kategoria: Programy
[#1] Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych
Przeglądając internet pod kątem różnych rozwiązań brakujących systemom amigowym natknąłem się na takie COŚ
Z tego co widzę jest to fork silnika WebKit przeznaczony dla urządzeń wbudowanych. W serwisie Yoube można znaleźć prezentację pracy tego [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Uh1j5y05ltIsilnika na RPi 3+[/youtube]
Jestem "za cienki" żeby skompilować źródła silnika (choć faktycznie nie ma tego wiele). Czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby na to zerknąć i powiedzieć na ile projekt ten może być przydatny na potrzeby zbudowania na Arosie / MOSie /AOSie w miarę nowoczesnej przeglądarki? Jeżeli post umieściłem w złym dziale proszę o korektę.

Z tego co rozumiem silnik ma stosunkowo niewiele zależności (co niewątpliwie jest plusem), niestety mój poziom znajomości programowania i języków obcych nie pozwala na właściwą ocenę przydatności tego projektu na nasze potrzeby.

Z góry dziękuję za zaangażowanie, odpowiedzi i krytykę pomysłu :)
[#2] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@Slepaq, post #1

Też jestem ciekaw, ale nie jestem pewien, czy na PPA jest jeszcze ktoś kto może to rzeczowo ocenić ok, racja
[#3] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@Slepaq, post #1

Z szybkiego rzutu okiem wynika, ze powinno wystarczyc przeniesienie libwpe. Tylko to wymaga EGL (no i OpenGL/OpenGLES) oraz xkbcommon.
[#4] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@docent, post #3

Czyli jednak pracy byłoby i tak od groma i ciut? :(
[#5] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@Slepaq, post #4

któryś system ng chyba umiał GLES2, nie?
[#6] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@Slepaq, post #4

I do kwadratu :)
JavaScriptCore - jit, WebCore - dekodery obrazu/video (jpeg, png, gif, svg, gstreamer, zlib), networking (curl), rendering tekstu (FreeType), sql (SQLite), xml (libxm2, libxslt)
Dodatkowo WebKit jest w C++ co nie pomaga...
[#7] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@teh_KaiN, post #5

Ekstra płatny dodatek Enhancer Software Pack dla AmigaOS4x ma bibliotekę OpenGL ES 2+
[wyróżniony] [#8] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@Slepaq, post #1

Nie wiem na czym bazuje jaca w swoim nowym porcie WebKita na MorphOS (o którym pisze tutaj), ale myślę że wie co robi.
[#9] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@recedent, post #8

Pewnie na wersji, renderujacej przez cairo, co rozwiazuje najwiekszy problem czyli egl i opengl. Wiekszosc pozostalych bibliotek istnieje w jakiejs tam wersji na amige.
[#10] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@recedent, post #8

Podesłałem Mu info o tym forku, ma zerknąć, na to rozwiązanie. Nie mam pojęcia na ile będzie to przydatne. Może nie skorzysta bezpośrednio ale czasem łatwiej jest zaadaptować jakiś pomysł niż wymyślać pewne rzeczy od początku, tym bardziej, że o ile dobrze zrozumiałem post, który podlinkowałeś, to będzie portował silnik praktycznie od początku...
[#11] Re: Ciekawy fork WebKita na potrzeby urządzeń wbudowanych

@docent, post #9

Cairo i wymagane przez niego liby są i w MorphOSie i w AmigaOS4. W MorphOSie nawet w postaci amigowego #?.library, w AOS4 jako linuxowe #?.so.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem