kategoria: CDTV
[#1] Tasiemka lasera CDTV
Witam wszystkich, uwaliłem taśmę jak na zdjęciu, czy jest jakiś sposób na reanimację?
link
[#2] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

Można próbować klejem przewodzącym... później jak się uda połączyć, usztywnić. Ale marne szanse... Fatalne miejsce uszkodzenia (o ile dobrze widzę prze zwężeniu i wyprowadzeniu taśmy).
[#3] Re: Tasiemka lasera CDTV

@yoo_gas, post #2

A jakby czymś usztywnić, i lutem połączyć ścieżki?
[#4] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #3

Za wysoka temperatura.Nie uda się.
[#5] Re: Tasiemka lasera CDTV

@ak47, post #4

No to polutować te 4 kabelki oddzielnie, może się uda.

Ja już bede na emeryturze to zrobię własną wersję cdtv.device, żeby korzystała z napędów SCSI. Oczywiscie to bedzie wymagało kontrolera SCSI, ale kontrolery są tanie a cedeki z CDTV niedostępne (nawet cedeki prawie zgodne czyli te do kart soundblaster też są niedostępne). Nie będzie działało sprzętowe sterowanie cedekiem z panelu, ale to można olać.
[#6] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

Można trochę odsłonić ścieżki i pociągnąć klejem/farbą przewodzacą/grafitem i zabezpieczyć taśmą klejącą lub podobną.
Alternatywnie można przewodami cienkimi połączyć punkty lutowania na laserze z padami na wtyczce i zabezpieczyć taśmą klejąca aby nie zawadzały o płytę cd ani inne ruchome części.
Akurat ten kawałek taśmy nie ma odpowiednika w nowych laserach do podmiany.
[#7] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

Miałem to samo, zrobiłem to w partyzancki sposób, którego nie polecam nikomu.
Najlepsze w tej sytuacji byłoby wycięcie sztywnej podkładki na która nakleić taśmę, potem papierkiem zjechać lakier i połączyć cyną. Może być problem ze znalezieniem dobrego kleju, jedyny, który mi przychodzi do głowy to Loctite 330 z aktywatorem (można nim kleić lusterka do szyb samochodowych), ale drogi jest.
[#8] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

można spróbować wymienić na przewody na taśmie, całość. roboty trochę będzie, ale będzie działać.
[#9] Re: Tasiemka lasera CDTV

@michal_zukowski, post #5

Najlepie to by było zrobić jakiś interfejs na CD-romy z IDE, lub emulator napędu na karty SD, tylko słabo z dokumentacją.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2019 10:16:45 przez sanjyuubi
[#10] Re: Tasiemka lasera CDTV

@sanjyuubi, post #7

No właśnie też myślałem o takim sposobie. Widziałem na ale drogo klej z dodatkiem srebra,czy on nadaje się do sklejenia lub pociągnięcia ścieżki? Będzie wystarczająco elastyczny?
[#11] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #10

Jak przyciśniesz taśmę do taśmy, to po zeszlifowaniu lakieru wystarczy przejechać cyną. Kleje potrafią mieć dużą rezystancję, nie potrafię się wypowiedzieć na temat tego z allegro.
[#12] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

Spróbuj tego link
[#13] Re: Tasiemka lasera CDTV

@yoo_gas, post #12

Nie będzie się kruszył?
[#14] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #13

Będzie.Jeżeli kupisz lakier za kilka/kilkanaście zł to nie oczekuj cudów.
Swego czasu "zjadłem zęby" na naprawach folii klawiatur do ZX Spectrum i Atari XE,XL.
Godziny kombinowania i szukania złotego środka.
Oczywiście Cię nie zniechęcam, jeżeli masz pomysł i zdolności manualne to działaj.
[#15] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #13

Będzie. Dlatego trzeba próbować usztywnić, tak jak pisałem w 2 poście.

Ogólnie fatalne miejsce uszkodzenia.
[#16] Re: Tasiemka lasera CDTV

@yoo_gas, post #12

Ja kiedyś kupiłem coś takiego i to miało dużą rezystancję, może nadaje się na jakieś obwody sygnałowe, ale nie do linii zasilających, ta tasiemka zasila sensor.
[#17] Re: Tasiemka lasera CDTV

@sanjyuubi, post #16

Zdecydowanie, to nadaje się najwyżej do łatania folii klawiatury.
Ta taśma cały czas pracuje więc ciężko o jakieś sensowne rozwiązanie problemu. Ja bym to usztywnił podklejając coś pod oba rozerwane fragmenty. Spróbował bym zeszlifować warstwę folii i połączył ścieżki przy względnie niskiej temperaturze za pomocą kynara, lub jeszcze cieńszego miedzianego drutu nawojowego z jakiejś cewki czy trafa.
[#18] Re: Tasiemka lasera CDTV

@sanjyuubi, post #16

A jakby czymś takim zadziałał i zabezpieczył lakierem?
link
[#19] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #1

Witam ponownie
Jako że nie było żadnego chętnego na reanimację taśmy sam dokonałem wg mnie niemożliwego
Taśma polutowana i pacjent żyje 😃

5
[#20] Re: Tasiemka lasera CDTV

@BenHur, post #19

Brawo OK

7 lat
[#21] Re: Tasiemka lasera CDTV

@Artur Jarosik, post #20

Tak
Potęga internetu, nie wiedziałem jak za to się zabrać
Kilka filmików na tik-toku i dałem radę 😊
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem