[#1] Dziwne zachowanie dysku
Seagate Cheetach 36GB UWSCSI, podpięty pod CyberstormaPPC, klika zupełnie jak amigowy flop bez dyskietki. Poza tym działa normalnie, tzn. można czytać, zapisywać, formatować. Na czas operacji dyskowych klikanie ustaje. Taka jego uroda, czy jest jakiś niekompatybilny?

Druga rzecz - jego transfer wg. SysInfo to 4,5 MB/s. Nie za mało trochę? IBM Ultrastar 18GB na tym samym kontrolerze ciągnie 12 MB/s.

Poradźcie coś, proszę!
[#2] Re: Dziwne zachowanie dysku

@Daclaw, post #1

Na moje to on się już kończy. Miałem Segate'a który miał podobne objawy. Przed śmiercią wyraźnie zwolnił transfer.

[#3] Re: Dziwne zachowanie dysku

@Daclaw, post #1

Ja sobie kupiłem dyska seagate 40GB i utworzyłem partycję jedynie na 3GB na razie bo niestety HDToolBox'em w OS 3.1 nie da się normalnie ustawić tego (a używam FASTATA). No i też pyka mi ten dysk, w ten sposób, że zatrzymuje się na chwile i potem znowu działa. Ale chodzi super szybko i w ogóle go nie słychać, na początku w ogóle się zastanawiałem czy to się zapisuje :). No czasem tylko pyka, myślałem, że to może coś z FASTATA, bo w prefsach nie chce mi się kurcza zapisać ustawienie na NO-SPLIT (mam starszą wersję). Ale to nie to, wydaje mi się, że ten dysk też jest już na wykończeniu. W ogóle wkurzające, program fast-ata mnie denerwuje, hdtoolbox 3.1 mnie denerwuje, dysk też jak sobie pyknie. Ale tak poza tym to Amiga ruls :).

[#4] Re: Dziwne zachowanie dysku

@BagoZonde, post #3

Uzyj USE zamiast SAVE do ustawienia NOSPLIT.
[#5] Re: Dziwne zachowanie dysku

@BagoZonde, post #3

Dodaj paramert resident - nie bedzie 2 resetow i pomoze z sajwowaniem.

[#6] Re: Dziwne zachowanie dysku

@BagoZonde, post #3

to ma znaczenie tylko wtedy jak wchodzisz do hdtbox zeby zmienic ustawienia.

[#7] Re: Dziwne zachowanie dysku

@Daclaw, post #1

Jak dla mnie dysk powoli się kończy - najprawdopodobniej ma problemy z pozycjonowaniem głowic i wraca do ścieżki startowej - stąd klikanie a przy odczycie wolny transfer

Ostatnia modyfikacja: 05.06.07 23:23
[#8] Re: Dziwne zachowanie dysku

@11MASTEr, post #5

@11MASTEr
Jakich resetów 11MASTEr?? Że niby resident? :D

@Norbert
no USE czy SAVE nic nie daje. Na dodatek skopiowałem po USE/SAVE ten ATA3.prefs z Env: w RAMie + ten z systemowego Prefs/Env-Archive a że były takie same to wrzuciłem do prefsów na dysku, ale przy kolejnym odpaleniu znów miałem wyświetlone SPLIT więc nie działa za każdym razem bo HDToolBOX wyświetla mi dużą ilość partycji i dopiero po wejściu do ustawień ATA3Prefs i zmianie na NO-SPLIT - HDToolBox widzi już ten dysk oki. Wiem, że gdybym miał nowszą wersję ATA3Prefs to nie byłoby problemu. A co do HDToolBoxa to chiba pozostaje mi zaopatrzyć się w takowy z OS3.9 (gash!!).

[#9] Re: Dziwne zachowanie dysku

@wali7, post #7

No to jest możliwe. W końcu dostałem właściciel dał mi go bez żalu za kompletną darmochę, co takie zwyczajne nie jest nawet w dzisiejszych czasach.

No trudno, po prostu liczylem na to, że coś z niego będzie.

Dzięki za odzew. :)
[#10] Re: Dziwne zachowanie dysku

@BagoZonde, post #8

To wgraj nowsza wersje i po problemie. Parametr Resident /wlaczony, zaptaszkowany w preferencjach/ u mnie pomaga.

[#11] Re: Dziwne zachowanie dysku

@Daclaw, post #1

Moj 80GB seagate od nowosci od czasu do czasu wydaje krociutkie piski, tez sie z czyms takim wczesniej nie spotkalem.
A dosc czesto mi padaja partycje i zastanawiam sie czy to czasem nie ma zwiazku?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem