[#1] Crowdfunding amigowy
Pisze ten post poniewaz na PPA, sporo jest pomyslow amigowych (software, hardware, tekst, wydarzenie).

Wszystko wymaga pieniedzy, ale zyjemy w 2019 r. gdzie mamy platformy crowdfundingowe. Kickstarter nie dziala chyba nadal w PL ale IndieGogo juz tak.

Ponizej lista przykladowych, sfinansowanych projektow amigowych KS:

Muzyka:

Amiga Power: the album with attitude
The Amiga Works <— mam!
Turrican - Orchestral Selections

Filmy:

From Bedrooms Till Billions: The Amiga Years <— mam!
Viva Amiga! <— mam!

Ksiazki:

Commodore: The Final Years
The story of Commodore Amiga in pixels <— mam!
Commodore: the Amiga years
Commodore Amiga - a visual Compendium <— mam!

Hardware:

IndieGo: all-in-one Retro Hame Console
Checkmate A1500 Plus

Gry:
Wings: Remastered Edition
Intl Karate + PC + Mobile (zbiorka trwa!!)

Podsumowujac, moze ktos na ppa ma jakis pomysl retro, ale potrzebuje ca. 50 000$???

To smialo szeroki uśmiechOK
[#2] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #1

[#3] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #1

No mi się marzy np. transkrypcja i ewentualnie polskie napisy do wszystkich amiga wykładów /video, audio/ z języków obcych na język polski, np. Trevora Dickinsona, Dave Haynie, David John Pleasance, Mike Battilana, Stephen Jones i wielu innych, w tym też AmiWigilia ENG -> PL.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 20:35:41 przez rgrg2
[#4] Re: Crowdfunding amigowy

@rgrg2, post #3

@mailman

Obecnie nie pracuje. Ale 1 X jak dostane pierwsza wyplate, obiecuje ze sie solidnie doloze!!

Jak sie jezdzi na party i wypija tony piwska, trzeba tez popierac Polskie Projekty Amigowe OK

@rgrg2

To dobry projekt.

Ostatecznie, mozna to full-zautomatyzowac.

1. Istnieja biblioteki np. w jezyku R do speech-to-text. Piec linijek kodu.

2. Sa serwisy do tlumaczenia (np. google translate)

3. Projekt zatem to (1) napisanie generycznego kodu (moze 10 linijek w R), (2) odsluchanie filmiku + niekiedy “reczne” poprawki

Majac liste ca. 50 “najwazniejszych” wywiadow, mozna zrobic projekt (i) kod (ii) 50 wywiadow na start, (iii) 12 wywiadow rocznie przez 2 lata.

To niewiele!!! szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 20:40:14 przez David
[#5] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #4

Żaden algorytm sztucznej inteligencji nie stworzy dobrego zapisu tekstowego słyszanego wykładu. Różne są jakości dźwięku, akcenty, zakłócenia w tle, tylko transkrypcja stworzona przez człowieka będzie odpowiedniej idealnej jakości która jest potrzebna i oczekiwana w rezultacie.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 20:55:38 przez rgrg2
[#6] Re: Crowdfunding amigowy

@rgrg2, post #5

No to jak “recznie” to jedyny problem to wzrost czasu pracy.

Algorytm moze przetworzyc na tekst po angielsku. I od tego momentu trzeba przetlumaczyc.

Nie wiem jaki jest przelicznik czas/tekst ale chyba tlumaczenie 1 strony to koszt ok. 30 zl u tlumacza. Powiedzmy ze w ciagu godzinnego wykladu tekstu jest 12 stron.

Wiec mamy koszt 360 zl per wywiad.

Wiec 50 wywiadow + 2 lata x 12 wywiadow to jest razem 74 h czyli wedlug dzisiejszego kursu NBP - 6900$.

Jesli znalazloby sie 200 chetnych (a na ppa by sie znalazlo zapewne), to jest 34,5 $ na leb.

To wcale nie tak duzo jak za 74 h contentu (0.47 $ za godzine contentu).
[#7] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #6

Obliczanie czasu na zaś tzn. w czasie 2 lat to bezsens, teksty archiwalnych nagrań są ważne teraz, a nie na kiedyś, na wczoraj, raczej na dawno powinno być, a później to tak jak z AmigOne X5000 w PL, nie wiadomo po co i dla kogo w takiej cenie i w tych czasach. Transkrypcja 1 strony to raczej 100pln więc 3 razy drożej, poza tym 200 chętnych to mało, transkrypcja to potencjał dla każdej nacji która może sobie tłumaczyć tekst czym chce. Także liczyłbym na zainteresowanie ludzi z każdego narodu a nie tylko czytelników ppa.pl Często problem ze zrozumieniem wynika ze słabej znajomości języka obcego, braku potrzebnego słownictwa, szybkości mówienia, akcentów. Tekst rozwiązuje ten problem całkowicie, mając dużą kwotę można zlecić wszystko od razu, bez czekania aż upłyną kolejne lata. No i też wykonawca musi być sprawdzony, gwarantować przyzwoitą jakość za rozsądne pieniądze.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 22:06:36 przez rgrg2
[#8] Re: Crowdfunding amigowy

@rgrg2, post #7

Fajna lista. Można jeszcze dopisać Franko 2 Emigrant Blood i magazyn Secret Service :)
[#9] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #6

Teksty potrzebne, żeby wreszcie dokładnie wiedzieć wszystko, co gość powiedział, żeby móc odnieść się do jego słów, rozumieć tego człowieka i sytuacje w platformie AmigaOS.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2019 22:36:03 przez rgrg2
[#10] Re: Crowdfunding amigowy

@rgrg2, post #9

No mi się marzy np. transkrypcja i ewentualnie polskie napisy do wszystkich amiga wykładów /video, audio/ z języków obcych na język polski,

To trochę jak wykładanie całego świata dywanem, kiedy wystarczyłoby tylko nałożyć buty
[#11] Re: Crowdfunding amigowy

@MarX, post #10

A kto bogatemu zabroni?
[#12] Re: Crowdfunding amigowy

@mailman, post #2

Dziękuję za wspomnienie o moim projekcie! Cały czas coś się w nim dzieje i szacuję, że za jakieś 3 miesiące ponownie coś upublicznię
[#13] Re: Crowdfunding amigowy

@smith, post #12

No dzieje się. Rezygnują kolejni "sponsorzy"....
[#14] Re: Crowdfunding amigowy

@*y, post #13

Z takim wsparciem, jak z twojej strony na pewno będzie autorowi łatwiej- gratuluję.
[#15] Re: Crowdfunding amigowy

@BULI, post #14

Swoją drogą, target w wysokości $7,500 / mies. (c.a. 29 000 PLN / mies. według dzisiejszego kursu NBP) to brzmi jak wymarzona praca.

Pytanie, czy ta stawka jest realistyczna.

I na ile wpisuje się w realia crowdfundingu / Patreona...
[#16] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #15

target w wysokości $7,500 / mies. (c.a. 29 000 PLN / mies. według dzisiejszego kursu NBP) to brzmi jak wymarzona praca.

Bo właśnie o to chodzi. Żeby rzucić pracę i zająć się tylko rozwojem tego projektu.
[#17] Re: Crowdfunding amigowy

@recedent, post #16

Tak, rozumiem, ale przywołane sa bardziej stawki managera średniego szczebla, a tutaj przecież mowa o zaangażowaniu specjalisty...

buuu!
[#18] Re: Crowdfunding amigowy

@*y, post #13

Tak, ale zawsze możesz zasilić ich szeregi. Równocześnie zapewniam Cię, że dzieje się dużo więcej.
[#19] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #17

Gdy odejmiesz podatek i ZUS zostaje pensja stanowiska senior developer i to niemaksymalna. Projekt jest realizowany mimo niewielkiego wsparcia, w wymiarze przekraczającym ten wynikający z aktualnego finansowania, więc zdecydowanie nie jest to sytuacja albo kasa albo nic. Po prostu dzięki wsparciu byłaby możliwość przeznaczenia na niego więcej czasu co przyspieszyłoby realizację kolejnych etapów. Ile czasu zostaje po pracy każdy wie, wyszarpywanie po pół godziny to zdecydowanie gorsze rozwiązanie niż kilka godzin w jednym kawałku więc nawet jeden cały dzień w tygodniu, czyli 20% wspomnianej kwoty uczyniłby bardzo dużą różnicę. Mimo iż wygląda to obecnie jak wygląda, cieszę się, że nadal mogę coś na Amigę zrobić Dziękuję równocześnie osobom, które wspierają bądź wspierały do tej pory projekt! OK smith
[#20] Re: Crowdfunding amigowy

@smith, post #19

Myślałem, że Patreon nie pobiera ZUSu...

Tak czy inaczej, jako kwota brutto, a nie netto, jest już OK.
[#21] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #20

Patreon nie pobiera, ale ZUS jak najbardziej swoje składki chce.
[#22] Re: Crowdfunding amigowy

@madman15, post #21

Zależy jak się zatrudnisz.

Jak masz spółkę i < 100% udziałów a kodujesz to umowa o dzieło i podatków płacisz tylko 9% (może jeszcze dochodzi składka na NFZ, jak się nie masz pod kogo “podczepić”).

Płacenie ZUSu ma dokładnie taki sens obecnie (może mniejszy nawet) jak przepijanie tej kasy wydajac na wódę...
[#23] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #22

... chyba jeszcze musisz odspprzedać swoje dzieło firmie i ona dalej... zagmatwali to, więc pięknie na papierze jak zawsze.
[#24] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #1

Gry:
Wings: Remastered Edition
Intl Karate + PC + Mobile (zbiorka trwa!!)

ze sie tak zapytam... jakie to gry amigowe skoro one nie sa przeznaczone dla Amigi? Albo ja mysle o czyms zupelnie innym albo ominelo mnie ze od pewnego momentu Amiga=PC.
[#25] Re: Crowdfunding amigowy

@Axi0maT, post #24

Gry amigowe = w tym przypadku gry oryginalnie wydane na Amigę.

Dla większości osób tutaj to jasne...
[#26] Re: Crowdfunding amigowy

@David, post #25

Jak chcesz kickstartera na taka wlasniengre amigowa to raczej nie powinno byc problemu ze znalezieniem kogos kto chcialby cos tam zrobic. Mysle jednak ze na ppa sa glownie ludzie ktorym zalezy na wydawaniu gier NA AMIGE a nie portowaniu gier z Amigi na PC. Moim zdaniem przyklady dla amigowcow kompletnie nietrafione. Ale to tylko taka moja uwaga. Nie zamierzam wdawac sie w polemike.
[#27] Re: Crowdfunding amigowy

@Axi0maT, post #26

Podzielam Twoje zdanie.

Też walczę z PC-towskim bezmózgowiem, ale nie poprzez atakowanie P.T. Kolegów z Forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem