[#1] Nie widać dysku
Witam!
Ok. 2 tygodni temu zakupiłem rewelwcyjny komputer Amiga 1200 (okazyjnie z ogłoszenia) wyposażony m.in. w stację DD, twardziela 4GB oraz CD ROM 4x. Dawno temu miałem Amigę 500+ z Workbenchem 1.3, więc poczyniłem znaczny postęp (aczkolwiek coś tam kapuję dzięki emulatorom, z których korzystam od ponad 2 lat). Człowiek, od którego kupiłem, wsadził dysk 3.5" i założył dwie partycje, których nie sformatował (HDD nie były widoczne na pulpicie Workbencha, odpalonego z Install 3.1). Działając zupełnie intuicyjnie udało mi się w HDToolBox kliknąć Low-level Format Drive i obie partycjei HDD pojawiły się na pulpicie. Teraz po sformatowaniu zaczęły być widoczne przy każdym odpaleniu. Niestety nie mogłem zainstalować systemu, gdyż stacja była padnięta i nie reagowała na podmienianie dyskietek. Wczoraj dojechała stacja HD (działa jak złoto), odpaliłem kompa (być może ważne: z innej dyskietki Install 3.1, gdyż pierwsza zdołała padnąć), nie zobaczyłem ikonek twardziela i wszedłem (już rutynowo) w HDToolBox. Tu nastąbił bardzo niemiły zgrzyt. Oprócz Exit i Help wszystkie przyciski (Change Drive Type, Partition Drive, itd.) SĄ NIEAKTYWNE! Okazało się, że taśma twardziela wyleciała z kontrolera na płycie głównej, więc ją wsadziłem (najpierw źle - czerwony obraz na monitorze, potem CHYBA??? dobrze). Niestety nic się nie zmieniło w ToolBox (dalej nieaktywne przyciski). Przejściówkę CHYBA?? wszystko jedno jak się wkłada w tasmę.
CO KURKA WODNA POPSUŁEM???!!!

P.S.
Uprasza się Admina o ewentualne skróty. Wypisałem wszystkie fakty, a niektóre byc może nie są potrzebne!
[#2] Re: Nie widać dysku

@Kitech, post #1

Po pierwsze: NIE dawaj nigdy Low Level Format! To było przdatne dawno temu (lub jak się z dyskiem coś zwali - tak uratowałem swojego Quantuma Atlas IV;)).
Może uszkodziłeś dysk albo kontroler jak eksperymentowałeś z kablami. Posprawdzaj wszystkie kabelki czy aby na pewno sa dobrze powkładane (pin1 do pin1 itp.).
W HDTB jest chyba coś takiego jak Install New... to też masz zapiaskowane? Jak nie to kliknij na tym, potem już będziesz wiedział o co chodzi (tylko nie dawaj już low level format;)).
[#3] Re: Nie widać dysku

@szulu, post #2

1. Do czego (z ciekawości) służy Low-level Format?
2. Kable są dobrze powkładane (sprawdzałem kilkakrotnie), co najwyżej przejściówka jest obrócona (jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie). Twardziel po właczeniu do sieci uruchamia się na chwilkę (jak w PC-cie).
3. Wszystkie przyciski prócz Help i Exit są zapiaskowane.
[#4] Re: Nie widać dysku

@Kitech, post #3

1. Jest to formatowanie niskiego poziomu (jak nazwa wskazuje). Nowe dyski są już fabrycznie tak formatowane. W ten sposób na dysku zapisywane są chyba jego fizyczne dane (pojemność, cylindry itp.).
2. przejściówka powinna byc włożona dobrze, a nie odwrócona (po coś te piny numerowali;) i kable też powinny być włożone dokładnie wg. oznaczeń numerów pinów.
Skoro dysk się włącza i rozkręca to nic mu nie jest (chyba). Sprawdź kable, zworki (czy dysk jest na master lub single drive).
[#5] Re: Nie widać dysku

@szulu, post #4

Zworek w ogóle nie ruszałem. Kable sprawdzę po raz kolejny. Ale przyszło mi coś do głowy. Widziałem dyski na pulpicie odpalając z jednej dyskietki Install3.1, a z drugiej już nie. Żeby było ciekawiej teraz odpalam z trzeciej, bo poprzednie dwie mają już bad sektory. Czy może to być po prostu wina oprogramowania?
[#6] Re: Nie widać dysku

@Kitech, post #5

Chcialem to napisac od razu ale myslalem ze to nie ma znaczenia. Na dyskietce install są chyba zapisywane dane o urzadzeniach w systemie. Poszukaj na tej pierwszej install jakiegos pliku w którym mogą być informacje o tym dysku (chyba drivedefinition) i przegraj go na nową install. Powinno pomóc.
A swoją drogą to dyskietki install łatwo padają:).
[#7] Re: Nie widać dysku

@szulu, post #6

Dyskietki Install padły tak szybko pewnie dlatego, bo (jak wspominałem) stacja była padnięta. A po za tym bardzo Ci dziękuję. Uprzytomniłeś mi, że piny są numerowane. Okazało się ( po dokładnym przyjrzeniu), że przejściówka wcale nie jest symetrycza i była rzeczywiście odwrotnie włożona. TERAZ WSZYSTKO DZIAŁA JAK ZŁOTO!!!
[#8] Re: Nie widać dysku

@szulu, post #6

W przeciagu 8 lat uzywania A1200 z HD liczba dyskietek install ktore padly oscyluje ok 20 szt. )

[#9] Re: Nie widać dysku

@Arbuz, post #8

Co wy robicie z tymi dyskietkami. Ja mam jeszcze oryginalne dyskietki z Workbenchem 3.0 i wszystkie dziaîajâ po tych 10-ciu latach idealnie.
[#10] Re: Nie widać dysku

@Krzysztof, post #9

Jeśli chodzi o dyskietki Install 3.0/3.1 to należy pamiętać, żeby zabezpieczyć je przed nagraniem. W przeciwnym wypadku nie da się zainstalować innego dysku (Po pojawieniu się okna installera komputer informuje "unable to compile script - string too long" i po zabawie:(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem