[#1] LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat
Chciałbym zwrócić się do Was z gorącą prośbą o poradę.

1. Który z tych monitorów będzie bardziej odpowiedni dla Amigi 500 ?

2. Jeszcze chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś Was podłączał pod któryś z tych monitorów SCARTEM SNES'a lub PSX'a? Pytam gdyż oprócz korzystania z Amigi chciałbym również móc podłączyć pod niego swoje konsole retro.
[#2] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #1

Mam co prawda model Syncmaster 933hd podpinam pod niego wszystkie moje amigi, psxa i jestem z jakości obrazu zadowolony
[#3] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #1

Brałbym LG ale to zależy jak chcesz Ami podpiąć, bo SAMSUNG z tego co pamiętam po RCA/SCART miał drgania. Do reszty sprzętów, nadają się oba.
[#4] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Renton, post #3

710MP ani 711MP nie drgają.
741/941 owszem.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2019 23:08:13 przez Jacques
[#5] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Renton, post #3

Chcialbym podpiac Amige 500 SCART'em i wykorzystac ten monitor rowniez do retro konsol ala PSX i SNES. Zastanawiam sie czym roznia sie LG 1717A i LG 1721A i czy aby na pewno Samsung Syncmaster zarowno 710 MP jak i 711 MP dobrze bedzie ogarnial Amige 500 i konsole retro SCART'em.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 11:33:20 przez kurfursten
[#6] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #5

Brałbym 711MP, działa świetnie z Amigą. Z PSX nie wiem, ale nie ma chyba powodu żeby nie działało.
M1721A mają różną elektronikę, na jednych egzemplarzach obraz drży, na innych nie.
[#7] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Jacques, post #6

ale nie ma chyba powodu żeby nie działało

Z tym uważaj.
Cenię 711MP za świetny obraz z Amigi po s-video (lepszy niż w moich pozostałych 2 różnych LCD Sony), ale już DWA retro sprzęty nie chciały z nim współpracować:
- ZX Spectrum +2 i SNES (mam 2 różne wersje i nie działają)

Trzeba by spróbować z PSX.
Mogę dziś podpiąć jbc.
[#8] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@movin, post #7

A probowales podpiac SNESa przy pomocy takiego specjalnego kabla z wtyczka EURO SCART ? Co do PSXa bylbym zobowiazany. Planuje go podpiac chinchami, ewentualnie EURO ale musialbym kupic nowy kabel do PSXa.
[#9] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #8

Zarówno do SNESa jak i PSX mam przewody z epoki. Oba 3*cinch. (video+L/R audio)
711MP nie widzi SNESa przez złącza cinch z boku ani przez przejściówkę na SCART
PSX nie jest widoczny przez przejściówkę na SCART, ale działa na bocznych cinchach.
Obraz jest niestety beznadziejny...
Kolejny minus dla 711MP

Niedawno kupiłem SONY KLV17HR3 16:9.
Ten świetnie współpracuje ze SNESem (PSXa nie podłączałem)
O dziwo obraz 16:9 bardziej mi pasuje. A i dźwięk w SONY też znacząco lepszy.
Byłby idealny, gdyby nie fakt, że w Amidze przycina obraz przez s-video. Z góry i z dołu

Poszukiwań idealnego LCD do retro ciąg dalszy...
[#10] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@movin, post #9

Zastanawiam sie czy uzycie dedykowanego do SNES kabla RGB SCART nie rowiazaloby problemu. No i caly czas nie wiem jaki monitor 4:3 do Amigi wybrac zeby mozna bylo podlaczyc retro konsole ala SNES czy PSX. Czy ktos Was ma takie cudo i uzywa tych sprzetow na nim?
[#11] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #10

Podepne się bo mam pytanie
1. Czy obraz na 941MP bardzo mnie będzie wkurzał?
2. ~530 PLN za rev8a+wicher500i+a501 (jedyna wada jeden port joysticka jest uwalony i nie działa) to spoko cena czy za dużo

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2019 19:33:32 przez Aryman33
[#12] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Aryman33, post #11

1. miałem kupić do testów, ale widziałem opinie, które mnie zniechęciły (nie znaczy, że jest zły, po prostu wszystkie sycmastery dają zbliżona jakość obrazu a że mam dwa 711MP)
2. obecnie to dobra cena. Taniej nie będzie...

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2019 20:32:57 przez movin
[#13] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Aryman33, post #11

2. Brałbym. Sama A500 obecnie często sprzedawana jest po 200 - 300 zł. Amiga to prosty komputer, który najczęściej można łatwo i przyjemnie naprawićOK.
[#14] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #10

Chcialbym wrocic do watku glownego jesli mozna:)
[#15] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #14

To juz sam nie wiem ktory jest najlepszy do amigi, c64 i retro konsol.
1 Samsung syncmaster 710 mp
2 Samsung syncmaster 711 mp
3 Samsung syncmaster 741 mp

???

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2019 12:48:10 przez kurfursten
[#16] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #15

Co do Amigi, C64, Atari ST, Atari XL/XE (pomijając konsole, bo nie testowałem), to ja bym brał zdecydowanie 711MP.

710MP ma dość rozmyty obraz z tunera i nie daje się tego ustawić ostrością (nawet najwyższym jej poziomem).
W 741MP obraz z tunera drży w pionie, jest to widoczne i mocno irytujące, pozbyłem się, bo bym nie wytrzymał

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2019 13:55:44 przez Jacques
[#17] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Jacques, post #16

Mam Samsunga 941 MP. Obraz z Amigi po dobrym kablu SCART taki sobie, smuży, czerń nie jest czarna itp, tak samo z Atari ST. . Z drugiej strony PSX po RGB wygląda super, ZX 128+2 super po RGB. Zostalo tak, ze Amiga i Atari idą pod monitor 1084, a do samsunga tylko VGA z Voodoo.
[#18] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@twardy, post #17

Ale 941MP chyba drży w pionie po SCART?
Oczywiście wszystko jest kwestią odległości, ale do amigowych pikseli 19" wydaje mi się zbyt duży jak na siedzenie przy biurku.
[#19] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Jacques, post #18

Drży przy Amidze. Przy ZX, PSX, Sega Megadrive nie.
[#20] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@twardy, post #19

A przy podlaczeniu kablem VGA tez obraz Amigi drzy?
[#21] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@kurfursten, post #20

Pod vga lece z karty gfx, nie mam adaptera rgb do vga.
[#22] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@twardy, post #21

Sorry za offtop, ale jaka jest różnica pomiędzy 710MP, a 711MP?
[#23] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@ryshard, post #22

Wizualnie żadna (poza symbolem), natomiast sprzętowa jakaś jest.
710 MP daje dość rozmyty obraz z tunera i mi to osobiście nie odpowiadało.
[#24] Re: LG M1717A vs Samsung Syncmaster 711 MP - dylemat

@Jacques, post #23

Miałem już 741MP, 710MP, a ostatnio nabyłem 711MP. Dzięki temu mogłem sobie wyrobić zdanie na temat każdego z nich. Używałem każdy z nich podłączając Atari 65XE i Commodore 64 po specjalnych przewodach S-Video.

741MP
Z Atari przez przewód S-Video obraz żyleta, ale od czasu do czasu miewał dziwne zachowanie w postaci delikatnej siatki z prążków na całym ekranie. Wystarczyło wyłączyć i włączyć kilka razy i problem znikał. Wydawało mi się, że może to być kwestia samego Atari lub przewodu, bo miałem trzy egzemplarze 741MP i na każdym występował ten sam problem, ale po zakupie 710MP i 711MP okazało się, że "prążki" zniknęły raz na zawsze. W przypadku połączenia przez przewód Euro Scart wszystko było ok. W przypadku C-64 nie zauważyłem żadnych problemów z "prążkami". Obraz był dla mnie bardzo dobry. Czytałem, że widoczne są drgania, ale dla mnie obraz był bardzo dobry i ja ich nie widziałem... nie widziałem ich do momentu zakupu 710MP.

710MP
Pierwsza różnica którą zauważyłem w stosunku do 741MP, to fakt, że nie ma wspomnianych "prążków" z Atari. Druga, to, że obraz faktycznie jest sztywniejszy w stosunku do 741MP. Było to dla mnie o tyle zaskakujące, bo przez większość życia pracowałem przy profesjonalnych monitorach, z racji wykonywanego przez wiele lat zawodu mam również dosyć sporą wiedzę na temat telewizorów, a jednak sam dla siebie jestem dowodem na to, że dopóki nie mamy odpowiedniego punktu odniesienia, to wydaje się nam, że obraz jest w porządku. Wniosek jest taki, że jeżeli nie miałeś wcześniej 710MP albo 711MP, to raczej tych "drgań" nie dostrzeżesz i obraz 741MP będzie bardzo satysfakcjonujący. Ale gdy już będziesz miał doświadczenie z jednym i drugim, to potwierdzisz, że 741MP ma jednak minimalne drgania. Żeby je jednak zauważyć będziesz musiał dobrze się skupić na tym "problemie". Umówmy się jednak, że retro zabawa, to nie są profesjonalne zastosowania i opisany "problem" drgań obrazu na 741MP, moim zdaniem jest przesadzony i nie warto sobie nim zawracać głowy. Tym bardziej nie warto ponieważ mój egzemplarz 710MP wcale nie był taki idealny w stosunku do 741MP. Dlaczego? Ano dlatego, że o ile 710MP miał sztywniejszy obraz, o tyle na 741MP, po tym samym przewodzie S-Video był ostrzejszy, a na 710MP delikatnie, ale jednak rozmyty. Paradoksalnie bardziej przypominał lekko nieostry, kineskopowy obraz telewizora CRT :) Ale też nie aż na tyle nieostry aby miało go to dyskwalifikować jako monitor/telewizor do retro komputerów. Po zakupie 711MP, z racji naprawdę niewielkich różnic pomiędzy tymi modelami, postanowiłem oprócz testów, przeprowadzić "eksperyment", o czym poniżej.

711MP
Wygląda jak 710MP. Jedyna różnica to naprawdę oznaczenie na obudowie. Podłączyłem przez wspomniany już przewód S-Video C64, porównałem i co się okazało. Obraz jest równie sztywny jak na 710MP i jednocześnie równie ostry jak na 741MP. Pomyślałem sobie, że może to kwestia matrycy, albo przestarzałych kondensatorów. Rozebrałem oba i faktycznie nie zauważyłem większych różnic w budowie. Płyty się trochę różnią, ale nawet wyprowadzenia na przewody od matrycy i pozostałych komponentów są w zasadzie w tych samych miejscach. Postanowiłem zamienić matryce, co też uczyniłem. Okazało się, że nie wpłynęło to w żaden sposób na wcześniejszy stan rzeczy. 710MP z matrycą od 711MP dalej był lekko mniej ostry niż 711MP z matrycą od 710MP. Wymieniłem także w 710MP dwa spuchnięte kondensatory, który wydawały z siebie pisk, bardzo cichy, ale jednak do wyłapania, ale obraz po wymianie na nówki w dalszym ciągu był mniej ostry niż na 711MP.

Moje wnioski są takie, że wszystkie trzy modele są bardzo fajną opcją do retro (Atari, C64, Amiga...), ale jeżeli ktoś jest perfekcjonistą, to najlepszy obraz z C64 i Atari był na 711MP. Jeżeli chodzi o 741MP, to na każdym egzemplarzu (miałem trzy egzemplarze) występuje ten ledwo widoczny efekt drżenia czy też migotania, ale naprawdę na tyle lekko, że mało kto się zorientuje, za to obraz jest bardzo ostry i wyraźny tak jak na 711MP. Dodatkowym minusem 741MP są występujące czasami na przewodzie S-Video z Atari (być może tylko na tym przewodzie, który ja zakupiłem) pojawiają się wspomniane prążki. Miałem tylko jeden egzemplarz 710MP w którym podmieniałem matryce z 711MP i wymieniłem wspomniane dwa kondensatory co nie przyniosło oczekiwanej poprawy, ale może inne egzemplarze 710MP mają równie ostry obraz jak 711MP. Wspomniana przez jednego z kolegów wyżej głowica w 710MP nie ma nic do rzeczy, bo głowica służy jedynie do analogowego sygnału TV. W 711MP nie stwierdziłem kompletnie żadnych mankamentów. Obraz w tym modelu jest sztywny i ostry. Być może są lepsze TV w proporcji 4:3 do retro komputerów i konsol, ale na chwilę obecną pierwsze miejsce zajmuje 711MP. Będę miał możliwość porównania z jakimiś innymi modelami TV LCD, to na pewno się podzielę spostrzeżeniami.

Na działce mam jeszcze plazmę Samsunga i podłączona do niej Amiga 1200 i Amiga 600 ma idealny obraz bez drgań, rozmyć. Bardzo wyraźny. Z pewnością jest sporo modeli starych telewizorów, które świetnie się sprawdzą. Niewątpliwą zaletą 741MP, 710MP i 711MP jest konstrukcja. Te telewizory/monitory zajmują bardzo mało miejsca. Nie mają przesadnie udziwnionego designu. Nie przeszkadza podstawą, ani ramki. Każdy z nich świetnie mi się mieści na szafce nocnej w sypialni :) 741MP jest nawet ciut niższy od 710MP i 711MP

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 14:35:13 przez Duracel

Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 14:41:53 przez Duracel
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem