[#1] Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.
Koledzy proszę o pomoc w sprawdzeniu oscyloskopu Singlent model SDS1052DL.
Zgodnie z instrukcją zrobiłem pomiar testowy i na obu kanałach mam taki wynik:
link
link
Wszystko wygląda ok,ale wartość Mean to 1,48V na obu kanałach.
Wg instrukcji wartość Mean to 0V
link

Sprawa dość pilna,bo ewentualnie muszę oddać sprzęt. Proszę o wskazówki jak przetestować sprzęt.
Jak bezpiecznie wyłącza się taki oscyloskop?Po prostu power off czy wybrać jakaś opcje z menu?

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 04:48:02 przez ak47
[#2] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@ak47, post #1

Na zdjęciu z instrukcji widać, że ustawione jest sprzężenie zmiennoprądowe (AC coupling – odcięcie składowej stałej). Wtedy oczywiście wartość średnia przebiegu musi wynosić zero. Ty zaś ustawiłeś sprzężenie stałoprądowe (DC coupling), więc masz wartość średnią około 1,5 V dla przebiegu prostokątnego o amplitudzie 3 V. Oscyloskop działa więc bez zarzutu.

Oscyloskop się po prostu wyłącza przyciskiem power.
[#3] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@Krashan, post #2

Ok.Dziekuję.Wszystko jasne.Coś jeszcze sprawdzać?Muszę dziś podjąć decyzję o zakupie.
[#4] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@ak47, post #3

Wszystkiego i tak nie sprawdzisz... Żeby zrobić pełną diagnostykę oscyloskopu, trzeba mieć sprzęt parę razy droższy niż ten oscyloskop. To jak z Amigą, podłączasz monitor, zasilanie, jak zachrobocze stacją i wyświetli ekran kickstartu, uważasz że sprawna...
[#5] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@Krashan, post #4

He he.
Dokładnie.Gdyby ktoś chciał taki oscyloskop z dwiema sondami to od poniedziałku będą na Allegro po 800zł.Moge spróbować załatwić za 750 zł i za 700 z odbiorem osobistym w woj. dolnośląskim.
Absolutnie nie reklamuję sprzętu i nie handluję nim.
[#6] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@ak47, post #5

Jestem zainteresowany. To od firmy czy import prywatny?
Odbiór w Lwówku?

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 17:12:12 przez tbone
[#7] Re: Oscyloskop cyfrowy, proszę o pomoc.

@tbone, post #6

Odebrałem w Bolesławcu.
Gwarancja rozruchowa 2 tyg.
Oplombowane,z folią na wyświetlaczu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem