kategoria: Programy
[#1] Lha bez nadrzędnych katalogów
Kiedyś ktoś o to pytał, ale nie umiem znaleźć. Jaki parametr dodać żeby Lha nie zawierało nadrzędnych katalogów w pakowanym archiwum?
Przykład:
DH0:Do spakowania/moje_archiwum

Co nie dodam jako parametr, to później i tak w archiwum mam najpierw <Do spakowania>, a dopiero głębiej <moje_archiwum> (oczywiście im głębiej osadzone archiwum do spakowania, tym więcej mam nadrzędnych katalogów). Poratujcie.
[#2] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@Umpal, post #1

lha a -r arch.lha DH0:Do_spakowania/ moje_archiwum

Uwaga: spacja pomiędzy DH0:Do_spakowania/ a moje_archiwum
[#3] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@BigBang, post #2

Mam te parametry, ale problem w tym, że ja mam to dodane do przycisku pod Filemasterem, więc to się dzieje automatycznie i ja tam spacji chyba wstawić nie mogę.
[#4] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@Umpal, post #3

A.. to w Filemasterze...
Tu niestety potrzebne są dwa argumenty dla lha: katalog bazowy, w którym znajduje się plik/katalog który chcesz spakować, i nazwa tego pliku/katalogu.
Być może spróbuj tak - w jednym listerze zaznacz katalog bazowy, a w drugim to co chesz spakować (tylko musi znajdowac się w katalogu bazowym) i przekaż do wywołania lha w filemesterze - chyba powinno się dać... Nie wiem czy prościej się da.
[#5] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@BigBang, post #4

Trochę kombinowałem, ale nic z tego nie wyszło. Dla przykładu pod Directory Opusem 4.x pakuje bez nadrzędnych. FM ma jakąś własną składnię. Najwyżej zapytam Toniego.
[#6] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@Umpal, post #5

Filemaster ma kilka symboli ktore przekazują parametry do komendy np. {$} {%} itp
Nie wiem czy jest jakiś wstawiający nazwę katalogu bez pełnej ścieżki dostępu.
Jest za to parametr który pozwala na wpisanie nazwy archiwum.
Mo ze wystarczy wykorzystać tą opcje
[#7] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@Norbert, post #6

Tak, są to:

{d}        Destination directory name
{f}        First selected entry (with path)
{F}        All selected entries (with paths)
{o}        First selected entry (name only)
{O}        All selected entries (names only)
{r,text}   String requester, text=string gadget's label
{s}        Source directory name
[#8] Re: Lha bez nadrzędnych katalogów

@Umpal, post #1

Może coś takiego?

pakuj.bat {s} {O}

; pakuj.bat
cd {s}
lha {O} ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem