[#1] Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego
Czy macie jakieś pomysły albo sposoby na regenerację gwintów w obudowach komputerów takich jak Amiga 500?
Szukam sposobu na zregenerowanie wyrobionych gwintów w mojej Amidze 500 plus ale nie znalazłem nic konkretnego.

Jak wy regenerujecie gwinty w takich obudowach? W jaki sposób radzicie sobie z problemem wyrobionych gwintów?
[#2] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@krzych2019, post #1

Albo daj większą śrubke albo daj krople (małą) kleju na gorąco i wtedy wkręć śrubke
Powinno pomóc takie rozwiązanie

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2019 01:52:12 przez Kulamario
[#3] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@krzych2019, post #1

Owiń wkręt teflonem do hydrauliki, nanieś poxipolu do środka, wkręć i czekaj aż zaschnie. Ewentualni zabawa w topienie plastiku, ale to dla zawodowców.
[#4] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@sanjyuubi, post #3

Ewentualni zabawa w topienie plastiku,

Można zrobić miksture ABS z acetonem w proporcji gęstej i wlać do otworu. Po odparowaniu acetonu masz ładnie zasklepiony otwór.

Wciskania metalowych tulejek na gorąco nie praktykowałem więc się nie wypowiem.
[#5] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@krzych2019, post #1

może tak zwany długopis 3D ?
[#6] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@PrzemasIII, post #5

może tak zwany długopis 3D ?

Rozumiem, że stosujesz takie rozwiązanie i może wypowiedzieć się na temat jego skuteczności?
Jeśli nie to się nie wypowiadaj.
[#7] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@krzych2019, post #6

Ale po co się spinać od razu? Nawet jak nie testował tego sam to taki post może podsunąć pomysł komuś kto ma to pod ręką. ;)

Ja się ratowałem w C64 zalaniem gwintu kropelką. Tylko nie pamiętam teraz czy wkręciłem śrubę jak klej zastygał czy już po zastygnięciu. Chyba to drugie. Póki co działa.
[#8] Re: Sposoby na regenerację gwintów obudów z tworzywa sztucznego

@teh_KaiN, post #7

Inserty metalowe, o ile miejsce na to pozwala. Do drukowanych obudów 3D takie się stosuje, wstawianie na ciepło - do Amigowej obudowy powinny też podejść o odpowiednim rozmiarze.

Tak to może wyglądać.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2019 13:30:53 przez Adinfo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem