[#31] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@peceha, post #30

teraz tylko jakos musze zmienic ostatnie 4

Najlepiej to zrobić przygotowując odpowiedni plik preset za pomocą sytemowych preferencji Palette. Po prostu uruchom Palette, ustaw kolory i zapisz za pomocą "Save as..." do wybranego pliku w katalogu SYS:Prefs/Presets.

Wydaje mi się, że można załadować kolory z pliku IFF do Palette, ale nie jestem pewien.

Następnie zapisz preferencje i gotowe. Pierwsze i ostatnie 4 kolory będą ustawiane na wybrane. Albo ręcznie uruchom ikonkę Preset z ustawieniami.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2019 19:29:08 przez Hexmage960
[#32] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@Hexmage960, post #31

Cos mam zle...
Jesli uzywam :

ObtainPen(...)
ReleasePen(...)

to nawet otwarcie okna z ikonami spowoduje zmiane kolorow obrazka w tle (i niewazne co bym nie ustawil za flage w tym pierwszym)
Jesli natomiast pomine ReleasePen() to kolejne uruchomienie programu nie zmieni zadnego koloru (ale np. dopus w dalszym ciagu zmienia te kolory po otwarciu katalogu z kolorowymi ikonami)...

dodalem:
sprawdzilem setRGB32() - opus tez zmienia palete po otwarciu katalogu z kolorowymi ikonami

OK - sprawa ze zmiana kolorow przez opusa juz rozwiazana - jakims cudem w jego ustawieniach bylo 8 penow do jego dyspozycji - teraz jest 0 i jest ok

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2019 19:33:37 przez peceha
[#33] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@peceha, post #32

To prawidłowe zachowanie. ReleasePen() zwalnia kolor. Ten kolor jest blokowany tylko na czas między ObtainPen() i ReleasePen(). Jak Twój program wywoła ReleasePen() to kolor może być blokowany i zmieniany przez inne programy.

Żeby kolory były zablokowane Twój program musi być aktywny.

Natomiast jak kończy pracę - dzięki ReleasePen() pisaki są zwracane systemowi.

Ostatnia aktualizacja: 08.09.2019 19:39:51 przez Hexmage960
[#34] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@Hexmage960, post #33

Dzieki - inaczej musialbym to wszystko samemu wyczytac, hehe
[#35] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@peceha, post #30

Ja bym zrobił tak, że w pętli ustawiałbym wszystkie kolory. Jeżeli ObtainPen() da wynik -1, wtedy siłowo zmieniam kolor przez SetRGB32(). Oczywiście zwykła aplikacja nie powinna robić takiej trzody, ale Twój program ma ją robić z założenia... W ten sposób możesz zmienić całą paletę i mieć wszystko zablokowane.

Natomiast Opus najwyraźniej ignoruje mechanizm Intuition i pozwala użytkownikowi ręcznie sterować kolorami.

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2019 08:03:42 przez Krashan
[#36] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@Krashan, post #35

Ja bym zrobił tak, że w pętli ustawiałbym wszystkie kolory. Jeżeli ObtainPen() da wynik -1, wtedy siłowo zmieniam kolor przez SetRGB32().

Tak wlasnie zrobilem (to i tak tylko dla mnie)

Dodatkowo CHYBA znalazlem powod dlaczego kolory nie zostawaly zmienione z s-s
Jak widac na listingu szukanie ekranu WB odbywa sie... gdy jeszce ekranu WB nie ma
Teraz to zapetlilem "forewer" bo i tak predzej czy pozniej WB sie pojawi (i wtedy program rusza dalej)
No i wszytsko byloby cacy gdyby nie jeden kolor - jeden jedyny kolor sie nie zmienia (gdy startuje z s-s).. no ale to pozniej ograne.

Dzieki

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2019 10:53:05 przez peceha
[#37] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@peceha, post #36

A można też użyć Fullpalette/MCP/innego_narzędzia, zablokować wszystkie kolory i używać dopasowanych tapet.
[#38] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@hrw, post #37

Można, ale narzędzia czytające paletę z obrazka są o tyle wygodne, że jak zmieniasz ten obrazek, to paleta zmieni się automatycznie.
[#39] Re: Ping Krashan :) ColourLock

@hrw, post #37

Dokladnie tak jak Krashan napisal.

Zreszta zobacz na filmie (jest widoczne opoznienie w zmianie kolorow dlatego ze to co pisze korzysta z datatype, wiec troche naokolo):

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem