Miałem już 741MP, 710MP, a ostatnio nabyłem 711MP. Dzięki temu mogłem sobie wyrobić zdanie na temat każdego z nich. Używałem każdy z nich podłączając Atari 65XE i Commodore 64 po specjalnych przewodach S-Video.
741MP
Z Atari przez przewód S-Video obraz żyleta, ale od czasu do czasu miewał dziwne zachowanie w postaci delikatnej siatki z prążków na całym ekranie. Wystarczyło wyłączyć i włączyć kilka razy i problem znikał. Wydawało mi się, że może to być kwestia samego Atari lub przewodu, bo miałem trzy egzemplarze 741MP i na każdym występował ten sam problem, ale po zakupie 710MP i 711MP okazało się, że "prążki" zniknęły raz na zawsze. W przypadku połączenia przez przewód Euro Scart wszystko było ok. W przypadku C-64 nie zauważyłem żadnych problemów z "prążkami". Obraz był dla mnie bardzo dobry. Czytałem, że widoczne są drgania, ale dla mnie obraz był bardzo dobry i ja ich nie widziałem... nie widziałem ich do momentu zakupu 710MP.
710MP
Pierwsza różnica którą zauważyłem w stosunku do 741MP, to fakt, że nie ma wspomnianych "prążków" z Atari. Druga, to, że obraz faktycznie jest sztywniejszy w stosunku do 741MP. Było to dla mnie o tyle zaskakujące, bo przez większość życia pracowałem przy profesjonalnych monitorach, z racji wykonywanego przez wiele lat zawodu mam również dosyć sporą wiedzę na temat telewizorów, a jednak sam dla siebie jestem dowodem na to, że dopóki nie mamy odpowiedniego punktu odniesienia, to wydaje się nam, że obraz jest w porządku. Wniosek jest taki, że jeżeli nie miałeś wcześniej 710MP albo 711MP, to raczej tych "drgań" nie dostrzeżesz i obraz 741MP będzie bardzo satysfakcjonujący. Ale gdy już będziesz miał doświadczenie z jednym i drugim, to potwierdzisz, że 741MP ma jednak minimalne drgania. Żeby je jednak zauważyć będziesz musiał dobrze się skupić na tym "problemie". Umówmy się jednak, że retro zabawa, to nie są profesjonalne zastosowania i opisany "problem" drgań obrazu na 741MP, moim zdaniem jest przesadzony i nie warto sobie nim zawracać głowy. Tym bardziej nie warto ponieważ mój egzemplarz 710MP wcale nie był taki idealny w stosunku do 741MP. Dlaczego? Ano dlatego, że o ile 710MP miał sztywniejszy obraz, o tyle na 741MP, po tym samym przewodzie S-Video był ostrzejszy, a na 710MP delikatnie, ale jednak rozmyty. Paradoksalnie bardziej przypominał lekko nieostry, kineskopowy obraz telewizora CRT :) Ale też nie aż na tyle nieostry aby miało go to dyskwalifikować jako monitor/telewizor do retro komputerów. Po zakupie 711MP, z racji naprawdę niewielkich różnic pomiędzy tymi modelami, postanowiłem oprócz testów, przeprowadzić "eksperyment", o czym poniżej.
711MP
Wygląda jak 710MP. Jedyna różnica to naprawdę oznaczenie na obudowie. Podłączyłem przez wspomniany już przewód S-Video C64, porównałem i co się okazało. Obraz jest równie sztywny jak na 710MP i jednocześnie równie ostry jak na 741MP. Pomyślałem sobie, że może to kwestia matrycy, albo przestarzałych kondensatorów. Rozebrałem oba i faktycznie nie zauważyłem większych różnic w budowie. Płyty się trochę różnią, ale nawet wyprowadzenia na przewody od matrycy i pozostałych komponentów są w zasadzie w tych samych miejscach. Postanowiłem zamienić matryce, co też uczyniłem. Okazało się, że nie wpłynęło to w żaden sposób na wcześniejszy stan rzeczy. 710MP z matrycą od 711MP dalej był lekko mniej ostry niż 711MP z matrycą od 710MP. Wymieniłem także w 710MP dwa spuchnięte kondensatory, który wydawały z siebie pisk, bardzo cichy, ale jednak do wyłapania, ale obraz po wymianie na nówki w dalszym ciągu był mniej ostry niż na 711MP.
Moje wnioski są takie, że wszystkie trzy modele są bardzo fajną opcją do retro (Atari, C64, Amiga...), ale jeżeli ktoś jest perfekcjonistą, to najlepszy obraz z C64 i Atari był na 711MP. Jeżeli chodzi o 741MP, to na każdym egzemplarzu (miałem trzy egzemplarze) występuje ten ledwo widoczny efekt drżenia czy też migotania, ale naprawdę na tyle lekko, że mało kto się zorientuje, za to obraz jest bardzo ostry i wyraźny tak jak na 711MP. Dodatkowym minusem 741MP są występujące czasami na przewodzie S-Video z Atari (być może tylko na tym przewodzie, który ja zakupiłem) pojawiają się wspomniane prążki. Miałem tylko jeden egzemplarz 710MP w którym podmieniałem matryce z 711MP i wymieniłem wspomniane dwa kondensatory co nie przyniosło oczekiwanej poprawy, ale może inne egzemplarze 710MP mają równie ostry obraz jak 711MP. Wspomniana przez jednego z kolegów wyżej głowica w 710MP nie ma nic do rzeczy, bo głowica służy jedynie do analogowego sygnału TV. W 711MP nie stwierdziłem kompletnie żadnych mankamentów. Obraz w tym modelu jest sztywny i ostry. Być może są lepsze TV w proporcji 4:3 do retro komputerów i konsol, ale na chwilę obecną pierwsze miejsce zajmuje 711MP. Będę miał możliwość porównania z jakimiś innymi modelami TV LCD, to na pewno się podzielę spostrzeżeniami.
Na działce mam jeszcze plazmę Samsunga i podłączona do niej Amiga 1200 i Amiga 600 ma idealny obraz bez drgań, rozmyć. Bardzo wyraźny. Z pewnością jest sporo modeli starych telewizorów, które świetnie się sprawdzą. Niewątpliwą zaletą 741MP, 710MP i 711MP jest konstrukcja. Te telewizory/monitory zajmują bardzo mało miejsca. Nie mają przesadnie udziwnionego designu. Nie przeszkadza podstawą, ani ramki. Każdy z nich świetnie mi się mieści na szafce nocnej w sypialni :) 741MP jest nawet ciut niższy od 710MP i 711MP
Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 14:35:13 przez Duracel
Ostatnia aktualizacja: 03.01.2025 14:41:53 przez Duracel