[#1] Przewód RGB Euro- szumy na ekranie
Witajcie.

Posiadam przewód RGB Euro wykonany według tego schematu:

Przewód ma długość około 2,5m ale na ekranie tv marki Samsung są szumy. Widoczne są one niezależnie od tego który komputer podłącze tj Amigę 500 czy 1200.
Na krótszym przewodzie wykonanym według w/w schematu tych szumów nie ma.

Szumy wyglądają tak:

Szumy są zawsze niezależnie od tego czy jest uruchomiony Workbench czy, gra czy może jest ekran Kickstartu.
Rezystory są takie jak na schemacie podanym powyżej.
Kabel ten musiałem poprawić i doprowadzić do tego by był wykonany zgodnie z podanym schematem bo gdy go kupiłem w ogólnie nie było obrazu na ekranie tv.
Zamiast rezystora 330ohm użyto rezystora 3,8Kohm. W dodatku przewody we wtyczce 23pin były źle połączone.

Co mam poprawić by poprawić jakość obrazu na ekranie tv?
[#2] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

Albo skrócić przewód, albo użyć lepszej jakości kabla z ekranem (oplotem).
[#3] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@MariuszK, post #2

Albo skrócić przewód, albo użyć lepszej jakości kabla z ekranem (oplotem).

Skrócenie kabla odpada o potrzebuje kabla o tej długości lub trochę dłuższego.
Co do wymiany kabla to na jaki mam wymienić? Czy możesz zaproponować konkretny kabel lepszej jakości?
[#4] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #3

Możesz spróbować czegoś takiego. Tu przynajmniej każda żyła r/g/b ma swój własny oplot który łączysz do odpowiedniej masy. Ale na LCD zawsze będzie wyraźniej widać szumy niż na CRT, nawet te najmniejsze.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2019 16:23:53 przez MariuszK
[#5] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

Hello.

Sprawdź czy na pewno kabel przełącza się na RGB. Może działać jako composite.
Jak masz dwa gniazda SCART w TV, to jedno z nich może być tylko composite.
Napięcie na pinie 16 SCART musi być powyżej 1V.
Napięcie na pinie 8 SCART musi być powyżej 11-12V.

Można też do sygnałów RGB dołożyć w szereg 100 ohm rezystory, być może sygnał przesterowany na wejściu.

Pozdrawiam.
[#6] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@gregoryi, post #5

Zmierzę napięcia o których napisałeś.
W tv mam tylko jedno gniazdo euro. Na drugim kablu wykonanym według tego samego schematu lecz krótszym nie ma tych zakłóceń.
[#7] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@MariuszK, post #4

Najlepsze kable scart są te płaskie. Każda żyła odzielnie ekranowana i dość daleko od drugiej. Wiele lat używałem takiego ze starym dekoderem dvb-c i był jak na tę technologie rewelacyjny w trybie rgb.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2019 17:39:57 przez infboras
[#8] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

Hej. Ja też mam zrobiony kabel wg tego schematu i u mnie na dużym tv śmiga bardzo dobrze, a mam przewód o długości około 3m, może nawet więcej. U mnie nie występują takie zakłócenia. Mam jakieś minimalne, ale jest to pewnie spowodowane " puszczeniem" sygnałów audio tym samym kablem. Przewód był oryginalny RGB-RGB ekranowany, najlepiej taki gotowy kabel przerabiać.
[#9] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@AD99, post #8

Jaki kabel mam zatem kupić by przerobić?
Taki zakończony wtyczkami euro?
[#10] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #9

Moim zdaniem, to najlepszy wybór - masz gotowy ekranowany kabel za kilka złotych. Dorabiasz z jednej strony wtyk db25 i po sprawie.
[#11] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

Witam.
Zastosuj ekranowanie poszczególnych składowych RGB.
Na wtyczce Scart:
13 - Red ground
9 - Green ground
5 - Blue ground
We wtyczce video Amiga DB23:
16 - Red ground
17 - Green ground
18 - Blue ground
Zastosuj przewód taki lub podobny jak sugeruje MariuszK.
Wykonywałem 15 metrowe przewody VGA gdzie składowe RGB oraz sygnały H i V były osobno ekranowane i cały kabel też miał zewnętrzny ekran a obraz jest poprawny bez zniekształceń.
Pozdrawiam
[#12] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@ted, post #11

Czyli muszę wymienić obecny kabel na inny?
Czy trzeba łączyć pin 13 gniazda RGB z 18ym gniazda euro?
W nowszej wersji podanego przeze mnie schematu skreślono przewód łączący te piny.
[#13] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

synchronizacje pin10(amiga) podłącz bezpośrednio z pin20(scart)

+5V i +12V jest niepotrzebne razem z wszystkimi rezystorami.
[#14] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #13

Skoro mam nie podłączać pinów od +5v i +12v oraz tych z rezystorami to jak tv ma się przełączyć automatycznie w tryb AV i w tryb RGB? Przecież jednym z pinów gniazda euro jest pin odpowiedzialny za tryb rgb a inny za przełączenie w tryb AV.
[#15] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #14

ale co sprawdzałeś i nie ma tak obrazu wcale czy jest ale taki jak przez compostie video? jak nie masz przełącznika w opcjach tv, żeby przełączyć w tryb rgb to jeszcze podłącz pin23(amiga) z pin16(scart).
[#16] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #14

i nie podpinaj pin19(amiga) do pin17(scart)

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2019 02:30:19 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#17] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Mam przewód wykonany zgodnie ze schematem podanym przeze mnie w pierwszym poście.
Mam obraz ale posiada on zakłócenia o których napisałem w pierwszym poście.
[#18] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #17

ja mam inny schemat, który sprawdza się od wieku

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2019 02:53:40 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#19] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #17

zobacz na tym obrazku jakie sygnały z amigi są potrzebne dla rgb

[#20] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

Wiem jakie sygnały są potrzebne.
Przeczytaj dokładnie jeszcze raz mój pierwszy post.
Ten schemat jest do innego kabla.
[#21] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #20

ja w swoim kablu amiga scart rgb nie mam rezystorów i wszystko pięknie działa, dobranoc.
[#22] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #21

Czy twój przewód ma długość 2,5m albo większą?
Rezystory nie mają wpływu na linie rgb bo nie są na tych liniach.
Rezystory są umieszczone na innych przewodach m.in na przewodzie do trybu RGB i funkcji przełączania w tryb AV.
Co zatem twoje posty mają wspólnego z moim problemem?
[#23] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #22

Skolman tylko namącił w myśl "u mnie działa, to na pewno będzie działać u wszystkich". Twój schemat jest sprawdzony przez tysiące użytkowników, ilość kłopotliwych telewizorów, które nie chcą z nim współpracować, jest minimalna.

Popieram tych, którzy sugerują kabel z ekranowanymi torami RGB. Dobry kabel można pozyskać ze starego monitora VGA (takiego w którym kabel był na stałe), ale będzie raczej dla Ciebie za krótki. Można też kupić kabel SCART-SCART odpowiedniej długości i odciąć jedną wtyczkę, z tym, że o jakości i budowie wewnętrznej kabla dowiesz się dopiero po przecięciu, więc jest pewne ryzyko. Dobrej klasy kabel SCART ma koncentryczne przewody dla sygnałów RGB, a przewody audio są w oddzielnym ekranie.

Jeżeli chodzi o post #5, telewizor mógłby się przełączyć na Composite Video tylko wtedy, gdy wykonamy opcjonalną część kabla z żółtym wtykiem RCA i podłączymy go do wyjścia composite w Amidze. Na złączu DB23 Amigi nie ma sygnału composite.
[#24] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #22

Rozkręciłem teraz kilka kabli i żaden nie jest robiony wg powyższego schematu.
Nie widzę żadnych rezystorów. Obstawiam ze ich dobór zalezy od kabla i odbiornika.
Nie widzę tez sensu jednoczesnego używania RGB i composite, lepiej użyć lepszego kabla z mniejsza liczba sygnałów, tylko te konieczne. Niektóre kable mam takie że video i audio sa osobnymi ekranowanymi kablami. Trzebaby sprawdzić ceny kabli co sie bardziej opłaca.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2019 12:26:32 przez orila
[#25] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@orila, post #24

Nie widzę żadnych rezystorów.
Mogą być włożone do rurek termo i obkurczone, żeby zapobiec przypadkowym zwarciom. Tak robiłem w kablach swojej produkcji. Rezystory subminiaturowe (3 mm długości, 2 mm średnicy) i w rurkę.
Nie widzę tez sensu jednoczesnego używania RGB i composite
Bo nie o to w tym kablu chodzi. Oprócz sygnałów RGB musisz doprowadzić do telewizora sygnały synchronizacji poziomej i pionowej (composite sync). Po to jest połączenie pinu 10 Amigi z pinem 20 SCART-a.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2019 12:49:42 przez Krashan
[#26] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@Krashan, post #25

Jeszcze raz rozkreciłem i sprawdziłem że żaden z moich działających kabli z epoki nie ma żadnych rezystorów. Wiem... jest to niezgodne ze specyfikacją, ale... działa.
Ale mniejsza o to... Istotna jest jakość kabla.
[#27] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@orila, post #26

Sprawdziłem oba posiadane kable na drugim o wiele większym i nowszym telewizorze.
Tam nie tylko nie ma zakłóceń o których napisałem w pierwszym poście ale nie występuje także lekkie migotanie gdy ustawię częstotliwość z przeplotem.
Jest to 40 calowy tv marki Panasonic kupiony w ciągu ostatnich 3 lat.

Jest jeszcze jedna kwestia na którą chcę zwrócić uwagę a jest ona bardzo ważna.
W schemacie który podałem i jest on bardzo popularny jest chyba pewien błąd.
Na pinie 16-tym złącza Scart (Euro) według opisu powinno być napięcie w zakresie 1-3V a nominalnie 2,5V.
W praktyce przy zastosowaniu rezystora 75ohm jest aż 5V czyli takie jakie podaje Amiga na pinie 23 gniazda RGB.
Czy możecie zmierzyć napięcie na swoich kablach i podać wartości jakie uzyskaliście w wyniku pomiaru?
[#28] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #27

Tam nie ma błędu. Sygnał na pinie 16 jest sygnałem wysokiej częstotliwości i jako taki powinien być w telewizorze zaterminowany rezystorem 75 Ω. Wtedy z rezystorem w kablu tworzy dzielnik napięciowy dzielący 5 V z Amigi na pół. Jeżeli w telewizorze nie ma tego rezystora, albo wręcz ten pin nie jest podłączony, to po prostu telewizor nie trzyma się specyfikacji.
[#29] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@Krashan, post #28

Tam nie ma błędu. Sygnał na pinie 16 jest sygnałem wysokiej częstotliwości i jako taki powinien być w telewizorze zaterminowany rezystorem 75 Ω. Wtedy z rezystorem w kablu tworzy dzielnik napięciowy dzielący 5 V z Amigi na pół. Jeżeli w telewizorze nie ma tego rezystora, albo wręcz ten pin nie jest podłączony, to po prostu telewizor nie trzyma się specyfikacji.

Dziękuje za odpowiedź i wyjaśnienie.
Napięcie którego wartość podałem zmierzyłem miernikiem łącząc pin 16 wtyczki euro z pinem 4-tym tej wtyczki. Chciałem w ten sposób przekonać się, że napięcie które otrzyma tv jest zgodne z informacją zawartą pod schematem ale powinienem je zmierzyć pewnie w tv po jego uruchomieniu.
[#30] Re: Przewód RGB Euro- szumy na ekranie

@krzych2019, post #1

Witam jak rozwiązałeś problem z szumami na kablu rgb scart ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem