czy karty Pcmcia 10 MB które zakupiłem na allegro http://www.allegro.pl/item195587472__uszkodzone_2xpcmcia_od_1zl_bcm.html
można wykorzystywac tak jak dyskietki ( czy jest jakis sterownik do obsługi tych kart?) Pozdrawiam Leszeksas
[#12] Re: Pcmcia

@amigafan, post #8

> Z tym, że jest błąd sprzętowy w A1200 i nie działa reset kart PCMCIA

przeczytaj w watku ponizej co na ten temat napisal autor CardReset i CardPatch:

www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=22522&t=22522&startliczba=0&v=f#reply_22545

Ostatnia modyfikacja: 05.06.07 23:20
[#13] Re: Pcmcia

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #12

Jeszcze jedno ja mam internet na pcmcia karte 3com model 3cce589et jezeli chodzi o net to nie mam z nią zadnych problemów ( bez Cardreset, cardPatch)
[#14] Re: Pcmcia

@Leszeksas, post #11

napisz dokladnie co to za karta, przepisz co na niej pisze. dobrej jakosci fotka tez by byla ok :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem